Ξεκάθαρος ο ρόλος της Τουρκίας στη διευκόλυνση χρηματοδότησης της Hamas

Ξεκάθαρος ο ρόλος της Τουρκίας στη διευκόλυνση χρηματοδότησης της Hamas

Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «ανησυχεί βαθύτατα» για τον ρόλο της Τουρκίας στη διευκόλυνση της πρόσβασης της Hamas στη διεθνή χρηματοδότηση, υπογραμμίζοντας πώς ο πόλεμος στη Γάζα τροφοδοτεί την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Από τους Adam Samson και Ayla Jean Yackley/Financial Times

Ο Brian Nelson, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικών πληροφοριών, είπε ότι η ανησυχία προκύπτει από το γεγονός ότι η Τουρκία είχε ιστορικά διαδραματίσει «εξέχοντα ρόλο» στο να επιτρέψει στην τρομοκρατική ομάδα πίσω από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

«Ανησυχούμε βαθύτατα για την ικανότητα της Hamas να συνεχίσει να συγκεντρώνει χρήματα ή να βρίσκει οικονομική υποστήριξη για τις επιχειρήσεις της για πιθανές μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις εδώ στην Τουρκία», είπε ο Nelson σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη.

Η προειδοποίηση του υπογραμμίζει πώς η κρίση Ισραήλ-Hamas δημιουργεί ρωγμές στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.

Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει σθεναρά το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και προσπάθησαν να διακόψουν την πρόσβαση της Hamas στη χρηματοδότηση. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan, αντίθετα, επιτέθηκε σκληρά στο Ισραήλ, αποκαλώντας το εβραϊκό κράτος «εγκληματία πολέμου», ενώ αναφέρθηκε στη Hamas ως «απελευθερωτικό» κίνημα.

Η χρηματοδότηση για τη τρομοκρατικής ομάδας προήλθε κυρίως μέσω οικονομικής στήριξης από το Ιράν, του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του και άντλησης κεφαλαίων από διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις, είπε ο Nelson.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν εντοπίσει επιπλέον χρήματα της Hamas να διαρρέουν μέσω της Τουρκίας από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά η χώρα είχε διαδραματίσει «εξέχοντα ρόλο στις [προηγούμενες] ροές συγκέντρωσης κεφαλαίων και… ότι η Hamas θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός καθώς συγκεντρώνει πρόσθετα κεφάλαια».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο από τους Financial Times σχετικά με τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τη Hamas.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν τον περασμένο μήνα κυρώσεις σε τρία άτομα που ανέφεραν ότι ήταν στελέχη της Hamas με έδρα την Τουρκία που βοηθούν στη διαχείριση του επενδυτικού δικτύου της τρομοκρατικής ομάδας. Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών έχει προηγουμένως επιβάλει κυρώσεις εναντίον μιας τουρκικής εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα που ισχυρίζεται ότι ελέγχεται από τη Hamas.

Ο Nelson είπε ότι ενώ η δημόσια υποστήριξη του Erdogan στη Hamas καθιστά απίθανο την υπογραφή της Τουρκίας στις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της οργάνωσης, η Ουάσιγκτον περίμενε ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιούσε τις δικές της δυνάμεις για να στοχεύσει τα κεφάλαια της Hamas λόγω της «ικανότητάς της (οργάνωσης) όσον αφορά την τρομοκρατία».

Ο Nelson ανέφερε ότι εξέφρασε επίσης ανησυχίες με τους Τούρκους ομολόγους του ότι η Ρωσία αποκτά πρόσβαση σε εξαρτήματα δυτικής κατασκευής για την πολεμική της μηχανή μέσω Τουρκίας.

Τα σχόλιά του έρχονται αφότου οι Financial Times ανέφεραν ότι το εμπόριο της Τουρκίας σε αυτά τα είδη, συμπεριλαμβανομένων μικροτσίπ και οπτικών σκοπευμάτων, με τη Ρωσία και ύποπτους μεσάζοντες είχε εκτιναχθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πέρυσι, απογοητεύοντας βαθιά τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Είδαμε, δυστυχώς, τους τελευταίους 18 έως 24 μήνες μια εξαπλάσια αύξηση στην επανεξαγωγή αυτών των εξαρτημάτων διπλής χρήσης που αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία μέσω της Τουρκίας», είπε ο Nelson, προσθέτοντας ότι «εξετάζουμε χρησιμοποιώντας όλες τις αρχές μας όσο πιο δημιουργικά γίνεται για να ξεπεράσουμε αυτήν την πρόκληση».

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε αρκετές εταιρείες που ανέφεραν ότι εμπλέκονται στην επανεξαγωγή ή τη μεταφορά ειδών μάχης υψηλής προτεραιότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *