Oι σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας | Τα εξοπλιστικά και το παρασκήνιο | Υπάρχει δυσαρέσκεια;

Last updated on 25 Απριλίου, 2024 at 09:40 πμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία

Το σύνθημα αυτό ακούστηκε πολλές φορές στην αρχή της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τα εξοπλιστικά προγράμματα των Rafale, των Belharra και φυσικά την αμυντική συμφωνία των δύο χωρών να δημιουργούν μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον.

Ωστόσο φαίνεται (ή διακινείται) πως υπάρχει μία δυσαρέσκεια από την πλευρά του Παρισιού. Ας δούμε τα δεδομένα.

Διονύσης Τζουγανάτος

Η Γαλλία

Η Ελλάδα υπέγραψε το 2021 με τη Γαλλία τη συμφωνία για την απόκτηση των τριών φρεγατών τύπου FDI (Belharra), η οποία συνδέθηκε άμεσα και με την αμυντική συμφωνία Αθήνας – Παρισιού. Μία συμφωνία η οποία συμπεριέλαβε και τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, που στη σκιά της κρίσης του «Ορούτς Ρέις» το  2020, χαρακτηρίστηκε ως ένα σαφές μήνυμα της Γαλλίας υπέρ της Ελλάδας από την κυβέρνηση. Ενώ είχε ήδη υπογραφεί η συμφωνία για τα μαχητικά Rafale.

Ωστόσο η απόκτηση των τριών FDI που θα σημάνει την απόσυρση τριών φρεγατών τύπου «S» δεν λύνει το πρόβλημα της ηλικίας του στόλου που αντιμετωπίζει το Πολεμικό Ναυτικό. Με την πρώτη να αναμένεται στην Ελλάδα το 2025.

Constellation

Ο Νίκος Δένδιας έχει μιλήσει πολλές φορές για την πρόθεση της Αθήνας να καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα ναυπήγησης των αμερικανικών φρεγατών Constellation, μιλώντας μάλιστα για επτά καράβια.

Ακόμα και έτσι ωστόσο το πρόβλημα δεν λύνεται αφού οι Constellation είναι ένα πρόγραμμα που τοποθετείται χρονικά από το 2030 και μετά.

Με το ερώτημα που απασχολεί πλέον πολιτική ηγεσία και Γενικό Επιτελείο Ναυτικού να είναι η «ενδιάμεση λύση».

Ενδιάμεση λύση

Το σενάριο αυτή η ενδιάμεση λύση να είναι οι αμερικανικές LCS σε συνδυασμό με την διάψευση των πληροφοριών που ήθελαν τον πρόεδρο της Γαλλίας να έρχεται στην Ελλάδα για την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, το καλοκαίρι, δημιούργησαν ερωτηματικά εάν υπήρξε κάποιου είδους «δυσαρέσκεια» από την πλευρά του Μακρόν προς τον Μητσοτάκη με αφορμή τα εξοπλιστικά. Και τα συμβόλαια που φάνηκε να κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ.

Ο Μακρόν ωστόσο όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, δεν θα μπορέσει να είναι στην Ελλάδα για την αφή της φλόγας, αφού θα βρίσκεται σε εκδηλώσεις για την αντίσταση του Βερκόρ, το 1944 . Η επιλογή του δεν αποδίδεται σε κάποιου είδους διαταραχή των σχέσεων από τους διπλωματικούς κύκλους. Σημειώνουν επίσης ότι η επίσκεψη δεν είχε κλείσει για να ακυρωθεί, ήταν απλά σκέψεις, που τελικά δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι οι δύο επικρατέστερες προτάσεις για την απόκτηση τριών κορβετών από το Πολεμικό Ναυτικό ήταν η γαλλική της Naval και η ιταλική της Fincantieri.

Η υλοποίηση του προγράμματος των κορβετών μάλιστα μέχρι το Μάρτιο του 2023 χαρακτηριζόταν ως «ειλημμένη απόφαση», τόσο από την ηγεσία του ΓΕΝ, όσο και από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

H περίπτωση των LCS

Η εκτίμηση της Αθήνας ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει αμερικανικά πλοία τύπου LCS, τα οποία ωστόσο δεν θα έχουν αποσυρθεί, αλλά θα είναι ακόμα σε υπηρεσία, με πολύ μικρότερο αρχικό κόστος απόκτησης, ήταν αυτή που άφησε πίσω την επιλογή των κορβετών.

Ωστόσο όλα άλλαξαν όταν οι ΗΠΑ αποδέσμευσαν τα παλαιότερα LCS που έχουν αποσυρθεί. Και το Πολεμικό Ναυτικό δεν φαίνεται να θεωρεί ότι ικανοποιούν τα κριτήρια που έχει θέσει.

Ερωτηματικό παραμένει το μέλλον των ΜΕΚΟ, των οποίων η αναβάθμιση είχε πάρει έγκριση από την προηγούμενη Βουλή, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει ακόμα.

Με τις κορβέτες, αλλά και το ενδεχόμενο μίας τέταρτης FDI να επανέρχονται σε συζητήσεις και σενάρια.

Προς το παρόν πάντως καμία απόφαση δεν μπορεί θα θεωρηθεί ειλημμένη. Με δεδομένο μάλιστα ότι τα προγράμματα του Ναυτικού αφορούν δισεκατομύρια και όλα στο τέλος θα εξετασθούν και θα προτεραιοποιηθούν με βάση το κόστος.

Καμία δυσαρέσκεια λέει η Αθήνα

Οι διπλωματικοί κύκλοι των Αθηνών σε όλα τα μήκη και πλάτη διαμηνύουν πως δεν υπάρχει δυσαρέσκεια από την πλευρά του Παρισιού.

Η Γαλλία, όπως λένε κύκλοι των διπλωματών, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμπλοκή και στο κεφάλαιο «καινοτομία» και το «αμυντικό οικοσύστημα» που οραματίζεται ο Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο της ατζέντας 2030.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δένδιας είχε ανακοινώσει κατά την επίσκεψη του στη Λιθουανία στα μέσα Μαρτίου ότι η Ελλάδα θα διεξάγει «ένα μεγάλο συνέδριο, ένα συνέδριο για το αμυντικό οικοσύστημα, το φθινόπωρο στην Αθήνα» και όπως είχε αποκαλύψει «η Γαλλία θα είναι η τιμώμενη χώρα»…

Πείθει η Αθήνα;

Η αλήθεια είναι πως δεν πείθει απόλυτα η Αθήνα για τις άριστες σχέσεις που περιγράφει, χωρίς όμως και να υπάρχει μία απόδειξη για το αντίθετο.

«Υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσει ότι πίσω από το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου, εκτός από την επαίσχυντη εμπλοκή των ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται και ο γαλλικός παράγοντας. Ειδικά το κόμμα Μακρόν, άρα τα Ηλύσια Πεδία. Ο λόγος δεν είναι κάποια προσωπική πικρία μεταξύ του προέδρου Μακρόν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη αλλά η αλλαγή στρατηγικής της Αθήνας στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, με στροφή προς τις ΗΠΑ σε σχέση με τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού».

Η εισαγωγική παράγραφος στο άρθρο γνώμης του Μενέλαου Τασσιόπουλου, στην “Απογευματινή”, στις 10 Φεβρουαρίου, προκαλεί αίσθηση. Όσο κι αν προσπάθησε ο υπογράφων να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη συγκεκριμένη αναφορά, κατέστη αδύνατον.

Ας δούμε και λίγο παρακάτω στο επίμαχο άρθρο: «Ειδικά, η ακύρωση της παραγγελίας της τέταρτης φρεγάτας Belharra και του προγράμματος με τις κορβέτες, όπου κυριαρχούσαν δύο υποψηφιότητες, η γαλλική πρόταση και η ιταλική. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν έτσι είναι η συγκυρία στο παρασκήνιο, οι Γάλλοι έχουν άδικο, αφού οι προμήθειες τόσο στα μαχητικά όσο και στα πλοία από την πλευρά της Ελλάδας, εκτός των εξαιρετικών τεχνικών χαρακτηριστικών, δεν δικαιολογούν “πικρίες”. Φυσικά, η στενή σχέση Ελλάδας και Γαλλίας είναι διαχρονική και δεν θα ήταν τολμηρό να τη χαρακτηρίσει κάποιος μόνιμη, έστω και αν παρουσιάζει από καιρού εις καιρόν κάποιες “αβαρίες”».

Τι μπορεί να συμβαίνει τελικά; Πάντα στην περίπτωση που η πληροφορία ισχύει, η Γαλλία, με την οποία υπογράψαμε σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, έχει δυσαρεστηθεί για την ελληνική στροφή στα αμερικανικά οπλικά συστήματα και ενορχήστρωσε στο Ευρωκοινοβούλιο το καταδικαστικό για την ελληνική κυβέρνηση ψήφισμα, αναφορικά με τις επιδόσεις της στον τομέα “κράτος δικαίου”.

Πάντα εάν ισχύει η πληροφορία, τα θεμέλια των ελληνογαλλικών σχέσεων είναι σαθρά.

Εάν πρέπει να αναθέτουμε συνεχώς συμβόλαια στη γαλλική αμυντική βιομηχανία για να παραμένει σε ισχύ το σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, κάποιοι κάτι δεν κατάλαβαν.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια, ότι η υπογραφή του ήταν προϋπόθεση που τέθηκε από ελληνικής πλευράς και προβλήθηκε, εύλογα, ως υπεραξία που βάρυνε υπέρ της γαλλικής πρότασης (FDI ΗΝ), απέναντι στην ολλανδική (Sigma 11515) και τη βρετανική (AH-140 Arrowhead).

Kατακλείδα

Ουδείς μπορεί να απαντήσει τι σκέφτεται ο Γάλλος Πρόεδρος και το ΥΠΕΞ κι ΥΠΑΜ της Γαλλίας. Άλλωστε έχουν άλλα μεγαλύτερα προβλήματα (βλ. Ρωσία) στην Αφρική.

Ωστόσο είναι δεδομένο πως τα εξοπλιστικά προγράμματα δημιουργούν εξωτερική πολιτική.

Αξίζει να περιμένουμε για να δούμε την κατάληξη της υπόθεσης.

Έχουν χρησιμοποιηθεί και πληροφορίες από το in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *