
Το γεγονός ότι αμέσως μετά τον καυγά Δένδια- Τσαβούσογλου μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κυβερνητικές πηγές έσπευδαν να διαρρεύσουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε ρητή οδηγία από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει εάν προκληθεί, προκάλεσε ερωτηματικά.
Δεν είναι δεδομένο πως ο εκάστοτε Πρωθυπουργός βρίσκεται σε απόλυτη συνεννόηση με τον εκάστοτε Υπουργό Εξωτερικών;
Το γεγονός ότι και διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν αμέσως μετά την πληροφορία αυτή, δεν σταμάτησε πάντως τους ψιθύρους εντός της Νέας Δημοκρατίας.
Η διαρροή πραγματοποιήθηκε ως απάντηση σε όσους θεώρησαν ότι ο Νίκος Δένδιας κινήθηκε αυτοβούλως, δεδομένου ότι όλο το προηγούμενο διάστημα το Μαξίμου κρατούσε χαμηλούς τόνους παρ’ όλες τις προκλήσεις της Άγκυρας.
Πυροδότησε όμως και νέα σενάρια περί αμηχανίας του Μαξίμου από τις θετικές αντιδράσεις της κοινής γνώμης και ιδίως των ψηφοφόρων της ΝΔ στους χειρισμούς Δένδια, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ένας πιθανός “δελφίνος”, όποτε και όταν έρθει η ώρα της διαδοχής.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες όλων των ειδησεογραφικών μέσων πολλοί γαλάζιοι θεωρούν ειδικότερα ότι ο Νίκος Δένδιας “πλασάρεται” ως ο επόμενος κεντροδεξιός υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος στο καραμανλικό αλλά και το σαμαρικό ακροατήριο και επιχειρώντας να λανσάρει κεντρώο- φιλελεύθερο, αλλά και ταυτόχρονα πατριωτικό προφίλ.
Οι επικριτές του εξ αριστερών θυμούνται πως δήλωνε εκ των υστέρων πολέμιος της ΧΑ ενώ είχε κρατήσει στο συρτάρι το φάκελο της δικαστικής δίωξης (κατά άλλους βιάστηκε να την προχωρήσει μετά τη δολοφονία Φύσσα για να ενισχύσει το κεντρώο του προφίλ) και οι επικριτές του εκ δεξιών ότι δεν ήταν και ο πιο ένθερμος πολέμιος της συμφωνίας των Πρεσπών.
Πάντως όλοι συμφωνούν πλέον – και αυτό προκαλεί την καχυποψία του Μαξίμου- ότι ο Κερκυραίος στην καταγωγή και εκλεγόμενος στο Νότιο Τομέα Αθηνών βάζει παρακαταθήκη για το μέλλον.
Οι χειρισμοί Δένδια στην Άγκυρα έγιναν αντικείμενο κριτικής και από τη σκοπιά του κινδύνου να κατηγορηθεί η Αθήνα από εταίρους και συμμάχους ότι δεν επιθυμεί το διάλογο με την Τουρκία.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι λόγω της κόντρας του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για την Ουκρανία, οι ΗΠΑ την περίοδο αυτή θέλουν να βάλουν όρια στην Τουρκία, ενώ παρότι η Γερμανία διασώζει την Άγκυρα από κυρώσεις, υπάρχουν άλλα ισχυρά κράτη- μέλη της ΕΕ που για τους δικούς τους λόγους δεν επιθυμούν να αφήσουν την Τουρκία να “κάνει παιχνίδι” ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε στο προσφυγικό.
Πάντως να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως υπάρχουν και φωνές που κάνουν λόγο για λάθη του Δένδια στην Τουρκία. Συγκεκριμένα αναφέρουν πως δημοσίως παραδέχτηκε στρατικοποίηση νησιών κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης, κάτι που η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει ως όπλο νομικό στο μέλλον.
Εξάλλου, Δένδιας και Τσαβούσογλου θα συναντηθούν ξανά στα τέλη του μήνα, ενώ εκκρεμεί και η πρόταση Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη.
Χθες πάντως προκειμένου να διαλυθούν τυχόν υποψίες ο πρωθυπουργός κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών στο Μαξίμου και σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Δένδιας χειρίστηκε μία δύσκολη κατάσταση κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία.
Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών φέρονται να έχουν ανταγωνιστική διάθεση όσον αφορά στο χειρισμό των εθνικών θεμάτων. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι είχε αποκαλυφθεί (και μάλιστα είχε διαρρεύσει από την τουρκική πλευρά) τριμερής συνάντηση Ελλάδας- Τουρκίας- Γερμανίας στο Βερολίνο με γερμανική πρωτοβουλία και με τη συμμετοχή της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή και του εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν.
Τα σενάρια πάντως που έφεραν τότε το Μαξίμου να είχε παραγκωνίσει το υπουργείο Εξωτερικών, είχαν διαψευστεί και από τις δύο πλευρές. Όπως είχαν διαψευστεί και παλαιότερα σενάρια, ήδη μετά την εκλογική νίκη του 2019, για μία διελκυστίνδα μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών σε θέματα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και σε τοποθετήσεις διπλωματών σε θέσεις κλειδιά.
Δένδιας εναντίον Μητσοτάκη: Οι σχέσεις των 2 αντρών και η ελληνική διπλωματία
Όπως γράφαμε και σε παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο Δένδιας εναντίον Μητσοτάκη: Οι σχέσεις των 2 αντρών και η ελληνική διπλωματία (18/10/2020), οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Δένδια δεν ήταν ποτέ αρμονικές, ούτε καν καλές.
Η πραγματικότητα είναι ότι ποτέ δεν υπήρξαν καλές οι σχέσεις Κυριάκου Μητσοτάκη με το Νίκο Δένδια από την εποχή, μάλιστα, της διεκδίκησης της αρχηγίας της Ν.Δ στις αρχές του 2016.
Ο τελευταίος, έχοντας κεφαλαιοποιήσει καλές υπουργικές θητείες εξασφάλισε μία θέση στις πρωτοκλασάτες θέσεις υπουργών με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενε να τοποθετηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών και όλοι πίστευαν ότι ο Κερκυραίος θα βρεθεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή στο Δημόσιας Τάξης, χαρτοφυλάκια που είχε υπηρετήσει πετυχημένα στο παρελθόν.
Από εκεί και πέρα, ο ίδιος έχει χτίσει σημαντικές φίλιες σχέσεις με συγκεκριμένα ΜΜΕ, εταιρείες δημοσκοπήσεων και επιχειρηματίες – θυμίζουμε ότι διατηρεί ένα από τα πιο οργανωμένα δικηγορικά γραφεία- πάντοτε έμπαινε στο απυρόβλητο και διατηρούσε πρωτιές στην δημοτικότητα των υπουργών και των πολιτικών γενικότερα.
Ενδεικτικά γεγονότα που αποκαλύπτουν τον “ψυχρό πόλεμο” ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Δένδια είναι οι μυστικές συνεννοήσεις Ελλάδας – Τουρκίας με την εποπτεία της Γερμανίας, συνομιλίες στις οποίες αγνοούσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και η δήλωση Δένδια ότι μπήκε στο αεροπλάνο για την Αίγυπτο χωρίς να γνωρίζει τι θα υπογράψει, που αποκαλύπτει ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε άγνοια της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Αξίζει επίσης να θυμηθούμε το άρθρο του Spiegel (ΠΗΓΗ) στα τέλη Αυγούστου, το οποίο ξεκάθαρα δείχνει διάσταση απόψεων μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.
Στο άρθρο ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται διαλλακτικός (σχεδόν ενδοτικός) και τονίζει ότι δεν θα επιδιώξει κυρώσεις, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται σκληρός κι αδιάλλακτος.
Δεν θα εξετάσουμε το ποιος από τους δύο ‘Έλληνες άντρες έχει δίκιο ωστόσο ούτε το Μέγαρο Μαξίμου, ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός φρόντισαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.
Το ότι το δημοσίευμα είναι προσβλητικό για την Ελλάδα, δεν ενόχλησε την κυβέρνηση άλλωστε. Για να γίνει πλήρως αντιληπτό ο Νίκος Δένδιας φωτογραφίζεται ως εμπρηστής και εμπόδιο για την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίζεται ως ενδοτικός και υπάκουος στις επιταγές των Γερμανών και – το κυριότερο – υπέρμαχος της μη επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία!
Η ελληνική διπλωματία σε κρίση; Μητσοτάκης vs Δένδιας;
Όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου οι σχέσεις των δύο αντρών δεν χρειάζεται να είναι καλές σε προσωπικό επίπεδο. Είναι ανθρώπινο αυτό. Όταν όμως φαίνεται να δημιουργείται χάσμα απόψεων μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, τότε δημιουργείται πρόβλημα.
Ο ανασχηματισμός πέρασε… και δεν ακούμπησε το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά οι κακές σχέσεις παρέμειναν σε βαθμό που στην οδό Ζαλοκώστα η μόνιμη επωδός ήταν ότι ο Δένδιας, πλέον, κάνει… αγγαρεία.
Τα πράγματα μεταξύ των δύο ανδρών δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο όταν οι επαφές του Κ. Μητσοτάκη με ηγέτες της Ε.Ε δεν έφταναν ποτέ στο γραφείο του Ν.Δένδια και η ελληνική διπλωματία, ουσιαστικά, είχε 2 «κέντρα» που τις περισσότερες φορές δεν συνεννοούνταν…
Από την μία το γραφείο Μητσοτάκη με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, την διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουράνη και από την άλλη το Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Νίκο Δένδια.
Η κ. Σουράνη, η οποία έχει αναλάβει και το χαρτοφυλάκιο με τα θέματα των σχέσεων με την Ε.Ε, βρέθηκε στο απυρόβλητο όταν η κυβέρνηση κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση για «μυστική διπλωματία» όταν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι γνωστό ότι εκείνη και ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν διατηρούσαν και διατηρούν διαύλους επικοινωνίας.
Τέλος φτάνουμε στο πιο χτυπητό γεγονός, αυτό με την σκληρή απάντηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτεμπεργκ όταν εκείνος ανακοίνωσε ότι Ελλάδα-Τουρκία μπήκαν σε διάλογο, την οποία ουδέποτε είδε και ενέκρινε το Μέγαρο Μαξίμου.
Η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών δεν άλλαξε τη στάση υπέρ μας – συνεχώς στην ελληνοτουρκική κρίση ήταν με την Τουρκία – αλλά αυτή η σκληρή απάντηση εκτροχίασε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας.
Στο μεταξύ συνέβη και άλλο ένα περιστατικό το οποίο έχει τη μικρή αλλά πολύ σημαντική σημειολογία του για τις σχέσεις Υπουργείου Εξωτερικών με το Μέγαρο Μαξίμου.
Από το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών πήρε μεταγραφή μία βασική και πολύ στενή συνεργάτιδα του κ. Δένδια, η νομικός Βασιλική Τζότζολα η οποία προτίμησε να βρεθεί στην γενική γραμματεία Κυβέρνησης, η οποία λογοδοτεί (και μόνο) στον ίδιο τον Πρωθυπουργό…
Στο κοινό ανακοινωθέν μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, κανείς δεν ξέρει αν το γραφείο Πρωθυπουργού φίλτραρε το ξένο κείμενο ή αν πέρασε εν αγνοία του κ. Δένδια –αναφερόμαστε στην ανακοίνωση που χαρακτηρίζει ιστορική την συμφωνία των Πρεσπών με ημερομηνία 28 Σεπτεμβρίου 2020.
Το σίγουρο είναι ότι αν υπήρχε η πρέπουσα συνεννόηση ΥΠ.ΕΞ και διπλωματικού γραφείου πρωθυπουργού, μία τέτοια αστοχία δεν θα είχε συμβεί.
Παρ’ όλα αυτά, προκάλεσε έντονη αίσθηση κι γκρίνια στους κύκλους της Νέας Δημοκρατίας και ξεσήκωσε ισχυρή κριτική από την μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία υπερασπίζεται την Συμφωνία των Πρεσπών, την θεωρεί ιστορική και περιμένει την κυβέρνηση στην Βουλή για το θέμα των μνημονίων της Συμφωνίας.