Ομοφυλα ζευγάρια | Ποιοι βουλευτές της ΝΔ δεν ψηφίζουν | Οι «hard» του «Οχι» και οι «soft» της αποχής

Ομοφυλα ζευγάρια | Ποιοι βουλευτές της ΝΔ δεν ψηφίζουν | Οι «hard» του «Οχι» και οι «soft» της αποχής

Ομοφυλα ζευγάρια | Ποιοι βουλευτές της ΝΔ δεν ψηφίζουν | Οι «hard» του «Οχι» και οι «soft» της αποχής

Το βαρύ «πυροβολικό» του κόμματος επιστρατεύει το Μέγαρο Μαξίμου (κι αναλύει η Έλλη Τριανταφύλλου) για να πείσει όσο περισσότερους γαλάζιους βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο που θα έρθει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου προς ψήφιση στη βουλή, ή στη χειρότερη, να απέχουν από την ψηφοφορία, όπως τους προέτρεψε προ διημέρου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ετσι, τη Δευτέρα και την Τρίτη, θα «παρελάσουν» από την Πειραιώς όλοι οι βουλευτές της γαλάζιας Κ.Ο. προκειμένου, παρουσία των δύο αντιπροέδρων Κ. Χατζηδάκη και Αδ. Γεωργιάδη, του κυβερνητικού εκπροσώπου Π. Μαρινάκη, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Μπρατάκου και του Γραμματέα της Κ.Ο Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος απηύθυνε και τη σχετική πρόσκληση, να ακούσουν την εισήγηση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και να συζητήσουν πιθανές απορίες, ενστάσεις κλπ.

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο τελικός αριθμός των γαλάζιων που είτε θα καταψηφίσουν, είτε θα απέχουν, δεν θα υπερβαίνει τους πενήντα βουλευτές. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, όμως, πρόκειται περισσότερο για ευχή παρά για εκτίμηση που πατάει σε πραγματικά δεδομένα, αφού υπάρχουν μία σειρά από παράμετροι που θα κρίνουν την τελική τους στάση, όπως τί θα πράξουν οι συνυποψήφιοί τους, ιδιαίτερα σε νομούς της περιφέρειας, ποια η σχέση ενός εκάστου με την τοπική εκκλησία κα.

Μετά την πρωτόγνωρη παρότρυνση του πρωθυπουργού να απέχουν από την ψηφοφορία όσοι διαφωνούν με την κυβερνητική πρωτοβουλία, αποκτά πλέον ευνόητο πολιτικό ενδιαφέρον πόσοι βουλευτές θα επιλέξουν παρ όλα αυτά να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ποιοι επιμένουν, ποιοι έκαναν πίσω

Πρώτα απ όλα, από τα μέλη της κυβέρνησης, αφού μέχρι στιγμής, εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τον υπουργό Επικρατείας Μ. Βορίδη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Θ. Πλεύρη που για λόγους συνείδησης λένε όχι στο νομοσχέδιο, υπάρχουν έξι υφυπουργοί που φέρονται έντονα προβληματισμένοι για τη στάση που θα κρατήσουν.

Πρόκειται για τους Κ. Κυρανάκη, υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Άμυνας Γ. Κεφαλογιάννη, Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτη και Στ. Κελέτση, Εσωτερικών ( Μακεδονίας-Θράκης) Στ. Κωνσταντινίδη και Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας Μαρία Κεφαλά. Αντιθέτως, χθες, ο υφυπουργός Υγείας, άλλοτε στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά και εκ των καθαρόαιμων δεξιών της Βόρειας Ελλάδας κ. Δημ. Βαρτζόπουλος, δήλωσε ότι επείσθη από τις εξηγήσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα θιγεί στο ελάχιστο η πυρηνική οικογένεια και θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Το ίδιο και ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βας. Σπανάκης, αν και θεωρείται εκ των συντηρητικών της παράταξης.

Μέχρι αυτή την ώρα, υπάρχει μία ομάδα βουλευτών που δηλώνουν αποφασισμένοι να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Πρόκειται για τους Ανδρέα Κατσανιώτη, Μίλτο Χρυσομάλλη, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Κώστα Γκιουλέκα, Κώστα Καραγκούνη και Άννα Καραμανλή. Οι δυο τελευταίοι, μάλιστα, έσπευσαν και χθες να επαναλάβουν ότι θα πουν «όχι» στο νομοσχέδιο.

Στη διόπτρα της Πειραιώς βρίσκονται για ευνόητους λόγους, όλοι οι βουλευτές που το 2015 καταψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης και παραμένουν στη βουλή. Πρόκειται για τους Νότη Μηταράκη, Χαράλαμπο Αθανασίου, Γιώργο Βλάχο, Κώστα Βλάσση, Δημήτρη Κυριαζίδη, Μανώλη Κόνσολα, Τάσο Δημοσχάκη, Απόστολο Βεσυρόπουλο, Βασίλη Γιόγιακα, Θανάση Μπούρα, Γιώργο Γεωργαντά, Μαρία Αντωνίου, Θανάση Δαβάκη, Χρήστο Κέλλα, Θανάση Καββαδά, Χρήστο Μπουκώρο, Γιώργο Καρασμάνη και Φωτεινή Αραμπατζή.

Και βεβαίως, υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι περιμένουν τί θα πράξουν οι τοπικοί ανταγωνιστές τους, ή να μετρήσουν το κλίμα κατά την επίσκεψή τους στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να αποφασίσουν πως θα κινηθούν.

Στην αντίπερα όχθη, υπέρ του νομοσχεδίου έχουν εκδηλωθεί δημόσια οι υπουργοί Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Δημ. Καιρίδης, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και οι βουλευτές Γ. Σταμάτης, Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Ιάσων Φωτήλας, Άννα Ευθυμίου κ.α.

Το «μπρα ντε φερ» Κασσελάκη – Ανδρουλάκη για γάμο ομοφύλων και υποκλοπές

Το «ναι» στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο Ανδρουλάκης στο στόχαστρο του Κασσελάκη και ένα «γεμάτο» εσωκομματικό τριήμερο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά αναλύει ο Μιχάλης Χαριάτης.

Το πρώτο, σαφές, μήνυμα που έστειλε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης μέσα από την συνέντευξη του στο Star ήταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί προοδευτική εγγύηση ακόμα και για ένα ατελές, όπως το χαρακτήρισε, νομοσχέδιο, αυτό για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σταθεί ποτέ απέναντι στην κοινωνική πρόοδο. Ποτέ» ήταν η χαρακτηριστική φράση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα το ψηφίσει θέτοντας θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές του.

Το δεύτερο μήνυμα, σαφέστατο και αυτό, ήταν η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε στον Νίκο Ανδρουλάκη. Η στρατηγική και ο τόνος της επίθεσης προκάλεσε αίσθηση και πολλοί θεωρούν πως αποτελεί προβολή από το μέλλον ενόψει της ευρωκάλπης του Ιουνίου. Η επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη, σε κάθε περίπτωση, εγκαινιάζει ένα διαρκές μέτωπο που ανοίγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, επιχειρώντας να βάλει «φρένο» στην προσπάθεια του επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη να κερδίσει αντιπολιτευτικό έδαφος.

Το αφήγημα Ανδρουλάκη να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ στον ισχυρότερο πόλο της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και καταλύτη για τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς «ενεργοποίησε» τα αντανακλαστικά της Κουμουνδούρου και «πυροδότησαν» την αντίδραση Κασσελάκη, ο οποίος έβαλε δυο φορές στο στόχαστρο του τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Σχολιάζοντας την αναφορά Ανδρουλάκη ότι δεν θα δέσει «τα κορδόνια της ΝΔ», όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως «αν η στάση του πρωθυπουργού είναι μια στάση πολιτικής δειλίας σε σχέση με την αποχή του κόμματος του, η στάση του κ. Ανδρουλάκη είναι μια στάση πολιτικής εκμετάλλευσης. Δηλαδή είναι δυνατόν ο πρόεδρος ενός κόμματος – και δη προοδευτικού κόμματος – να βασίζεται στην ψήφο του κ. Πλεύρη και του κ. Βορίδη για να αποφασίσει ο ίδιος τι θα κάνει σε ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων;».

Και λίγο αργότερα σχολιάζοντας και πάλι την δήλωση Ανδρουλάκη πως με το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές, η Χαριλάου Τρικούπη θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης ο Στέφανος Κασσελάκης είπε: «Ας βρει πρώτα ο ίδιος την κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει με τον πρωθυπουργό, ο οποίος τον έχει ως εκβιαζόμενο πρόεδρο της ήσσονος αντιπολίτευσης».

Εξηγώντας την άποψη του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Έχει κάνει μήνυση εναντίον του πρωθυπουργού ο κ. Ανδρουλάκης; Είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ. Είναι αποδεδειγμένο ότι η ΕΥΠ τον παρακολουθούσε. Για ποιο λόγο δεν πηγαίνει σε αυτό το επόμενο βήμα, να ξέρουμε επιτέλους τι τρέχει εκεί;». Αναρωτήθηκε μάλιστα ο Στέφανος Κασσελάκης «πώς ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρητικά, θα συνδιαλλασσόταν με ένα κόμμα το οποίο είναι υπερχρεωμένο στις τράπεζες και με έναν πρόεδρο ο οποίος είναι εκβιαζόμενος;».

Έντονη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους απάντησε η Χαριλάου Τρικούπη σημειώνοντας πως οι δηλώσεις Κασσελάκη «είναι αποκαλυπτικές ότι πρόκειται για έναν “Πολάκη made in USA”». Ειδικότερα η Χαριλάου Τρικούπη ανέφερε:


«Ο κ. Ανδρουλάκης δέχθηκε προ μηνών τον κ. Κασσελάκη μετά από αίτημα του, όπως επέβαλλε ο πολιτικός πολιτισμός, και στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, του εξήγησε αναλυτικά όλα τα νομικά βήματα, στα οποία προέβη ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως το σκάνδαλο των υποκλοπών. Από τα λεγόμενά του φαίνεται ότι είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να καταλάβει. Ο ένθερμος οπαδός και παρ’ ολίγον Υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη, καλό θα ήταν να βουτάει τη γλώσσα του στο μυαλό, ώστε να μην θυμίζει τον ψηφιακό βούρκο της Νέας Δημοκρατίας. Οι σημερινές δηλώσεις του είναι αποκαλυπτικές ότι πρόκειται για έναν «Πολάκη made in USA». Του ευχόμαστε καλό τριήμερο στις Σπέτσες και του χρόνου στο Μαϊάμι!

Υ. Γ. Αναμένουμε τη δημοσιοποίηση της δανειακής σύμβασης μεταξύ του κ. Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ, που ελπίζουμε ότι θα συνοδεύεται από το αναλυτικό πόθεν έσχες του».

Επίθεση και σε Μητσοτάκη

«Αυτό το νομοσχέδιο όταν έρθει στη Βουλή θα περάσει χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, βάζοντας στο στόχαστρο του και τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε σχέση με όσα δήλωσε στην δημόσια ραδιοτηλεόραση σχετικά με τις αντιδράσεις στην «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα για το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών.

«Να ωθεί στην αποχή και να το αποκαλεί αξιοπρεπή στάση για μένα είναι στάση πολιτικής δειλίας. Δηλαδή σε ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι δυνατόν να προσκαλεί έμμεσα και άμεσα τους βουλευτές του να απόσχουν; Τι ηγετικότητα είναι αυτή; Τι πιστεύει ο ίδιος, όντως το πιστεύει ότι είναι σημαντικό για την κοινωνία; Αν ναι να επιβάλει κομματική πειθαρχία, όπως θα επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζει με τα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εσωκομματικό τριήμερο

Υπό το πρίσμα του «ναι» στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και της σφοδρής αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ για τον ανοίγει από σήμερα Παρασκευή ένα «γεμάτο» τριήμερο εσωκομματικής δράσης. Η έναρξη δίνεται με την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στις 11 σήμερα το πρωί ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου κατά την οποία θα ανοίξει και επίσημα ο προσυνεδριακό διάλογος. Στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να υπάρξει και η πρώτη συζήτηση αναφορικά με την πρόταση των Ζαχαριάδη, Ραγκούση, Θεοχαρόπουλου για προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών.

Το Σαββατοκύριακο θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις 11:30 το πρωί του Σαββάτου. Στο πλαίσιο αυτό ο Διονύσης Τεμπονέρας έχει καταθέσει την πολιτική πλατφόρμα του για την ανασυγκρότηση ολόκληρου του προοδευτικού χώρου ενόψει του προσυνεδριακού διαλόγου, μιλώντας για την «ανάγκη της συγκρότησης ενός ισχυρού δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *