Jamie Dimon (JPMorgan Chase) | Είναι εντάξει να αφήσουμε κάποιες τράπεζες να καταρρεύσουν

Η τραπεζική κρίση που προκλήθηκε από την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank έχει αυξήσει τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, στην Poppy Harlow του CNN την Πέμπτη.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από την Nicole Goodkind/CNN

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την κατάρρευση της SVB, ο Dimon τόνισε ότι ενώ το τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι ισχυρό και υγιές, η πρόσφατη αναταραχή γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι «ένα ακόμα ένα βάρος στη ζυγαριά» προς την ύφεση. «Βλέπουμε ανθρώπους να περιορίζουν ελαφρά το δανεισμό, να μειώνουν λίγο τις δραστηριότητες τους και να αποσύρονται για λίγο». Αν και ο τραπεζικός πανικός δεν «οδηγεί απαραίτητα σε ύφεση», είπε, «είναι υφεσιακός».

«Υπάρχουν σύννεφα καταιγίδας μπροστά για την οικονομία», τόνισε ο Dimon. Το τρέχον καθεστώς αυστηροποίησης της Federal Reserve, καθώς και ο υψηλότερος, σταθερός πληθωρισμός και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που βλέπει για την οικονομία. Αλλά ο Dimon είπε ότι αισθάνεται αισιόδοξος για τη δύναμη του ανθρώπινου κεφαλαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είμαι ένας καθαρόαιμος της ελεύθερης αγοράς και των ελεύθερων επιχειρήσεων καπιταλιστής», τόνισε ο Dimon για την υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. «Νομίζω ότι πρέπει να επικροτούμε την ελεύθερη επιχείρηση και να φωνάζουμε για τα οφέλη ενώ διορθώνουμε τα αρνητικά, σε αντίθεση με το να δυσφημούμε το όλο θέμα».

Ο Dimon κάθισε με την Harlow μετά τα εγκαίνια του κοινοτικού υποκαταστήματος της Chase στην Ατλάντα. Η συγκεκριμένη τράπεζα είναι το 16ο υποκατάστημα της Chase που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και φιλοξενεί -μεταξύ των άλλων- δωρεάν εκδηλώσεις, εργαστήρια οικονομικής υγείας και εκπαίδευση δεξιοτήτων για ντόπιους. Τα κοινοτικά υποκαταστήματα παρέχουν επίσης εκθεσιακό χώρο για αναδυόμενες μικρές επιχειρήσεις.

Αυτά τα υποκαταστήματα, είπε ο Dimon, δεν είναι φιλανθρωπία σε καμία μορφή τους. Είναι καλά για τις επιχειρήσεις. «Πρέπει να φέρουμε χρήματα στις τοπικές κοινωνίες», είπε. Η λειτουγία τους βοηθά έως και το πιο απλό, δηλαδή το άνοιγμα ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου. «Πολλοί από εμάς είχαμε μαμάδες και μπαμπάδες που μας πήγαν να ανοίξουμε τους πρώτους λογαριασμούς μας», είπε. «Και μετά βλέπαμε τα χρήματά μας να αυξάνονται από 84,75 $ σε 85,17 $ μέσα σε ένα μήνα. Ήταν σαν μαγεία».

Ο Dimon είπε ότι πρόκειται για αυτό που ελπίζει να πετύχει με τα κοινοτικά υποκαταστήματα. «Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να φοβούνται να μπουν σε ένα υποκατάστημα. Ελάτε όπως είστε, φέρτε τα παιδιά σας και μάθετε», είπε.

Ως μέρος της πρωτοβουλίας, η Chase έχει προσλάβει αρκετούς κοινοτικούς διαχειριστές με ρητό σκοπό να ενθαρρύνει όσους δεν αισθάνονται άνετα σε τραπεζικό περιβάλλον να έρθουν προκειμένου να μάθουν να χειρίζονται τα οικονομικά τους. Αυτός ο ρόλος, είπε, είναι ουσιαστικός και συχνά αναπληρώνεται από περιφερειακές, μεσαίου μεγέθους κοινοτικές τράπεζες, γι’ αυτό εν μέρει οι πρόσφατες καταρρεύσεις των SVB και Signature και η πιθανότητα μετάδοσης ήταν τόσο οδυνηρές.

Κατάρρευση του τραπεζικού τομέα

Ο Dimon είπε ότι δεν είναι σίγουρος εάν η οικονομία των ΗΠΑ έχει περάσει ακόμα το πλήγμα της τρέχουσας τραπεζικής κρίσης. «Ελπίζω ότι θα επιλυθεί, ξέρετε, μάλλον σύντομα», είπε.

Ο Dimon τόνισε επίσης ότι δεν γνωρίζει εάν περισσότερες τράπεζες θα χρεοκοπήσουν φέτος, αλλά έσπευσε να επισημάνει ότι αυτή η αναταραχή δεν μοιάζει σε τίποτα με την οικονομική κρίση του 2008. Το 2008, είπε «εκατοντάδες ιδρύματα σε όλο τον κόσμο ήταν πάρα πολύ σε μόχλευση. Δεν το έχουμε αυτό σήμερα». Δεν έχουμε τεράστια προβλήματα ούτε στις αγορές στεγαστικών δανείων μας, πρόσθεσε. «Δεν είναι κάτι τέτοιο. Και το αμερικανικό κοινό δεν πρέπει να το σκέφτεται αυτό».

Ωστόσο, είπε ο Dimon, είναι εντάξει να αφήσουμε κάποιες τράπεζες να καταρρεύσουν. «Η αποτυχία είναι ΟΚ», είπε. «Απλώς δεν θέλεις αυτό το εφέ του ντόμινο».

Ο Dimon προειδοποίησε επίσης ότι οι περιφερειακές τράπεζες -και οι Αμερικανοί καταναλωτές- θα πρέπει «να είναι προετοιμασμένοι για υψηλότερα [επιτόκια] για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν ξέρω αν θα συμβεί, αλλά να είστε προετοιμασμένοι για αυτό». Υπάρχει μια καλή πιθανότητα, είπε, τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα -και οι τράπεζες που επενδύουν σε ομόλογα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για αυτό.

Το άγχος για το ανώτατο όριο χρέους

Οι νομοθέτες στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο ανήσυχοι για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, του ορίου δανεισμού των 31,38 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που επέβαλαν οι ίδιοι τον Ιανουάριο. Χωρίς νέα νομοθεσία, μια χρεοκοπία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να συμβεί το καλοκαίρι ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με διάφορες αναλύσεις. Ωστόσο, οι συνομιλίες μεταξύ των Ρεπουμπλικανών της Βουλής και του Λευκού Οίκου παραμένουν αδιέξοδες.

Ο Dimon, ο οποίος έχει συνεργαστεί στενά με τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο φέτος για διάφορα οικονομικά προβλήματα, είπε στην Harlow ότι δεν θα υπάρξει χρεοκοπία υπό την εποπτεία του. «Όχι όσο είμαι ζωντανός. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με αυτό», είπε.

Ο Dimon τόνισε ότι πιστεύει πως το Κογκρέσο θα καταλήξει σε ψήφισμα σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους εντός των προσεχών μηνών, αλλά ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερος οικονομικός πόνος πριν επιτευχθεί η συμφωνία. «Θα νιώσουμε τον πόνο πριν συμβεί», είπε για την παραβίαση του ανώτατου ορίου του χρέους. Καθώς μια πιθανή χρεοκοπία πλησιάζει, «θα το δείτε στις αγορές και αυτό θα τρομάξει τον κόσμο», είπε.

Ωστόσο, «Όταν πηγαίνω στην Ουάσιγκτον, οι περισσότεροι άνθρωποι εκεί γνωρίζουν πόσο σοβαρό είναι όλο αυτό και θέλουν να το λύσουν».

Η εκστρατεία του Τραμπ το 2024

Ο Dimon υπηρέτησε στο επιχειρηματικό συμβούλιο του πρώην προέδρου Donald Trump και ενώ δεν πιστεύει ότι οι ποινικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος θα επηρεάσουν την οικονομία, πιστεύει ότι ο Trump εφάρμοσε μια καλή οικονομική πολιτική.

«Υπάρχουν κάποιες καλές πολιτικές επιλογές που έκανε», είπε ο Dimon στην Harlow. «Νομίζω ότι η φορολογική μεταρρύθμιση έφερε στην πραγματικότητα ένα τρισεκατομμύριο δολάρια πίσω στην Αμερική. Η μαύρη κοινότητα είχε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας ποτέ τον τελευταίο χρόνο του, επειδή μεγάλωσε την οικονομία».

Ο Dimon σχολίασε επίσης έναν άλλο πιθανό υποψήφιο Ρεπουμπλικανό για την προεδρία του 2024, τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ron Desantis.

Πέρυσι, η Φλόριντα ψήφισε μια νομοθεσία για τον περιορισμό των συζητήσεων για ζητήματα LGBTQ στα σχολεία της Φλόριντα, ένα νομοσχέδιο που οι επικριτές του τον ανέφεραν ως νόμο «Don’t Say Gay». Η Disney αντιτάχθηκε στον νόμο και η πολιτεία της Φλόριντα έχει από τότε λάβει μέτρα για να αφαιρέσει από τη Disney ορισμένες από τις εξουσίες που είχε στη γη που κατέχει και που περιλαμβάνει και την Disney World.

Αυτές οι ενέργειες ώθησαν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Disney, Bob Iger, να αποκαλέσει τις ενέργειες του DeSantis και τον νόμο «αντιεπιχειρηματικές». Ο Dimon είπε την Πέμπτη ότι «υποστηρίζουμε την κοινότητα LGBT επιθετικά και ενεργά» και επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να το κάνει παρά τον DeSantis.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *