Αυτοδιοικητικές εκλογές | Ποιες περιφέρειες κινδυνεύει να χάσει ο Μητσοτάκης

Αυτοδιοικητικές εκλογές | Ποιες περιφέρειες κινδυνεύει να χάσει ο Μητσοτάκης

Αυτοδιοικητικές εκλογές | Ποιες περιφέρειες κινδυνεύει να χάσει ο Μητσοτάκης

Πολύ μεγάλες δυσκολίες θα αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις περιφερειακές εκλογές.

Στόχος του Μαξίμου είναι η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει …δωδεκάμισι από τις 13 περιφέρειες της χώρας, τις 12 που είχε κερδίσει το 2019 και την Κρήτη εξ ημισείας με το ΠΑΣΟΚ, καθώς την προηγούμενη φορά δεν στήριξε τον Σταύρο Αρναουτάκη.

Τώρα, όμως, διαπιστώνουν πως σε κάποιες κρίσιμες περιφέρειες πιθανόν ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ να χάσει.

perifereiakes dimotikes ekloges kalpi kalpes

Το πρόβλημα επικεντρώνεται κυρίως στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου οι δημοσκοπήσεις έδειχναν εξ αρχής ότι οι πιθανότητες νίκης της νυν περιφερειάρχου Ρόδη Κράτσα είναι πολύ περιορισμένες. Στο πλαίσιο αυτό έγινε πρόταση στην Άντζελα Γκερέκου, η οποία και αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τελικά αλλαγή υποψηφίου. Η περιφέρεια κινδυνεύει να χαθεί όχι τόσο από “αντάρτη” της ΝΔ (αν και υπάρχει τέτοιος, ο πρώην Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής) αλλά, το πιθανότερο, από τον πρώην περιφερειάρχη Θοδωρή Γαλιατσάτο!

Ακολουθεί η Πελοπόννησος, όπου ο Δημήτρης Πτωχός εξακολουθεί να σημειώνει πολύ χαμηλή αναγνωρισιμότητα. Όλα δείχνουν πως η περιφέρεια Πελοποννήσου θα πάει σε δεύτερη Κυριακή, με τον πρώην “γαλάζιο” Πέτρο Τατούλη να καιροφυλακτεί για μια μεγάλη νίκη!

‘Συναγερμός’ χτυπά και για το Βόρειο Αιγαίο, όπου παρά την έντονη κινητικότητα που επιδεικνύει ο στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο νυν περιφερειάρχης -και “κόκκινο πανί” για τον Κυριάκο Μητσοτάκη- Κωνσταντίνος Μουτζούρης δείχνει να έχει δημιουργήσει πολύ βαθιές ρίζες στα νησιά.

Στη Δυτική Μακεδονία μεγάλη απήχηση έχει πρώην βουλευτής Γιώργος Αμανατίδης με αποτέλεσμα ο “γαλάζιος” υποψήφιος Γιώργος Κασαπίδης να αρχίσει να πιέζεται, είτε στο δεύτερο γύρο περάσει ο “αντάρτης” της ΝΔ, είτε η κοινή υποψήφια ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Ζεμπελιάδου.

ad9eab546b0538adece544759b726053 XL

Προβλήματα επίσης, εμφανίζει πλέον και ο υποψήφιος στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος, καθώς και η εικόνα του δεν είναι καλή και ο (εκ νέου) “αντάρτης” Χριστόπουλος Τοψίδης εξακολουθεί να διαθέτει σημαντική απήχηση.

Τέλος, ουκ ολίγοι ισχυρίζονται πως πρόβλημα εμφανίζει και ο περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός (αντίπαλος από το χώρο της δεξιάς ο πρώην υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος), ενώ στην περιοχή δείχνει να έχει δυνατότητες και ο Απόστολος Γκλέτσος.

Μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, πάντως, εκτιμάται πως τα πράγματα σε πολλές περιοχές θα έχουν αρχίσει να ξεκαθαρίζουν.

Φυσικά η κατάσταση είναι ρευστή καθώς οι πυρκαγιές που μένονται σε πολλές περιοχές της χώρας ακόμα δεν έχουν σβήσει. Είναι άγνωστο ακόμα πως η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου θα εκφραστεί στην κάλπη.

Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουμε στις 8 Οκτωβρίου – Τι αλλάζει

Τον τρόπο με τον οποίο θα διενεργηθούν οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, περιγράφουν οι δύο εγκύκλιοι που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος.

Στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θα εφαρμοστούν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2019. Ειδικότερα:

  1. Επιτυχών συνδυασμός στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αναδεικνύεται αυτός ο οποίος στον πρώτο γύρο συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 43% (43%+1 ψήφο) επί των εγκύρων ψηφοδελτίων κάθε δήμου ή περιφέρειας αντίστοιχα. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων ή περιφερειαρχών των δύο  πρώτων συνδυασμών.
  2. Επανέρχεται η πενταετής θητεία των αυτοδιοικητικών αρχών, όπως ακριβώς ίσχυσε μεταξύ 2014 και 2019. Επομένως, οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2028.
  3. Εξορθολογίζεται ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου και του περιφερειακού συμβουλίου, ώστε να είναι πιο λειτουργικά και να ασκούν αποτελεσματικότερα τον ρόλο που τους αναθέτουν οι πολίτες. Συνολικά, το 2019 είχαν εκλεγεί  9.470 δημοτικοί σύμβουλοι στους 332 δήμους της χώρας, ενώ για την επόμενη θητεία εκλέγονται 8.481. Αντίστοιχα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν στις προσεχείς εκλογές είναι 611 έναντι 703 της τετραετίας 2019 – 2023.
  4. Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων που μπορούν να συμπεριληφθούν στον συνδυασμό υποψήφιου δημάρχου ή περιφερειάρχη, από το 50% του αριθμού των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας στο 150%. Αντίστοιχη είναι και η αύξηση για τους υποψήφιους συμβούλους των δημοτικών κοινοτήτων.
  5. Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε, για μία και μοναδική φορά, στις εκλογές του 2019 για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων . Όπως ίσχυε έως τότε, έτσι και στις προσεχείς εκλογές, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων. Οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως 200 κατοίκους εκλέγουν μονομελές όργανο, τον πρόεδρο της κοινότητας. Δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ 201 και 2000 κατοίκων εκλέγουν τριμελές συμβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών σε τοπικό επίπεδο. Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκων, την πλειοψηφία στο συμβούλιο δημοτικής κοινότητας έχει ο συνδυασμός του εκλεγμένου δημάρχου του οικείου δήμου.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές οι συνδυασμοί θα καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους ηλεκτρονικά, μέσω της «ηλεκτρονικής πύλης δήλωσης υποψηφιοτήτων», όπως ακριβώς έκαναν τα κόμματα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία δήλωσης των συνδυασμών εκπνέει την 31η Αυγούστου.

  • Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την εγκύκλιο για τις δημοτικές εκλογές.
  • Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την εγκύκλιο για τις περιφερειακές εκλογές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *