Ποιος είναι ο Brett McGurk | Πολύ στριμωγμένος ο Ερντογάν

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 07:47 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
erdogan somalia
Ποιος είναι ο Brett McGurk | Πολύ στριμωγμένος ο Ερντογάν

Ανησυχία και αναταραχή στην Άγκυρα προκάλεσε η απόφαση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να τοποθετήσει στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας τον Brett McGurk, έναν διπλωμάτη που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Τουρκία λόγω της στάσης που είχε τηρήσει υπέρ των Κούρδων του YPG στον πόλεμο κατά του ISIS στη Συρία.

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία

Η επιστροφή του McGurk σε κρίσιμη θέση στην κυβέρνηση του Μπάιντεν (είχε παραιτηθεί το 2018, όταν ο Τραμπ απέσυρε τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία) «στέλνει μήνυμα» στην Τουρκία, ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να επιστρέψουν στις πολιτικές της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα στην περιοχή, κάτι που προκαλεί άγχος στην Άγκυρα και τον Ερντογάν.

Μάλιστα, όταν οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν κάνει εκτεταμένη επιχείρηση στο Ιντλίμπ για να σκοτώσουν τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο McGurk, διαπιστώνοντας ότι το κρησφύγετό του βρισκόταν πολύ κοντά σε ισχυρές τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, είχε επισημάνει ότι η Άγκυρα «θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις».

«Πολύ λιγότερη υπομονή»

Σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στον ιστοχώρο Ahval, οι κινήσεις του Μπάιντεν δεν προοιωνίζονται κάτι ιδιαίτερα καλό για την Τουρκία και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ως τώρα απολάμβανε την υψηλή προστασία του Τραμπ, παρά το γεγονός ότι η χώρα έμοιαζε να κάνει κυριολεκτικά του κεφαλίου της σε κρίσιμα πεδία, όπως η Συρία, η Λιβύη, αλλά και το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Νίκολας Ντάνφορθ, το πρόβλημα της Τουρκίας δεν είναι αυτός καθαυτός ο McGurk, όσο το γεγονός ότι πολύς κόσμος στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ μοιράζεται τις απόψεις του. Ο αναλυτής, μάλιστα, προέβλεψε «πολύ λιγότερη υπομονή» της Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα για θέματα από την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 ως τις εξελίξεις στη Συρία.

«Ο Ερντογάν χρειάζεται ελεγχόμενες εντάσεις»

Από την πλευρά του, ο Σουλεϊμάν Οζερέν εκτιμά ότι ο ρόλος του McGurk θα είναι πολύ πιο αυξημένος απ’ ό,τι στο παρελθόν και προσθέτει ότι αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ, αν και αρχικά θα επιδιώξουν διάλογο με την Τουρκία για να λύσουν τις διαφορές τους, δεν πρόκειται να επιδείξουν ιδιαίτερη υπομονή, ειδικά για μείζονα ζητήματα, όπως οι S-400 ή η Συρία, υπενθυμίζοντας ότι και ο Μπάιντεν είχε ασκήσει κριτική στον Ερντογάν.

Ο Οζερέν θεωρεί ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει με δήθεν μεταρρυθμίσεις να δείξει ότι σέβεται τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, αλλά τονίζει ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσει την αυταρχική διακυβέρνησή του, καθώς οιαδήποτε πραγματική αλλαγή θα θέσει σε κίνδυνο τον ίδιο και το καθεστώς που έχει επιβάλλει στην Τουρκία.

«Ο Ερντογάν χρειάζεται ελεγχόμενες εντάσεις, προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία του», σημείωσε με νόημα ο Οζερέν, εντοπίζοντας σε αυτό το σημείο και τον λόγο των τριβών του με την Ουάσινγκτον, αλλά και τους λόγους για τους οποίους μια ουσιαστική επίλυση των διαφορών μοιάζει προς το παρόν ανέφικτη.

«Παλιό κρασί σε νέο μπουκάλι»

Στον αντίποδα, ο Αλί Μπακίρ εκτιμά ότι η τοποθέτηση McGurk σε θέση-κλειδί στην κυβέρνηση Μπάιντεν «δηλητηριάζει ακόμα περισσότερο τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις», υποστηρίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ «πουλάει παλιό κρασί σε νέο μπουκάλι» και ότι στην ουσία θα ακολουθήσει τις «καταστροφικές» πολιτικές της κυβέρνησης Ομπάμα στη Μέση Ανατολή και τη Συρία.

Προσέθεσε, πάντως, ότι μετά τις επιχειρήσεις των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, η Άγκυρα θεωρεί ότι στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί «νέες πραγματικότητες» τις οποίες η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να λάβει υπόψη, καθώς θα έχει μικρά έως ανύπαρκτα περιθώρια ελιγμών.

Ποιος είναι ο Brett McGurk

Ένας διπλωμάτης καριέρας, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τη θέση του ανώτερου διευθυντή για θέματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Συμβούλιου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, ήδη προκαλεί… εφιάλτες στην Άγκυρα.

Ποιος είναι ο Brett McGurk | Πολύ στριμωγμένος ο Ερντογάν
Ποιος είναι ο Brett McGurk | Πολύ στριμωγμένος ο Ερντογάν

Η μεγάλη επιστροφή του Brett McGurk

Ο λόγος για τον Brett McGurk, τον πρώην απεσταλμένο των ΗΠΑ στη διεθνή συμμαχία κατα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), τον οποίο ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να τοποθετήσει σε κρίσιμη θέση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και η είδηση έχει προκαλέσει αναταραχή στην Άγκυρα και ιδίως στους κόλπους του κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Arab News, o McGurk είναι ο άνθρωπος που στη διάρκεια του πολέμου κατά του ISIS εισηγήθηκε την -άκρως επιτυχημένη από επιχειρησιακή άποψη- στρατηγική του εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας από τις ΗΠΑ, προκειμένου να αποκρουστεί το ISIS. Σημειώνεται ότι ο McGurk παραιτήθηκε από τη θέση του το 2018, διαμαρτυρόμενος για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

Επικριτικός έναντι της Τουρκίας

Δεδομένου ότι οι συρο-κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG) αντιμετωπίζονται από την Τουρκία ως τρομοκρατική οργάνωση, η στήριξη που τους παρείχε ο Brett McGurk θεωρούνται ως «κάρφος στον οφθαλμό» της Άγκυρας και ο διορισμός του από τον Μπάιντεν σε ανώτατη θέση στην κυβέρνησή του ως κακό προμήνυμα για το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών που δεν είναι και οι καλύτερες.

Ο ΜακΓκουρκ υιοθέτησε επίσης σκληρή στάση ως προς τις διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον του YPG και επέκρινε την Άγκυρα για τη μη αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων της με τη Συρία όταν ξένοι μαχητές ταξίδευαν ανενόχλητοι για να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών. Ως πρώην υπάλληλος του ανώτατου δικαστηρίου, ο McGurk υπηρέτησε επίσης υπό την προεδρία Τζορτζ Μπους ως διπλωμάτης.

Έξαλλες αντιδράσεις

Όπως είναι φυσικό, η είδηση του διορισμού του McGurk προκαλεί αναταραχή στην Άγκυρα. «Αυτό θα θεωρηθεί ως πολύ προκλητικός διορισμός. Ένα κακό ξεκίνημα για την εποχή του Μπάιντεν στο μέτωπο των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, εάν πραγματοποιηθεί», έγραψε στο Twitter ο Γιουσούφ Ερίμ, πολιτικός αναλυτής με έδρα την Άγκυρα. Στο παρελθόν η φιλοκυβερνητική Yeni Safak έχει ισχυριστεί ότι «οι δυνάμεις συνασπισμού υπό την ηγεσία του ΜακΓκουρκ είναι ο δολοφόνος 46.000 πολιτών στο Ιράκ και τη Συρία» και έχει περιγράψει τον Αμερικανό διπλωμάτη ως «αποικιακό κυβερνήτη».

Ο Οζγκιούρ Ουνλουχισαρτζικλί, ο διευθυντής γραφείου του German Marshall Fund των ΗΠΑ στην Άγκυρα, εξέφρασε την άποψη πως είναι φυσικό το γεγονός ότι ο Μπάιντεν θα επιλέξει αρκετούς πρώην αξιωματούχους του Ομπάμα για να υπηρετήσουν στην κυβέρνησή του. «Ο Brett McGurk μπορεί να είναι μια αμφιλεγόμενη φιγούρα για την Τουρκία, αλλά είναι αρκετά mainstream για το Δημοκρατικό Κόμμα και είναι δημοφιλής σε αυτούς τους κύκλους, επομένως δεν θα είναι μεγάλη έκπληξη εάν πάρει ανώτερη θέση στην κυβέρνηση του Μπάιντεν», είπε.

Κοινά συμφέροντα στη Συρία

Από την πλευρά του, ο Τζο Μάκαρον, αναλυτής για τη Μέση Ανατολή στο Αραβικό Κέντρο στην Ουάσινγκτον, υπογραμμισε ότι «η τουρκική κυβέρνηση δεν πρέπει να επικεντρωθεί στο τι πιστεύει η ίδια για τον McGurk, ώστε να κρίνει ποια προσέγγιση θα μπορούσε να έχει ο Μπάιντεν απέναντί της. Η θητεία Μπάιντεν δεν αποτελεί απαραίτητα “τρίτη θητεία Ομπάμα” και ο ρόλος του ΜακΓκουρκ δεν είναι τυπικά η πρώτη διπλωματική θέση».

Σύμφωνα με τον Μάκαρον, εάν η προσδοκία είναι ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποσυρθούν από τη Συρία και να τερματίσουν την υποστήριξη προς το YPG, αυτή η προσδοκία πρέπει να αντιμετωπιστεί ανεξάρτητα από το αν ο ΜακΓκουρκ υπηρετεί στην κυβέρνηση του Μπάιντεν. «Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μπορεί να γίνουν πιο τεταμένες, αλλά έχουν κοινά συμφέροντα στο να συνεργαστούν στη Συρία εάν η Άγκυρα αναγνωρίσει ότι η Ουάσιγκτον τελικά δεν θα πουλήσει το YPG», σημείωσε.

πληροφορίες από economico

One thought on “Ποιος είναι ο Brett McGurk | Πολύ στριμωγμένος ο Ερντογάν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *