Ο Ντιν Ατσεσον υπήρξε ο… μέντορας του Χένρι Κίσινγκερ. Ήταν ο απαραίτητος σύμβουλος όλων των Αμερικανών προέδρων για δεκαετίες.
Ο Ρούσβελτ τον έκανε βοηθό υπουργού Εξωτερικών (1944-45), ο διάδοχός του Χάρι Τρούμαν υφυπουργό (1945-47), έγινε υπουργός Εξωτερικών (1949-53) και στη συνέχεια συνέχισε να παρέχει τις συμβουλές του και στους επόμενους Προέδρους επίσημα ή ανεπίσημα.
Στον Κένεντι, στον Τζόνσον και φυσικά στο Νίξον. Βλέπουμε ότι ήταν… υπερκομματικός, όπως και η Αμερικανική πολιτική.
Αυτός υλοποίησε το σχέδιο Μάρσαλ επί Τρούμαν, την ενίσχυση οικονομικά και στρατιωτικά ευρωπαϊκών χωρών για να μη γίνουν κομμουνιστικές. Ανάμεσά τους κι η Ελλάδα. Αυτός έπεισε τους Αμερικανούς να επέμβουν στην Κορέα κι αυτός συνέταξε το σχέδιο Ατσεσον για τη λύση του Κυπριακού με την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την διπλή ένωση με παράλληλη παραχώρηση του Καστελλόριζου στους Τούρκους (περισσότερα εδώ).
Αυτός λοιπόν ο δικηγόρος και πολιτικός… παντός καιρού ήταν λογικό να στηρίζει και τη Χούντα την περίοδο που οι Συνταγματάρχες ήταν στην εξουσία. Αρθρογραφούσε υπέρ τους σε μεγάλες εφημερίδες όπως η «Ουάσινγκτον Ποστ» κι οι Έλληνες αντιστασιακοί έσπευδαν να διαψεύσουν τα άρθρα του.
Ένας από αυτούς και ο Γεράσιμος Τσιγάντες, της γνωστής οικογένειας στρατιωτικών και ηρώων της Αντίστασης, πρώην γραμματέας των Ανακτόρων, βοηθός πρεσβευτή στην αμερικανική πρωτεύουσα και πολλά άλλα, στο βιβλίο που εξέδωσε το 1976 αποκαλύπτει μια συνομιλία που είχε με τον Ατσεσον ο οποίος του τηλεφώνησε για να του διαμαρτυρηθεί για την απάντηση σε ένα άρθρο υπέρ της Χούντας. Γρήγορα ο διάλογος πέρασε από το «μικρό» στο «μεγάλο», από τη Χούντα δηλαδή, στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Κι εκεί ο Αμερικανός δείχνει τη νοοτροπία κάου μπόι που διακατείχε (ή μήπως διακατέχει) το αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο: «Σε πληρώνω είσαι υποχρεωμένος να υπακούς». Διαβάστε τον διάλογο και θα καταλάβετε πολλά για τη νοοτροπία των Αμερικανών πολιτικών απέναντι σε χώρες όπως η Ελλάδα.