Δημήτρης Παπαδημητρίου | Ο εφοπλιστής που κάνει διάσημη τη Σχοινούσα

Δημήτρης Παπαδημητρίου | Ο εφοπλιστής που κάνει διάσημη τη Σχοινούσα

Δημήτρης Παπαδημητρίου | Ο εφοπλιστής που κάνει διάσημη τη Σχοινούσα

Η μουσική και τα τραγούδια της μπάντας πλημμύρισαν το Χωριό (τη Χώρα) της Σχοινούσας εκείνο το βράδυ.

Καθώς συνέρρεε όλο και περισσότερος κόσμος στην πλατεία, ο οικοδεσπότης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου πήγαινε από τραπέζι σε τραπέζι, καλωσορίζοντας φίλους και γνωστούς.

Άλλωστε ο γνωστός εφοπλιστής φημίζεται για τη φιλοξενία του και για τις μυθικές εκδηλώσεις, που διοργανώνει κάθε χρόνο στο αγαπημένο του νησί. Μια ελληνική βραδιά, ένα πάρτι, μια συναυλία με την Άννα Βίσση ή με άλλους δημοφιλείς καλλιτέχνες, όλα με απαράμιλλο κέφι και με τα ποτά κερασμένα για όλους ανεξαιρέτως, σε όλα τα μαγαζιά του Χωριού.

Ο κ. Παπαδημητρίου στη Χώρα της Σχοινούσας
Ο κ. Παπαδημητρίου στη Χώρα της Σχοινούσας

Ο κόσμος, που βρέθηκε την εβδομάδα του 15Αύγουστου στο νησί και πήγε στην ελληνική βραδιά, ανήκει στην crème de la crème. Old money οικογένειες, που ως επί το πλείστον κατοικούν στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Κομψές κυρίες ντυμένες απλά, αλλά με ρούχα διάσημων Οίκων μόδας, που δεν «φωνάζουν», στιλάτοι κύριοι με πανάκριβα παπούτσια και ρολόγια, που κάπνιζαν τα πούρα τους και απολάμβαναν τη μουσική.

Όποιος τους είδε, σκεφτόταν ότι μάλλον… προσγειώθηκε σε άλλο νησί. Κάποιοι, δε, λένε ότι η Σχοινούσα είναι «μια μικρή Μύκονος», θέλοντας, έτσι, να εξηγήσουν γιατί τόσοι σπουδαίοι επισκέπτες έχουν κοινό μυστικό το πέρασμα από εκεί κάθε καλοκαίρι.

Η «απόβαση» των εκλεκτών

Οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι έφθασαν με διάφορους τρόπους στο κυκλαδίτικο νησί, άλλοι με ελικόπτερο, άλλοι με τα υπερπολυτελή σκάφη τους, που πλημμύρισαν τον γραφικό κόλπο μπροστά από την εμβληματική οικία της εφοπλιστικής οικογένειας.

Άνθρωποι που ανέβηκαν στη Χώρα, για να απολαύσουν την ελληνική βραδιά, καθώς συνήθως βγαίνουν από τα γιοτ τους μόνο για να φάνε το ψάρι τους – στη διάρκεια της ημέρας εξερευνούν τις μοναδικές παραλίες του νησιού, προσβάσιμες μόνο δια θαλάσσης, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Πέρασμα από το πάρτι λέγεται ότι έκανε και ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Ναγκίμπ Σαουίρις.

Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, σχηματίζοντας ένα ετερόκλητο καίτοι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον crowd, κάτοικοι του νησιού αλλά και τουρίστες, που όλοι μαζί έγιναν μια παρέα, χορεύοντας και τραγουδώντας ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η συγκεκριμένη μπάντα ταξίδεψε από τους Παξούς στη Σχοινούσα. Ο κ. Παπαδημητρίου ανακάλυψε αυτούς τους μουσικούς τυχαία, σε ένα ταξίδι του στο νησί και έκτοτε τους καλεί σε πάρτι που διοργανώνει. Άνθρωπος με λατρεία στη μουσική, όπως και σε κάθε μορφή τέχνης, δείχνει όχι μόνο να ξέρει να την απολαμβάνει, αλλά και να τη μοιράζεται γενναιόδωρα με όσους βρίσκονται στο περιβάλλον του.

Στην ελληνική βραδιά στη Χώρα της Σχοινούσας
Στην ελληνική βραδιά στη Χώρα της Σχοινούσας

Συνεχής προσφορά

Αυτός είναι ένας από τους λόγους, που ο κ. Παπαδημητρίου συζητιέται στη Σχοινούσα, αλλά δεν είναι ο μόνος. Είναι ένας άνθρωπος απλός και προσηνής, που προσφέρει συνεχώς στο συγκεκριμένο νησί των Μικρών Κυκλάδων.

Όπως μας μετέφεραν κάτοικοι του νησιού: «Δίνει δουλειές σε πολλούς όλη τη χρονιά, φροντίζει οικογένειες, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, έφερε δασκάλα αγγλικών, για να κάνουν δωρεάν μάθημα οι – λιγοστοί – μαθητές του νησιού, συνεισφέρει με κάθε τρόπο, δίνοντας λύσεις σε προβλήματα… Κι όλα αυτά αθόρυβα, χωρίς να τα διαλαλεί, με σοβαρότητα και σεμνότητα. Είμαστε ευγνώμονες».

Λέγεται ότι έτερος μεγάλος εφοπλιστής, που επισκέπτεται ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι τη Σχοινούσα, είπε σε κάτοικο χαρακτηριστικά: «Ο Δημήτρης (Παπαδημητρίου) είναι ο ευεργέτης σας».

Εξάλλου με το συγκεκριμένο νησί της άγονης γραμμής έχουν συνδέσει το όνομά τους τρεις εφοπλιστικές οικογένειες, η οικογένεια Παπαδημητρίου, η οικογένεια Πολέμη και η οικογένεια Μαρτίνου.

Μάλιστα κάθε χρόνο εορτάζονται εκεί με όλες τις τιμές και τα γενέθλια της πιο ισχυρής γυναίκας της ελληνικής ναυτιλίας, της κ. Αθηνάς (Νουνού) Μαρτίνου, άλλος ένας λόγος που επισκέπτονται το νησί τον Αύγουστο πολλοί επιχειρηματίες, Έλληνες και ξένοι. Τα πυροτεχνήματα της γιορτής φωτίζουν τον αιγαιοπελαγίτικο ουρανό, ορατά και στα γειτονικά νησιά.

Η Κάσος και οι λυράρηδες

Η οικογένεια Παπαδημητρίου έλκει την καταγωγή της από την Κάσο. Στην Άη (Αγία) Μαρίνα, το χωριό της οικογένειας – που παλιότερα ήταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού και αποτελεί τον μεγαλύτερο οικισμό του, με πολλά αναπαλαιωμένα καπετανόσπιτα – ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει επιμεληθεί και φροντίσει προσωπικά το κοιμητήριο.

Κάθε χρόνο, μάλιστα, διοργανώνει μουσική γιορτή εντός του χώρου, με ντόπιους μουσικούς, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς – άλλωστε τα κασιώτικα γλέντια και πανηγύρια είναι ξακουστά.

Όπως είπαν στο Mononews άνθρωποι από το περιβάλλον του: «Ο Δημήτρης το κάνει αυτό, γιατί πιστεύει ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τον θάνατο, ούτε τους χώρους που αναπαύονται οι οικείοι μας. Πρεσβεύει ότι τα νεκροταφεία δεν πρέπει να μας φοβίζουν και να τα αποφεύγουμε και ότι πρέπει να συμφιλιωθούμε με αυτό».

Από την Κάσο στη Σχοινούσα

Ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου πρωτοπήγε στη Σχοινούσα, όταν ήταν μόλις 6,5 ετών. Έκτοτε περνάει μεγάλο μέρος των θερινών του διακοπών εκεί, με την οικογένειά του και τη συντροφιά φίλων, οι οποίοι εναλλάσσονται.

Στον όμορφο κόλπο, που φιλοξενεί το κτήμα της οικογένειας, απολαμβάνουν τα μπάνια τους και water sports οι τέσσερις κόρες του και πολλοί συμμαθητές και φίλοι τους. Τις κόρες του ο κ. Παπαδημητρίου τις λατρεύει και μιλά για εκείνες με περισσή στοργή και περηφάνια.

Ο κόλπος είναι αυτός του Αγίου Βασιλείου, μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, με γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά, απέναντι από τη βραχονησίδα Φιδούσα. Εκεί ρίχνουν άγκυρα και τα πολυτελή σκάφη των φίλων της οικογένειας.

Ένας γενναιόδωρος άνθρωπος

Ο κ. Παπαδημητρίου είναι ένας γενναιόδωρος άνθρωπος, λένε όσοι τον ξέρουν καλά, καθώς και ένας υπέροχος οικοδεσπότης. Εκτός από το σπίτι του, τελευταία υποδέχεται τους φίλους του και στον Φάρο της οικογένειας. Έναν χώρο μοναδικό.

Ο Φάρος ανήκει στην οικογένεια εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες. Ανακαινίστηκε τα τελευταία δυόμιση χρόνια και έχει μετατραπεί σε ένα μοναδικής αισθητικής σπίτι.

Από τις υπέροχες βεράντες του Φάρου απολαμβάνει κανείς μαγικά ηλιοβασιλέματα. Το βλέμμα χάνεται στον ανοικτό ορίζοντα και στη θέα των νησιών. Όλες οι Μικρές Κυκλάδες, ανάμεσά τους η Ηρακλειά, η Κέρος, η Αμοργός, μέχρι η Νάξος και η Πάρος απλώνονται ως εκεί που φθάνει το μάτι και σε καλούν σαν άλλες Σειρήνες να τις ταξιδέψεις…

Στον Φάρο, λοιπόν, ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου οργανώνει μικρά exclusive dinners, υπό το φως των κεριών ή των πολυελαίων, που κοσμούν τη βεράντα, αλλάζοντας χρώματα. Οι ψίθυροι των προσκεκλημένων εναλλάσσονται με τα γέλια τους, που απολαμβάνουν με την ψυχή τους τις ιστορίες, που αφηγείται ο κομψός οικοδεσπότης.

Ένας άνθρωπος που δεν διστάζει να αυτοσαρκάζεται και να μοιράζεται απλόχερα τις λεπτομέρειες μιας αξιοζήλευτης – για πολλούς – ζωής. Από τα μαθητικά του χρόνια, ως τα καλοκαίρια στη Σχοινούσα και τις γιορτές στην Κάσο…

Η συναυλία της Άννας Βίσση

Στη Σχοινούσα, όμως, κάθε χρόνο, ο κ. Παπαδημητρίου διοργανώνει και μεγάλη συναυλία, η οποία είναι δωρεάν και ανοικτή για όλους όσοι βρίσκονται στο νησί. Φέτος στήθηκε μια μεγάλη εξέδρα στο γραφικό λιμάνι του νησιού και το πλήθος ξεσήκωσε η Άννα Βίσση. Η δημοφιλής καλλιτέχνης, που φέτος γιορτάζει τα 50 χρόνια της καριέρας της, τα τελευταία χρόνια τραγουδά για τους Σχοινουσιώτες και οι συναυλίες της αφήνουν εποχή.

Το highlight της συναυλίας της ήταν η στιγμή, που ανέβηκαν στη σκηνή οι δύο εγγονοί της, για να τραγουδήσουν μαζί της το «Δώδεκα», ενθουσιάζοντας τους παριστάμενους που τραγουδούσαν μαζί τους, χειροκροτώντας δυνατά.

Η Άννα Βίσση με τους εγγονούς της στη συναυλία στη Σχοινούσα
Η Άννα Βίσση με τους εγγονούς της στη συναυλία στη Σχοινούσα

Η ιστορική διαδρομή της ναυτιλιακής οικογένειας

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η οικογένεια Παπαδημητρίου έχει καταγωγή από το ηρωικό νησί της Κάσου. Όπως οι περισσότεροι Κασιώτες, έτσι και η οικογένεια Παπαδημητρίου μετεγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο και δραστηριοποιήθηκε στις μεταφορές προϊόντων μεταξύ των ελληνικών νησιών και των λιμένων της Μεσογείου.
Πρόδρομος της ναυτιλιακής παράδοσης θεωρείται ο Ιωάννης Παπαδημητρίου, ενώ η εγκατάσταση στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου χρονολογείται το μακρινό 1880.

Ο Δημήτριος Ι. Παπαδημητρίου που γεννήθηκε το 1871 και πέθανε το 1945 άνοιξε ναυτιλιακό γραφείο και πρακτόρευε πλοία, τα οποία διέρχονταν την Διώρυγα του Σουέζ ή κατέπλεαν στα λιμάνια του Πορτ Σάιντ και την Αλεξάνδρεια.

Ο Δημήτριος Ι. Παπαδημητρίου νυμφεύθηκε την Αγγελική Μανωλακάκη και απέκτησαν εννέα παιδιά.
Από το 1936 και μετά τη ναυτιλιακή επιχείρηση ανέλαβε σταδιακά οι γιοί του, ο Ιωάννης (1907 -1998), ο Κανάκης (1910- 1995), ο Γεώργιος (1916 – 1996) και ο Νικόλαος (1922 – 1997).

Μετά τον θάνατο του Δημητρίου Ι. Παπαδημητρίου, η οικογενειακή επιχείρηση, το 1950, ονομάστηκε D. J. Papadimitriou & Sons και πρακτόρευε πλοία, που διέσχιζαν τη Διώρυγα του Σουέζ – απασχολούσε τότε 25 εργαζόμενους.

Το 1962, μετά την άνοδο του Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ και την τροποποίηση του Συντάγματος της Αιγύπτου, η ναυτιλιακή επιχείρηση εθνικοποιήθηκε.

Ως προσφυγόντες, τα περισσότερα μέλη της οικογένειας ήρθαν στην Αθήνα, πλην του Νικόλαου, ο οποίος τους ακολούθησε το 1964 στην Ελλάδα, έτος που σηματοδότησε τη μεγάλη φυγή των Ελλήνων από την Αίγυπτο.

Η οικογένεια Παπαδημητρίου, ήδη, είχε ασχοληθεί με τη διαχείριση πλοίων, συνεργαζόμενη με την εταιρεία Balkan & Near East P. Wigham -Richardson Co, που είχε έδρα το Λονδίνο.

Το 1965 η οικογένεια Παπαδημητρίου ίδρυσε την εταιρεία Διώρυξ Ελλάς, η οποία μετονομάστηκε στη συνέχεια σε Dioryx Maritime Corporation. Διαχειριζόταν φορτηγά πλοία. Αργότερα δημιούργησαν την Liquimar Tanker Management, που ασχολήθηκε με την διαχείριση δεξαμενόπλοιων.

Οι δύο εταιρείες σήμερα διευθύνονται από τον Δημήτριο Ν. Παπαδημητρίου.

Η Liquimar ξεκίνησε το 1990, επεκτείνοντας στον τομέα του πετρελαίου τη μητρική εταιρεία Dioryx Maritime Corp, η οποία χρονολογείται από τα προπολεμικά χρόνια και φημίζεται για τη διαχείριση πλοίων ξηρού φορτίου και εμπορευματοκιβωτίων.

Το 1995 η Liquimar ιδρύθηκε από τη μητρική εταιρεία και συνέχισε τη δική της πορεία στον τομέα του πετρελαίου.

Έκτοτε η εταιρεία παρέχει τις θαλάσσιες υπηρεσίες της με τη λειτουργία διάφορων τύπων πλοίων, με ασφαλή, αποτελεσματικό και περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο.

Επί του παρόντος η εταιρεία διαχειρίζεται έναν σύγχρονο στόλο Suezmax και Aframax Tankers.

Η Liquimar Tanker Management κατέχει πέντε δεξαμενόπλοια, που ταξιδεύουν με τα αρχαιοελληνικά ονόματα Αφροδίτη, Ορφέας, Ευρυδίκη, Ιάσονας και Αμφιτρίτη.

Η αρχαιοκαπηλία και η καταδίκη

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, ύστερα από έξι συνεδριάσεις, καταδίκασε το 2019 κατά πλειοψηφία τη Δέσποινα Παπαδημητρίου και τον υιό της Δημήτρη, ενώ αθώωσε τα άλλα δύο μέλη της οικογένειας Αλέξανδρο και Αγγελική. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στον καθένα, καθώς αναγνώρισε στους δύο καταδικασθέντες το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, ενώ απάλειψε από το κατηγορητήριο την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου (δικάστηκαν με τον νόμο του 2002 για την προστασία των αρχαιοτήτων).

Ακόμη οι δικαστές επικύρωσαν την κατάσχεση των αρχαιοτήτων και διέταξαν τη δήμευσή τους υπέρ του ελληνικού δημοσίου

Τα αρχαία της Σχοινούσας

Η δικαστική εμπλοκή των Παπαδημητρίου αφορά τον θησαυρό ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας που είχε εντοπιστεί και κατασχεθεί τον Απρίλιο του 2006 ύστερα από έφοδο του τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής στη βίλα της οικογένειας στη Σχοινούσα αλλά και στην κατοικία τους στο Παλαιό Ψυχικό.

Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο δώδεκα χρόνια μετά. Οι τέσσερις αρχικά κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν με την κατηγορία ότι «ιδιοποιήθηκαν παράνομα αρχαία μνημεία, πολιτιστικά αγαθά που ανάγονται στους προϊστορικούς, αρχαίους, βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους έως και το 1830» και μάλιστα τέλεσαν την κακουργηματική αυτή πράξη «κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια». Ωστόσο η Δικαιοσύνη έκρινε ότι μόνο οι δύο εκ των τεσσάρων φέρουν ποινική ευθύνη.

Βέβαια η ιστορία αυτή είναι πολύ πιο σύνθετη από το σκέλος που αφορά τα δύο μέλη της οικογένειας Παπαδημητρίου, τα οποία θα κριθούν και σε δεύτερο πλέον βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Πρόκειται για υπόθεση με διεθνείς διαστάσεις και σημαντικό κομμάτι του παζλ αφορά την αμφιλεγόμενη δραστηριότητα του αποθανόντος αδερφού της Δέσποινας Παπαδημητρίου, εμπόρου τέχνης και αρχαιολογικών θησαυρών Χρήστου Μιχαηλίδη, ο οποίος έχασε τη ζωή του το 1999 κάτω από συνθήκες που θεωρήθηκαν πολύ περίεργες. Μαζί με τον συνεργάτη και σύντροφό του Ρόμπιν Σάιμς είχαν συνδεθεί με το σκάνδαλο του Μουσείου Γκετί (αντικείμενα της συλλογής αρχαιοτήτων του είχαν αγοραστεί από αρχαιοκάπηλους) αλλά και με τη δραστηριότητα ενός δικτύου εντοπισμού και διακίνησης αρχαίων αντικειμένων με εμπιστευτικές αγοραπωλησίες σε πάμπλουτους συλλέκτες, ανεξέλεγκτες δημοπρασίες σε γνωστούς οίκους του εξωτερικού και συναλλαγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Εχει γραφτεί μάλιστα ότι η ομάδα τους περιλάμβανε σκαπανείς που έψαχναν σε χωράφια για αρχαία αντικείμενα, επιχειρηματίες που λειτουργούσαν ως σύνδεσμοι στο λαθρεμπόριο, νομιμοφανείς αρχαιοπώλες και κυρίως τους υπευθύνους μεγάλων γνωστών μουσείων σε όλο τον κόσμο.

Μετά τον θάνατο του Χρ. Μιχαηλίδη η αδερφή του Δέσποινα, σύζυγος του εφοπλιστή Νίκου Παπαδημητρίου, απαίτησε δικαστικά το μερίδιό του από την κοινή περιουσία με τον Σάιμς, που περιλάμβανε περίπου 15.000 αρχαία αντικείμενα, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν μεταφερθεί σε 33 διαφορετικές αποθήκες σε Βρετανία, Ελβετία, Γερμανία, ΗΠΑ κ.α. H πλευρά Παπαδημητρίου κέρδισε μεγάλο τμήμα της περιουσίας καθώς και το σπίτι στη Σχοινούσα, όπου είχαν ήδη μεταφερθεί δεκάδες αρχαία αντικείμενα.

Εύλογα λοιπόν η αστυνομική επιχείρηση το 2006 στη βίλα στη Σχοινούσα, όπου από τη δεκαετία του 1990 Σάιμς και Μιχαηλίδης συσσώρευαν αρχαιότητες, είχε προκαλέσει τότε σάλο και η είδηση είχε κάνει τον γύρο του κόσμου. Ανάμεσα στα ευρήματα αναφέρονται κορινθιακά κιονόκρανα αξίας 25.000 ευρώ το καθένα, μαρμάρινη προτομή του 1ου αιώνα π.Χ. αξίας 35.000 ευρώ, μαρμάρινη προτομή του 1ου αι. μ.Χ. αξίας 90.000 ευρώ, δύο φύλλα βημοθύρου (τέλη 7ου – αρχές 8ου αι.) που απεικονίζουν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου αξίας 50.000 ευρώ και άλλη μαρμάρινη προτομή του 1ου αι. μ.Χ. αξίας 40.000 ευρώ.

Εντέλει, από τα 152 αρχικώς κατασχεθέντα αντικείμενα, με την αξία των εκτιμηθέντων να ανέρχεται σε τουλάχιστον 982.000 ευρώ, ως εμπίπτοντα στον νόμο περί αρχαιοτήτων θεωρήθηκαν μόνο τα 69, ενώ κάποια μόνο κομμάτια είχαν αγοραστεί νόμιμα από οίκους του εξωτερικού (τέσσερα από Christie’s και τρεις εικόνες από Temple), για τα οποία υπάρχουν νόμιμα παραστατικά και είχαν καταλήξει στη Σχοινούσα μετά το 1999, μετά δηλαδή τον θάνατο του Μιχαηλίδη.

Σύμφωνα με την πλευρά Παπαδημητρίου, όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα υπάρχουν στη Σχοινούσα από τη δεκαετία του 1990, πολλά μάλιστα από αυτά ενσωματώθηκαν σε εκκλησάκι και άλλα διακόσμησαν την αυλή και τον περιβάλλοντα χώρο.

Από την πλευρά της η Δ. Παπαδημητρίου ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε πως έπρεπε να δηλώσει τα αντικείμενα που περιήλθαν στην κυριότητά της μετά τον θάνατο του αδερφού της, εφόσον πίστευε ότι η ασχολία του με το εμπόριο έργων τέχνης ήταν νόμιμη. Για τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο Παλαιό Ψυχικό δηλώνει ότι τα είχε φέρει η οικογένειά της από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου πριν από 40 χρόνια, ενώ τα τρία παιδιά υποστηρίζουν ότι το ακίνητο της Σχοινούσας ανήκε σε εταιρείες και η μητέρα φρόντισε να περάσουν στα χέρια τους οι μετοχές των ιδιοκτητριών εταιρειών ώστε μετά τον θάνατό της να περιέλθει σε αυτά.

Η μαρτυρία που άναψε φωτιές

«Οι κατηγορούμενοι είναι γνώστες του διεθνούς εμπορίου αρχαιοτήτων και οφείλουν να γνωρίζουν τη σχετική νομοθεσία. Εδώ χωρικοί σπεύδουν να κάνουν δήλωση κατοχής όταν βρίσκουν κάτι στο χωράφι τους, δεν γίνεται να μη γνώριζαν αυτό που γνωρίζει ο κάθε αγράμματος πολίτης» υποστήριξε καταθέτοντας στο δικαστήριο ο αρχαιολόγος Χρ. Τσιρογιάννης.

Επ’ αυτού η οικογένεια Παπαδημητρίου στο εξώδικό της αντιτείνει ότι δεν εμπορεύονται και ουδέποτε έχουν εμπορευτεί αρχαιότητες. Ο Χρ. Τσιρογιάννης πάντως σημείωσε ότι για τις περισσότερες αρχαιότητες δεν υπήρχαν παραστατικά νόμιμης προέλευσης και εξαγωγής προς διασφάλισή τους βάσει των διεθνών συμβάσεων και της εθνικής νομοθεσίας.

Να σημειωθεί ότι ο Χρ. Τσιρογιάννης είναι ένας από εκείνους που κατέγραφαν επί μέρες για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού τις αδήλωτες αρχαιότητες των Σάιμς – Μιχαηλίδη στη Σχοινούσα και στο Π. Ψυχικό. Καταθέτοντας ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός και για τα μεγάλα παιχνίδια που παίζονται ακόμη και από τους μεγαλύτερους οίκους δημοπρασιών σε σχέση με την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων.

Στο εξώδικο μάλιστα αναφέρεται σχετικά με αυτό το σκέλος της κατάθεσης του Χρ. Τσιρογιάννη: «Δηλώσατε ότι οι οίκοι δημοπρασιών, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με γνώση τους και συστηματικά πουλούν αντικείμενα χωρίς σωστή και νόμιμη προέλευση αλλά με μη υπάρχοντα ή πλαστογραφημένα χαρτιά και επιπλέον είπατε “ειδικά ο Christie’s”. Οπως γνωρίζετε, τέσσερα έργα τέχνης αγοράστηκαν στον οίκο Christie’s που αποτελούν μέρος του ζητήματος ενώπιον του ελληνικού δικαστηρίου. Παρ’ όλα αυτά, δηλώσατε ότι τρία από αυτά τα κομμάτια ήταν εντάξει και δεν είχαν αποκτηθεί παρανόμως. Οσον αφορά το Ρωμαϊκό Μάρμαρο Aesculapius δεν κάνατε κανένα σχόλιο… Δεδομένης της δήλωσης σχετικά με τους οίκους δημοπρασιών, παρακαλώ επιβεβαιώστε χωρίς αμφιβολία εάν λέτε ότι το Ρωμαϊκό Μάρμαρο Aesculapius αποκτήθηκε παρανόμως, εάν τα χαρτιά προελεύσεώς του είχαν πλαστογραφηθεί, δεν υπήρχαν και/ή εάν ο Christie’s είπε ψέματα σχετικά με αυτό το αντικείμενο».

mononews.gr, documentonews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *