«La Tribune» – Scalp Naval | Εμπόδισαν οι ΗΠΑ την πώληση SCALP στην Ελλάδα το 2020; | Τι ισχύει

scalp
Εικόνα αρχείου, DGA. – «La Tribune» – Scalp Naval | Εμπόδισαν οι ΗΠΑ την πώληση SCALP στην Ελλάδα το 2020; | Τι ισχύει

Εδώ και μέρες έχει αναπαραχθεί σε όλα σχεδόν τα σάιτ το άρθρο της γαλλικής La Tribune :«Φρεγάτες FDI στην Ελλάδα: παιχνίδια στα παρασκήνια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία» (Frégates FDI en Grèce : les jeux en coulisse des Etats-Unis et de la France) του Michel Cabirol. Ισχυρίζεται ο αρθρογράφος πως : «…τρεις μέρες πριν την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης των δύο φρεγατών FDI στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2020, οι ΗΠΑ επενέβησαν και κατέστησαν σαφές να μην προχωρήσει η εξαγωγή του πυραύλου cruise SCALP (MdCN)».

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Μάλιστα το άρθρο εγείρει και θέματα για την συμφωνία που υπέγραψαν οι Μητσοτάκης – Μακρόν και που περιμένουμε να έρθει στη Βουλή την Πέμπτη για να συζητηθεί και να κυρωθεί.

Το άρθρο που έγινε viral και στο twitter απαντήθηκε από τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ:

Είναι σαφές πως δεν θα απαντούσε θετικά ο πρέσβης των ΗΠΑ, ωστόσο οφείλουμε να παραθέσουμε την απάντησή του.

Η πίεση που ασκήθηκε από την αμερικανική πλευρά, συνδέεται με την άρνηση των ΗΠΑ να ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων με τη γειτονική Τουρκία, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Παράλληλα υπήρξαν δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο που ανέφεραν ότι με τα scalp naval η τιμή των γαλλικών φρεγατών εκτοξεύεται.

la tribune

Η γαλλική πρόταση μέχρι τότε περιλάμβανε 24 Aster 30 και 8 Scalp Naval. Η Γαλλία έχασε έτσι το πλεονέκτημά της για την επιλογή των φρεγατών και έτσι έγινε η παραγγελία των 18 Rafale, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα La Tribune.

Μετά τον Ιούλιο του 2020 η γαλλική πλευρά δεν περιέλαβε στις βελτιώσεις των προτάσεων που έκανε τους Scalp Naval ενώ η σημερινή διαμορφωση περιλαμβάνει Aster 30 και Exocet MM40 Block 3c.

Η Γαλλική εφημερίδα περιγράφει μετά πως ενώ όλα έδειχναν ότι οι ΗΠΑ θα κέρδιζαν τη συμφωνία για αγορά φρεγατών, ειδικά μετά την ανακοίνωση απόκτησης 6 επιπλέον Rafale, η Γαλλία πέτυχε «να βάλει το πόδι στην πόρτα» για να κερδίσει την επιλογή. Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του Προέδρου Μακρόν, που έδρασε αστραπιαία.

Στις 22 Σεπτεμβρίου έγινε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν και ακολούθησε επαφή με τους επικεφαλής των Naval Group και MBDA ώστε να βελτιώσουν την προσφορά τους. Δεν είναι γνωστό αν υπήρξε συμφωνία Γαλλίας-ΗΠΑ για την Ελλάδα ή αν ο Μακρόν άδραξε την ευκαιρία. Στις 25-26 Σεπτεμβρίου έγιναν μυστικές συναντήσεις Ελλήνων και Γάλλων, στις 27 Σεπτεμβρίου ο Μακρόν υποδέχτηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στις 28 Σεπτεμβρίου υπογράφτηκε Μνημόνιο Κατανόησης για 3+1 FDI.

Τι λέει η λογική – Τι πιστεύουμε

Αφενός μεν να τονίσουμε πως κανείς δεν ξέρει ή μπορεί να αποδείξει το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων. Αν δεν μιλήσει κάποιος από τους πρωταγωνιστές όλα κινούνται στη σφαίρα των διαρροών και των εικασιών. Σαφώς και μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις. Ωστόσο άλλο υπόθεση, άλλο γνώση.

Αφετέρου δε η πώληση SCALP από το Παρίσι στην Αθήνα έχει ήδη γίνει στο παρελθόν και τους διαθέτει εδώ και χρόνια στο οπλοστάσιο της η Ελληνική Αεροπορία. Δεν θα δημιουργούσε τόσο μεγάλη διαφορά η πώληση της ναυτικής έκδοσης των SCALP (Naval).

Επίσης, πιστεύει κανείς πως η Γαλλία θα δεσμευόταν από τις ΗΠΑ να μην εξάγει ξανά το ίδιο όπλοστην Ελλάδα, για να κάνει το χατίρι της Ουάσιγκτον και( ουσιαστικά) της Τουρκίας; Την ίδια στιγμή που η Γαλλία, πέρυσι το καλοκαίρι, είχε ήδη στείλει ισχυρές μονάδες του στόλου της στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνοντας «παρών» στην ελληνοτουρκική κρίση του Oruc Reis, και στο πλευρό της Αθήνας;

Παράλληλα οι ΗΠΑ θα έκαναν τέτοια κίνηση, ενώ την ίδια στιγμή είχαν στερήσει από την Τουρκία τα F-35, που ως όπλο είναι ισχυρότερο από τους SCALP;

Όσο καλό όπλο κι αν είναι οι SCALP δεν θα έκαναν την τρομακτική διαφορά.

Κατακλείδα

Όπως προαναφέραμε ουδείς μπορεί μετά βεβαιώτητος να γνωρίζει το παρασκήνιο. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να δούμε το τελικό κείμενο της ελληνογαλλικής συμφωνίας, να δούμε όλες τις λεπτομέρειες κι από κει και πέρα να προσχωρήσουν όλα ομαλά και κυρίως ειρηνικά.

scalp naval

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *