Deals $1,77 δισ. από Έλληνες Εφοπλιστές – Tα μηνύματα από Προκοπίου, Αγγελικούση, Τσάκο…

Deals $1,77 δισ. από Έλληνες Εφοπλιστές - Tα μηνύματα από Προκοπίου, Αγγελικούση, Τσάκο...
Deals $1,77 δισ. από Έλληνες Εφοπλιστές – Tα μηνύματα από Προκοπίου, Αγγελικούση, Τσάκο…

Τα περισσότερα second hand πλοία παγκοσμίως έχουν αποκτήσει οι Έλληνες εφοπλιστές, επενδύοντας πολλά δισ. κυρίως σε tankers και bulk carriers .

Όντες «έξυπνοι παίκτες», οι Έλληνες παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις συνθήκες στην αγορά και εκμεταλλεύονται ευκαιρίες που προκύπτουν, ενισχύοντας τους στόλους τους. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου, Αllied Shipbroking, οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν αποκτήσει 115 πλοία το 2020 (μέχρι τις 4 Οκτωβρίου), έναντι 1,77 δισ. δολαρίων.

Αναλύοντας περαιτέρω τις κινήσεις της ελληνικής πλοιοκτησίας, γίνεται αντιληπτό ότι 855,9 εκατ. δολάρια έχουν δαπανηθεί για την απόκτηση 39 tankers, 747,5 εκατ. δολάρια για 63 bulkers, 93 εκατ. δολάρια για 10 containerships και 75 εκατ. δολάρια για 3 gas carriers. Οι μεγάλες επενδύσεις σε δεξαμενόπλοια πιστοποιούν την κυριαρχία των Ελλήνων σε αυτήν την κατηγορία πλοίων, καθώς ελέγχουν το 32,64% του παγκόσμιου στόλου.

Μάλιστα, το ισοζύγιο αγορών – πωλήσεων είναι θετικό για την ελληνική πλοιοκτησία, καθώς έχουν παραχωρήσει συνολικά 100 πλοία έναντι 1,25 δισ. δολαρίων. Από αυτά, 48 είναι bulkers (αξίας 331,1 εκατ. δολαρίων), 46 είναι tankers (αξίας 783,1 εκατ. δολαρίων), 3 είναι containerships (αξίας 58,5 εκατ. δολαρίων) και 2 gas carriers (αξίας 78,3 εκατ. δολαρίων). Σημειώνεται ότι η ελληνική πλοιοκτησία έχει πουλήσει τα περισσότερα πλοία μέχρι τώρα στο έτος, με τους Ιάπωνες να έρχονται δεύτεροι (96 πλοία έναντι 1,27 δισ. δολαρίων).

Ωστόσο, μπορεί οι Έλληνες εφοπλιστές να έχουν αποκτήσει τα περισσότερα πλοία, αλλά οι Κινέζοι είναι αυτοί, οι οποίοι έχουν δαπανήσει τα περισσότερα χρήματα. Πιο συγκεκριμένα, έχουν επενδύσει 2,13 δισ. δολάρια για την απόκτηση 113 second hand πλοίων. Οι Κινέζοι στρέφονται κατά κύριο λόγο στα bulkers (538,4 εκατ. δολάρια για 66 πλοία) και ακολουθούν τα tankers (514,9 εκατ. δολάρια για 31 πλοία) και τα containerships (173,8 εκατ. δολάρια για 8 πλοία).

Τα πρόσφατα deals και η εικόνα στην αγορά

Ιδιαίτερα δραστήριοι ήταν οι Έλληνες πλοιοκτήτες και την περασμένη εβδομάδα. Ανάμεσα στις κυριότερες συμφωνίες, που έγιναν γνωστές, η Dynacom Tankers, συμφερόντων του Γιώργου Προκοπίου απέκτησε το ναυπηγημένο στην Ιαπωνία VLCC, «Tokitsu Maru», χωρητικότητας 305.484 DWT και κατασκευής 2011, έναντι 45 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα, η Alpha Bulkers της Άννας Αγγελικούση αγόρασε το ναυπηγημένο στην Κίνα, kamsarmax, «Sbi Rock», χωρητικότητας 82.057 DWT και κατασκευής 2016, έναντι 18,2 εκατ. δολαρίων.

Τους πρώτους εννιά μήνες του τρέχοντος έτους, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εφοπλιστές δαπάνησαν 12,077 δισ. δολάρια για 813 πλοία. Το Σεπτέμβριο άλλαξαν χέρια 116 πλοία, αξίας 1,46 δισ. δολαρίων, την ώρα που τον αντίστοιχο μήνα του 2019 για 161 πλοία είχαν επενδυθεί 2,88 δισ. δολάρια.

Η αγορά των second hand πλοίων προσπαθεί να ανακάμψει από την αδράνεια που επέφερε η πανδημία. Στο ξηρό φορτίο, το momentum, το τελευταίο διάστημα, είναι θετικό και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στα capesizes. Αντίστοιχα, στα δεξαμενόπλοια, ξεχωρίζουν τα VLCCs, ενώ το επενδυτικό βλέμμα στρέφεται και στα aframaxes, με τους αναλυτές να αναμένουν μία «ζωηρή» αγορά, στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2020.

Έλληνες πλοιοκτήτες: Λείπουν οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές από τη ναυτιλία

H επένδυση στη ναυτιλία δεν προσφέρει βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά αντιθέτως, απαιτεί υπομονή και ευελιξία. Αυτό ήταν το μήνυμα ανωτάτων στελεχών ναυτιλιακών εταιρειών, ελληνικών συμφερόντων, σε συζήτηση, που διοργάνωσε το Marine Money.

Αρχικά, ο οικονομικός διευθυντής της Danaos Corporation, κ. Ευάγγελος Χατζής, τόνισε ότι οι νέοι επενδυτές πρέπει να κατανοήσουν τον «κυκλικό χαρακτήρα» των ναυτιλιακών αγορών και πρόσθεσε ότι η υπομονή τους θα επιβραβευτεί στο τέλος.

Παράλληλα, ο κ. Χρήστος Μπεγλέρης, co-cfo στη Star Bulk Carriers, είπε ότι στις επενδύσεις η λέξη-κλειδί είναι η «ευελιξία», προτρέποντας τους επενδυτές να μην εγκαταλείπουν τη βιομηχανία, όταν οι αγορές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

Οι κεφαλαιαγορές δεν είχαν σε εκτίμηση τη ναυτιλία, σύμφωνα με τον κ. Τάσο Ασλίδη, οικονομικό διευθυντή στις Euroseas και EuroDry. Άποψη, με την οποία συμφώνησε και ο κ. Χάρης Κοσμάτος, διευθυντής εταιρικής ανάπτυξης στην Tsakos Energy Navigation, επισημαίνοντας ότι η τιμή της μετοχής της εταιρείας δεν αντικατοπτρίζει τα «αστρονομικά» κέρδη, τα οποία κατέγραψε ο κλάδος των tankers το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους. Όπως τόνισε, «δεν υπήρχε επενδυτικό ενδιαφέρον στη ναυτιλία, όταν οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονταν σε υγιή επίπεδα», ενώ περιέγραψε τους επενδυτές περισσότερο ως «day traders», οι οποίοι επιζητούν γρήγορα κέρδη, παρά ως μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές. «Ωστόσο, αυτούς – τους μακροπρόθεσμους επενδυτές – χρειαζόμαστε πίσω», κατέληξε.

Στο θέμα των θεσμικών επενδυτών στάθηκε και ο κ. Μπεγλέρης. Πιο συγκεκριμένα, διερωτήθηκε αν οι ιδιώτες επενδυτές είναι το «σωστό είδος» επενδυτών για τη ναυτιλία, καθώς θα έπρεπε να είναι υπομονετικοί. Αυτό που είναι απαραίτητο για την αγορά είναι η επιστροφή μεγάλων θεσμικών επενδυτών, σημείωσε και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην απόφαση της Fidelity Investments να αυξήσει το μερίδιό της στη Euronav.

Εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς

«Προετοιμαζόμαστε για καλές αγορές» με τη μεταβλητότητα να είναι μόνιμο χαρακτηριστικό στο ξηρό φορτίο υπογράμμισε ο κ. Μπεγλέρης, συμπληρώνοντας ότι η εταιρεία αξιολογεί θετικά τα θεμελιώδη της αγοράς για τα χρόνια που έρχονται.

Αναφορικά με τα tankers, ο κ. Κοσμάτος διατύπωσε «bullish» εκτιμήσεις, προβλέποντας μία υγιή αγορά για την επόμενη διετία, βάσει του ιστορικού χαμηλού στις παραδόσεις πλοίων και του ολοένα και πιο γηρασμένου στόλου.

Τέλος, ο κ. Χατζής ανέφερε ότι τα χαμηλά επίπεδα του βιβλίου παραγγελιών και η αναμενόμενη αύξηση στη ζήτηση τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, καθώς επανέρχονται σταδιακά συνθήκες κανονικότητας, μετά την «επέλαση» του κορονοϊού, προμηνύουν «καλές ημέρες» για την αγορά των containerships

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *