Πότε θα γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών | Τι αλλάζει στους βρεφονηπιακούς

Πότε θα γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών | Τι αλλάζει στους βρεφονηπιακούς

Την έναρξη της σχολικής χρονιάς με όλα τα βιβλία για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους «βλέπει» το υπουργείο Παιδείας ενώ υπόσχεται στους γονείς και τριπλασιασμό των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ώστε να φτάσουν στις 70.000.

Αναφερόμενη στο θέμα που πραγματικά «καίει» τα νέα ζευγάρια και κυρίως τις εργαζόμενες γυναίκες η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μηχαηλίδου, υποστήριξε ότι «για το υπουργείο μεγάλο στοίχημα, αποτελούν τα βρέφη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, στην Ελλάδα γεννιούνται κάθε χρόνο περίπου 86.000 παιδιά, ενώ οι θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς είναι μόλις 25.000. «Το πρόβλημα ξεκίνησε από το ότι δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση γιατί στην ελληνική οικογένεια χρόνια πριν το παιδί έμενε με τον παππού με τη γιαγιά όταν δούλευαν οι γονείς.

Δημιουργήθηκε η ζήτηση αλλά δεν υπήρξε η προσφορά θέσεων. Οπότε βάζουμε ένα πρόγραμμα όπου τις 25.000 θέσεις τις κάνει 70.000. Είναι πρόγραμμα που τρέχουμε με το Τεχνικό Επιμελητήριο και χρηματοδοτεί με 200 εκ. την κατασκευή νέων θέσεων σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, έτσι ώστε να τριπλασιάσουμε τις θέσεις. Θα παίρνουν κουπόνια οι γονείς για όποιο σταθμό θέλουν να πάνε τα παιδιά τους. Να μπορούν οι γυναίκες να γυρίσουν στη δουλειά τους».

44eae4bfaa6da7fd36cb06c2edf1fa7e XL

Τα κενά στα σχολεία

Η υφυπουργός αναφερόμενη στα κενά που υπάρχουν στα σχολεία όλων των βαθμίδων δήλωσε ότι είναι γύρω στις 30.000 και τόνισε ότι: Tα κενά που έχουν εντοπιστεί σήμερα είναι γύρω στις 30.000 αλλά μέχρι την Παρασκευή 25/8 θα δηλώσουν οι αναπληρωτές τις προτιμήσεις τους έτσι ώστε να ξεκινήσει η σχολική χρονιά χωρίς κενά. Μετά θα γίνει η κατανομή βάσει των αιτήσεων αυτών και θα καλυφθούν τα κενά από την αρχή της σχολικής χρονιάς με αναπληρωτές καθηγητές». Η κυρία Μιχαηλίδου, τόνισε ότι από τον Απρίλιο τα σχολεία έχουν μια εικόνα για το ποιοι εκπαιδευτικοί βγαίνουν σε συνταξιοδότηση, αλλά το ποιοι βγαίνουν σε συνταξιοδότηση δεν είναι μια εικόνα που δίνει το 100% των κενών.

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα έχουν μια ασθένεια. Υπάρχουν οι αναπληρωτές καθηγητές οι οποίοι εκεί που υπάρχουν τα κενά καθόμαστε μέσα στο καλοκαίρι μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα, τους Περιφερειακούς Διευθυντές και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και βλέπουμε που υπάρχουν τα κενά. Την περασμένη εβδομάδα ορκίστηκαν οι νέοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Ορκίστηκαν 3.700 νέοι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών και ανέλαβαν το πόστο τους. Τα προηγούμενα 4 χρόνια έγιναν 28.500 νέοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών.

sxoleio mathites

Η προσχολική αγωγή

Η υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην νέα μεταρρύθμιση που αφορά τη μεταφορά της προσχολικής αγωγής στο υπουργείο Παιδείας καθώς βρισκόταν ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και τους δήμους και στο υπουργείο Εργασίας, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε που δεν έχει ενιαίο πλαίσιο στην προσχολική αγωγή.«Η προσχολική αγωγή ήταν χωρισμένη στο υπουργείο Εσωτερικών και στους δήμους για τους δημόσιους παιδικούς σταθμούς και οι ιδιωτικοί ήταν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το σημερινό υπουργείο Οικογένειας.

Αυτή η πολυδιάσπαση σήμαινε πως δεν υπήρχε ένα κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και προδιαγραφές. Πριν τα Χριστούγεννα θα περάσουν όλοι οι σταθμοί στο υπουργείο Παιδείας για να υπάρχει ένας φορέας που μπορεί να γνωμοδοτήσει για το βέλτιστο εκπαιδευτικό συμφέρον του παιδιού εκπαιδευτικά. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δούμε από πολύ νωρίς από τους 18 μήνες της ζωής του εάν ένα παιδί για παράδειγμα ανήκει στο φάσμα του αυτισμού ή αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες και να βοηθηθεί για τα επόμενα χρόνια της ζωής του».

Ιδιωτικά πανεπιστήμια

Η υφυπουργός δήλωσε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αποτελούν μία προεκλογική δέσμευση του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερακάκη, και κυρίως του ίδιου του πρωθυπουργού. «Δίνουμε στρατηγική προτεραιότητα στη δημόσια Παιδεία. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αναβαθμίσουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο γι’ αυτό έχουμε επενδύσεις πάνω από 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχουμε και τη δημιουργία πάνω από 8.500 θέσεων εστιών. Έχουμε ανάγκη στη χώρα μας για καλά μη δημόσια πανεπιστήμια

Πότε ανακοινώνονται τα ονόματα περίπου 30.000 αναπληρωτών της Α΄ φάσης προσλήψεων

Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων αναπληρωτών στην Α΄ φάση θα είναι περίπου 30.000

Στο τέλος Αυγούστου (31/8), σύμφωνα με πληροφορίες (πηγη) από το επιτελείο της υφυπουργού Παιδείας κ. Δόμνας Μιχαηλίδου, θα ανακοινωθούν τα ονόματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν στην Α΄ Φάση (Υπενθυμίζουμε πως έως και την Παρασκευή 25.08.2023 υποβάλλονται στο ΟΠΣΥΔ οι αιτήσεις-δηλώσεις προτίμησης των υποψήφιων αναπληρωτών).

Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων αναπληρωτών στην Α΄ φάση θα είναι περίπου 30.000

Εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του υπουργείο θα έχουμε:

Το πρώτο διήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκδοθούν οι αποφάσεις προσλήψεων των αναπληρωτών ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Στις 4 Σεπτεμβρίου οι προσληφθέντες αναπληρωτές θα δηλώσουν στο ΟΠΣΥΔ τα σχολεία που προτιμούν να διδάξουν. Οι αναπληρωτές θα πληροφορηθούν μέσω γραπτού μηνύματος SMS τη σχολική μονάδα τοποθέτησής τους.

Η ανάληψη υπηρεσίας, όσων προσληφθούν στην Α φάση προσλήψεων, θα γίνει την Πέμπτη 7 και  την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζουμε πως η προσμέτρηση της μισθοδοσίας αρχίζει από την ημέρα ανάληψης υπηρεσίας. 

Τι έγινε πέρσι στις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών (2022/23)

Θυμίζουμε ότι πέρσι, τη σχολική χρονιά 2022/23, προσελήφθηκαν ως προσωρινοί αναπληρωτές:

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

α) 8.688 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων ΕΑΕ και κλάδων γενικής εκπαίδευσης στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση (ΕΑΕ) και

β) 9.575 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στη γενική εκπαίδευση.

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

α) 2.200 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων ΕΑΕ και κλάδων γενικής εκπαίδευσης στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση (ΕΑΕ),

β) 5.981 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στη γενική εκπαίδευση, και

γ) 254 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ79.01 και ΤΕ16 σε Μουσικά Σχολεία για τη διδασκαλία μουσικών ειδικεύσεων

Μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ)

α) 1.475 στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ)

β) 2.180 στην Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Υποστήριξη (παράλληλη)

γ) 720 στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ)

δ) 741 στα Σχολικά Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (ΣΔΕΥ) στα ΚΕΔΑΣΥ

Επίσης, διατίθεται για πρόσληψη 1 αναπληρωτής στην εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη σε Εκκλησιαστικό Σχολείο.

Επιπλέον, διατέθηκαν για πρόσληψη στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, με απόφαση του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου, 32 αναπληρωτές κλάδων/ειδικοτήτων Β/θμιας Εκπ/σης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *