Το κλίμα σκεπτικισμού που επικρατεί όχι μόνο στην ελληνική κυβέρνηση αλλά συνολικά στην ελληνική αγορά σε σχέση με τις έρευνες υδρογονανθράκων, αποτυπώνουν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο πρακτορείο Arab News.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Τι είπε ο κ. Δένδιας ερωτώμενος σε σχέση με τη διαμάχη που έχει προκύψει μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου για τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο;
“Η Ελλάδα πιστεύει στις ΑΠΕ. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξεκινήσει να εξορύσσει στο βυθό της θάλασσας της Μεσογείου προκειμένου να βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο για έναν πολύ απλό λόγο.
Χρειαζόμαστε 10 ή 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε και από πλευράς κόστους θα ήταν πολύ πιο ακριβό σε σύγκριση για παράδειγμα με το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας. Οπότε από οικονομικής πλευράς, δεν βλέπω την Ελλάδα να γίνεται πετρελαιοπαραγωγός χώρα.
Και με όλο το σεβασμό, το Αιγαίο για παράδειγμα αποτελεί έναν παράδεισο στη γη. Δε σχεδιάζουμε να μετατραπεί σε Κόλπο του Μεξικού. Κατά συνέπεια η Ελλάδα επιθυμεί να έχει ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού.
Η Ελλάδα επιθυμεί να έχει πολύ καλές σχέσεις με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου” τόνισε ο υπουργός εξωτερικών.
Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Δένδια, κύκλοι του υπουργείου εξωτερικών διευκρίνιζαν ότι είναι προφανές ότι τα λεχθέντα δεν αφορούν το υπάρχον ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας, οι απόψεις του Υπ.Εξ. για την πράσινη ενέργεια και την αειφόρο ανάπτυξη είναι γνωστές και διατυπωμένες κατ᾽ επανάληψη και ότι η παγκόσμια τάση τείνει προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, της πράσινης ενέργειας και των ΑΠΕ και υπηρετείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη όπως αποδεικνύεται από το μεγάλο βήμα της απολιγνιτοποίησης.
ΑΠΕ και όχι εξορύξεις
Οι δηλώσεις του κ. Δένδια, ακόμη και μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ, δεν ήρθαν ως κεραυνός εν αιθρία για την αγορά.
Άλλωστε η φιλόδοξη περιβαλλοντική ατζέντα, που υποστηρίζεται με θέρμη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ξεπερνά και υπερβαίνει την δραστηριότητα της έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ήδη οι προκαταρκτικές έρευνες που είχαν ξεκινήσει στη χώρα μας για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων έχουν παγώσει και σχεδόν όλες οι εταιρείες επανεξετάζουν τα πλάνα τους.
Μάλιστα η αγορά μετρά ήδη και την πρώτη αποχώρηση, αυτήν της ισπανικής Repsol, ενώ και άλλοι παίκτες, σύμφωνα με πληροφορίες επανεξετάζουν τα πλάνα τους και ετοιμάζονται να λάβουν στο προσεχές διάστημα αποφάσεις για το μέλλον των δραστηριοτήτων τους στη χώρα μας.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά, δηλαδή ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων και η Energean.
Ειδικά σε κάποιες χερσαίες περιοχές όπως οι παραχωρήσεις στη Δυτική Ελλάδα (ΒΔ Πελοπόννησος, Αιτωλοακαρνανία και Άρτα Πρέβεζα) όπου οι έρευνες ακόμη δεν έχουν ουσιαστικά ξεκινήσει και υπάρχουν σημαντικές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις για την έκδοση των απαραίτητων αδειών αλλά και τοπικές αντιδράσεις, η ζυγαριά φαίνεται να κλίνει προς την αποχώρηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλο τον κόσμο, λόγω της κρίσης της πανδημίας, αλλά και της γενικότερης πράσινης στροφής του ενεργειακού τομέα, οι εταιρείες του πετρελαϊκού κλάδου αναθεωρούν τα επενδυτικά τους πλάνα, ακυρώνουν ερευνητικά προγράμματα ιδίως σε νέες περιοχές και κατευθύνουν τις επενδύσεις τους προς την ανανεώσιμη ενέργεια.
Σε αυτό το πλαίσιο το γεγονός ότι η ελληνική αγορά είναι ακόμη μια ανώριμη αγορά, στην οποία δεν υπάρχει παρά μόνο ένα παραγωγικό κοίτασμα (Πρίνος), την καθιστά πιο ευάλωτη.
Εάν προστεθούν και τα γραφειοκρατικά προβλήματα με τις καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις, είναι σαφές ότι το μέλλον των εξορύξεων στη χώρα μας είναι μάλλον δυσοίωνο…