Πειρατεία στο Ομάν | Αγωνία για τον Ελληνα δόκιμο πλοίαρχο | Το ΥΠΕΞ προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί του

Πειρατεία στο Ομάν | Αγωνία για τον Ελληνα δόκιμο πλοίαρχο | Το ΥΠΕΞ προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί του

Πειρατεία στο Ομάν | Αγωνία για τον Ελληνα δόκιμο πλοίαρχο | Το ΥΠΕΞ προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί του

Να επικοινωνήσει με τον 20χρονο δόκιμο πλοίαρχο του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου, στο οποίο έκαναν ρεσάλτο οι ιρανικές Αρχές στον κόλπο του Ομάν προσπαθεί το υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την κατάληψη του τάνκερ «Saint Nicholas» στον Κόλπο του Ομάν κάνοντας επίσημο το ότι 19 μέλη του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου ενός Έλληνα δόκιμου πλοίαρχου βρίσκονται σε κράτηση, ενώ η πλοιοκτήτριά εταιρεία δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει μαζί τους.

Το πλοίο, προηγουμένως είχε φορτώσει 145.000 τόνους αργού πετρελαίου στο λιμάνι της Βασόρα στο Ιράκ και κατευθυνόταν προς την αλιεία της Τουρκίας, ναυλωμένο από τουρκική εταιρεία μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Οι ένοπλοι που ανέβηκαν επάνω φορούσαν μάσκες, μαύρες στολές στρατιωτικού τύπου, ακινητοποίησαν το πλήρωμα και έκλεισαν τους δέκτες του πλοίου.

Η Βρετανία και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούν στενά την υπόθεση, ενώ η πλοιοκτήτριά εταιρεία δήλωσε έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την Τεχεράνη, οι ένοπλοι που κατέλαβαν το τάνκερ ανήκουν στο Πολεμικό της Ναυτικό.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA δημοσίευσε μία σύντομη ενημέρωση που αναγνωρίζει την κατάληψη του πλοίου από το ναυτικό του Ιράν. Στο εν λόγω άρθρο δεν γίνεται αναφορά στην ονομασία του πετρελαιοφόρου, αλλά επισημαίνεται ότι η κατάσχεσή του έγινε μετά από σχετική δικαστική απόφαση.

Τζον Κίρμπι: «Να απελευθερώσουν αμέσως πλοίο και πλήρωμα»

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, καταδίκασε ως «πρωτοφανή», την κατάσχεση του από τους Ιρανούς του πετρελαιοφόρου ελληνικής ιδιοκτησίας, υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ, St. Nikolas και, ενώ έπλεε νόμιμα σε ύδατα στον Κόλπο του Ομάν.

«Η ιρανική κυβέρνηση θα πρέπει να απελευθερώσει αμέσως το πλοίο και το πλήρωμά του. Αυτές οι προκλητικές και απαράδεκτες ενέργειες πρέπει να σταματήσουν», τόνισε.

Η δήλωση του Τζον Κίρμπι:

«Καταδικάζουμε την κατάληψη εκ μέρους του Ιράν του πλοίου Αγίου Νικολάου, το οποίο είναι υπό σημαία και ελληνική ιδιοκτησία πετρελαιοφόρο των Νήσων Μάρσαλ, ενώ διέπλευε νόμιμα σε ύδατα στον Κόλπο του Ομάν. Η ιρανική κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει αμέσως το πλοίο και το πλήρωμά του.

Αυτή η παράνομη κατάσχεση ενός εμπορικού πλοίου είναι απλώς η πιο πρόσφατη συμπεριφορά του Ιράν –ή που επέτρεψε το Ιράν– με στόχο τη διακοπή του διεθνούς εμπορίου. Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους οι ενέργειες απλώς θα προσθέσουν αβεβαιότητα για την εμπορική ναυτιλία και για τις περιφερειακές και παγκόσμιες οικονομίες.

Προκλητικές ενέργειες όπως αυτή που προέρχονται από το Ιράν αποτελούν απειλή για την παγκόσμια οικονομία και πρέπει να σταματήσουν. Εμείς στις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε και να αντιμετωπίσουμε όλο το φάσμα των ανησυχητικών και αποσταθεροποιητικών συμπεριφορών του Ιράν.»

Το χρονικό της κατάληψης του τάνκερ στο Ομάν

Σύμφωνα με την Empire Navigation, με την οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επαφή με το δεξαμενόπλοιο St. Nikolas χάθηκε περίπου στις 06:30 ώρα Αθήνας, καθώς έπλεε στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν, κοντά στο Sohar.

Από την πλευρά της, η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφαλείας Ambrey ανέφερε ότι στο δεξαμενόπλοιο στα ανοιχτά του Ομάν επιβιβάστηκαν 4-5 ένοπλοι, ενώ στη συνέχεια το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης του πλοίο AIS απενεργοποιήθηκε.

Οι ένοπλοι αναφέρθηκε ότι φορούσαν μαύρες στολές στρατιωτικού τύπου και μαύρες μάσκες.

Σύμφωνα με την αρχή Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO), το πλοίο άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς τα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *