Δεύτερη δύναμη στον κόσμο η Ελλάδα στα πλοία μεταφοράς LNG | Τεράστιες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια

Δεύτερη δύναμη στον κόσμο η Ελλάδα στα πλοία μεταφοράς LNG | Τεράστιες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια

Υπερδύναμη στη μεταφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι η Ελλάδα, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, σε έκθεση της Veson Nautical τονίζεται ότι η χώρα μας είναι η τρίτη μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη διεθνώς μετά την Ιαπωνία και την Κίνα σε όρους αξίας του συνολικού στόλου.

Στην περίπτωση της Ιαπωνίας η αξία αυτή αγγίζει τα 206,3 δισ. δολάρια και της Κίνας τα 204 δισ. Με βάση τα στοιχεία της VesselsValue, η χώρα μας διατηρεί συνολικά την τρίτη θέση για μια ακόμη χρονιά με 169,3 δισ. δολάρια.


Αξιοσημείωτο είναι ότι παρόλο που η Κίνα διαθέτει περισσότερα δεξαμενόπλοια, τα ελληνόκτητα έχουν πολύ υψηλότερη αξία με 69,5 δισ. έναντι 22,1 δισ. δολαρίων.


Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της ενεργειακής κρίσης, οι Έλληνες πλοιοκτήτες επένδυσαν σημαντικά για απόκτηση πλοίων μεταφοράς LNG. Καθώς η Ευρώπη αναγκάστηκε να στραφεί στο εν λόγω καύσιμο για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο, οι ναυτιλιακές έσπευσαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για να έρθουν τα αναγκαία φορτία.


Ως εκ τούτου, η Ελλάδα διαθέτει σήμερα το δεύτερο μεγαλύτερο στόλο στο LNG με 143 πλοία και αξία 31,1 δισ. δολαρίων.


Μάλιστα, τα πλοία αυτά ενισχύουν την εγχώρια προστιθέμενη αξία αν λάβει κανείς υπόψη ότι από το Μάρτιο θα ξεκινήσει να λειτουργεί το δεύτερο τερματικό εισαγωγής LNG στην Αλεξανδρούπολη, εκτός από το υφιστάμενο της Ρεβυθούσας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *