Διαμάχη Αρ. Μυστακίδη – οικογένειας Σαββίδη για ακίνητο στη Χαλκιδική

Μυστακίδη
Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης και ο Ιβάν Σαββίδης © Eurokinissi / powergame.gr

Σκληρή διαμάχη, που έχει λάβει και δικαστική διάσταση, βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του δισεκατομμυριούχου Αριστοτέλη Μυστακίδη και της οικογένειας Ιβάν Σαββίδη που ελέγχει σημαντικά ακίνητα στο Παλιούρι Χαλκιδικής. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο πρώην επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος και η σύζυγός του Σόνια Σαββίδη, ανιψιά του γνωστού επιχειρηματία.

Στις 26 Απριλίου, κατατέθηκαν στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης από την εταιρεία ΝΙΜΤΕΝΚΟ ΑΕ, τον Αρ. Μυστακίδη και τη σύζυγο του Κασσάνδρα Παπαδήμα – Μυστακίδη αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής προέγκρισης και έγκρισης οικοδομικής άδειας από τον δήμο Νέας Προποντίδας επί οικοπέδου περίπου 20 στρεμμάτων.

Σε γειτονικό ακίνητο, που ελέγχεται από την ΝΙΜΤΕΝΚΟ, βρίσκεται η εξοχική κατοικία που μισθώνει ο Αρ. Μυστακίδης. Η οικογένεια του επιχειρηματία, που περιλαμβάνεται στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, καθώς υπήρξε μέτοχος και ανώτατο στέλεχος του ελβετικού κολοσσού των πρώτων υλών Glencore, μένει από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο στη συγκεκριμένη εξοχική κατοικία, όπως αναφέρεται στις δύο αιτήσεις.

Αλλά και η NIMTENKO δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Ιδρύθηκε προ ετών από τον Ολλανδό κροίσο Albert Ten Brinke που ελέγχει την φερώνυμη εταιρεία ακινήτων η οποία  αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα με τεράστιο χαρτοφυλάκιο, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Εταιρεία συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη είχε κερδίσει το 2014 το διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του κάμπινγκ του ΕΟΤ (που περιλαμβάνει και τις εγκαταστάσεις του «Ξενία») στο Παλιούρι έναντι 14 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έκταση περίπου 211 στρεμμάτων. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το ακίνητο για το οποίο υπάρχει η δικαστική διαμάχη μεταξύ της οικογένειας Μυστακίδη και Δήμου Προποντίδας.

Η κόντρα για την τουριστική εγκατάσταση

Η ΝΙΜΤΕΝΚΟ και ο Αρ. Μυστακίδης υποστηρίζουν, με τις δύο αιτήσεις, πως ο δήμος Νέας Προποντίδας εξέδωσε παράνομα τις οικοδομικές άδειες για την κατασκευή περίπου 536 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) στο οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα στην εξοχική κατοικία. Στις πολυσέλιδες αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής των πράξεων της Υπηρεσίας Δόμησης (ΥΔΟΜ) του δήμου, που έχει στη διάθεσή του το powergame.gr, επικαλούνται πλήθος λόγων για να στηρίξουν την επιχειρηματολογία τους.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν πως η εταιρεία που ήδη κατασκευάζει το κτίριο στο οικόπεδο με την επωνυμία «Ανάπτυξη Διασκέδαση ΕΕ» δεν κατέθεσε στην ΥΔΟΜ νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας του ακινήτου. «Αντ’ αυτού υποβλήθηκαν μόνον δύο υπομισθωτήρια της εταιρείας ΑΗΙΥΑ ΙΚΕ (με μοναδικούς εταίρους τους Ανδρέα Παπαμιμίκο και Σόνια Σαββίδη) προς την Ανάπτυξη Διασκέδαση ΕΕ» και άλλα έγγραφα.

Δηλαδή, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος και η σύζυγός του υπομίσθωσαν το ακίνητο στην εταιρεία που προωθεί την επένδυση και έλαβε την οικοδομική άδεια. Δεν έχουν κατατεθεί, όμως, στοιχεία για τον μισθωτή ή ιδιοκτήτη της έκτασης που το παραχώρησε στην εταιρεία Παπαμιμίκου, όπως τονίζεται στις δύο αιτήσεις.

Οι ΝΙΜΤΕΝΚΟ και Μυστακίδης υποστηρίζουν στις αιτήσεις πως στα δύο υπομισθωτήρια της εταιρείας Παπαμιμίκου προς την «Ανάπτυξη Διασκέδαση Ε.Ε.» αναφέρεται διαφορετική επιφάνεια του ίδιου ακινήτου. Στην πρώτη, που αφορά το 25% τμήματος του οικοπέδου και έχει ημερομηνία 31 Μαρτίου, το συνολική ακίνητο ανέρχεται σε περίπου 27,8 στρέμματα. Στη δεύτερη, που αφορά το 50% του ίδιου τμήματος, το συνολικό ακίνητο αναφέρεται ως έκτασης 20,44 στρεμμάτων.

Στις αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής υποστηρίζεται, επίσης, πως το ακίνητο δεν διαθέτει το απαραίτητο «πρόσωπο» σε κοινόχρηστη οδό και συνεπώς δεν καλύπτει τη μία εκ των τριών προϋποθέσεων αρτιότητας (εμβαδόν, «πρόσωπο», βάθος) ώστε να λάβει οικοδομική άδεια. Οι αιτούντες υποστηρίζουν πως εντός του ακινήτου που προωθείται η επένδυση βρίσκεται δασική έκταση, αλλά στο τοπογραφικό διάγραμμα με βάση το οποίο εκδόθηκε η οικοδομική άδεια η ίδια δασική έκταση εμφανίζεται ως όμορη του ακινήτου.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν, θα κατασκευαστεί μια τεράστια εγκατάσταση «εντός της χερσαίας ζώνης NATURA και σε επαφή με την απολύτως προστατευόμενη χερσαία περιοχή που περιβάλλει τον υδροβιότοπο του Γλαροκάβου». Οι ΝΙΜΤΕΝΚΟ και Μυστακίδης υποστηρίζουν πως επειδή η εγκατάσταση (που όπως προαναφέρθηκε έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζεται) βρίσκεται σε ζώνη NATURA έπρεπε να προηγηθεί η έκδοση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Αναδημοσίευση από PowerGame

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *