Το Ισραήλ ήξερε έναν χρόνο πριν για την επίθεση | Το επίμαχο έγγραφο με την ονομασία «Τείχος της Ιεριχούς»

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν στη διάθεσή τους, έναν χρόνο και πλέον προτού διαπραχθεί, λεπτομερή στοιχεία για το σχέδιο της Χαμάς να εξαπολύσει επίθεση άνευ προηγουμένου εναντίον του Ισραήλ, όμως δεν θεωρούσαν το σενάριο ρεαλιστικό, ανέφερε χθες Πέμπτη η αμερικανική εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη άκρως απόρρητα έγγραφα.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών είχε στα χέρια της έγγραφο έκτασης περίπου 40 σελίδων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο οποίο περιγραφόταν λεπτομερώς, σημείο προς σημείο, επίθεση όπως αυτή στην οποία προχώρησαν μέλη του στρατιωτικού της βραχίονα, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, την 7η Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους κάπου 1.200 άνθρωποι στο Ισραήλ, κατά το ρεπορτάζ.

Το Ισραήλ ήξερε έναν χρόνο πριν για την επίθεση | Το επίμαχο έγγραφο με την ονομασία «Τείχος της Ιεριχούς»

Το έγγραφο – μεγέθους 40 σελίδων – , που κυκλοφορούσε στους κύκλους της ισραηλινής κατασκοπείας με την κωδική ονομασία «Jericho Wall» («Τείχος της Ιεριχούς»), δεν διευκρίνιζε το πότε θα εξαπολυόταν η επίθεση, ωστόσο περιείχε συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς θα υφίσταντο κορεσμό τα μέτρα ασφαλείας του Ισραήλ για να γίνουν κατόπιν έφοδοι σε στρατιωτικές βάσεις και πόλεις.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφερόταν σε ομοβροντίες ρουκετών και σε drones που θα κατέστρεφαν κάμερες ασφαλείας και αυτοματοποιημένα πολυβολεία, προτού μαχητές περάσουν στην ισραηλινή πλευρά με αλεξίπτωτα πλαγιάς, οχήματα και με τα πόδια — πρόκειται για στοιχεία που βρίσκονταν στην καρδιά της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Το σχέδιο περιελάμβανε επίσης λεπτομέρειες σχετικά με την τοποθεσία και το μέγεθος των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, κόμβους επικοινωνίας και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες, εγείροντας ερωτήματα για το πώς η Χαμάς συγκέντρωσε τις πληροφορίες της και εάν υπήρχαν διαρροές μέσα στις υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ.

Το έγγραφο κυκλοφόρησε ευρέως μεταξύ των αρχηγών του ισραηλινού στρατού και πληροφοριών, αλλά οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι μια επίθεση τέτοιας κλίμακας και φιλοδοξίας ήταν πέρα ​​από τις δυνατότητες της Χαμάς, σύμφωνα με έγγραφα και αξιωματούχους. Δεν είναι σαφές εάν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ή άλλοι κορυφαίοι πολιτικοί ηγέτες είδαν το έγγραφο, επίσης.

Αλλά «δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθεί» αν το σχέδιο είχε εγκριθεί «πλήρως» από την ηγεσία της Χαμάς, ούτε το εάν και κατά πόσον μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, ανέφερε εσωτερικό έγγραφο του ισραηλινού στρατού που περιήλθε στην κατοχή των ΝΥΤ.

Το Ισραήλ ήξερε έναν χρόνο πριν για την επίθεση | Το επίμαχο έγγραφο με την ονομασία «Τείχος της Ιεριχούς»
Το Ισραήλ ήξερε έναν χρόνο πριν για την επίθεση | Το επίμαχο έγγραφο με την ονομασία «Τείχος της Ιεριχούς»

«Σενάριο επιστημονικής φαντασίας»

Τον Ιούλιο, αναλύτρια της επίλεκτης μονάδας 8200 της υπηρεσίας πληροφοριών είχε προειδοποιήσει πως διεξήχθησαν γυμνάσια μαχητών της Χαμάς που παρέπεμπαν σε καίριο βαθμό στο σχέδιο που περιγραφόταν στο έγγραφο με κωδική ονομασία «Τείχος της Ιεριχούς». Όμως συνταγματάρχης της ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης με τομέα ευθύνης τη Λωρίδα της Γάζας απέκλεισε το σενάριο να διαπραχθεί τέτοια επίθεση: το χαρακτήρισε «αποκύημα φαντασίας» και δη «εντελώς».

«Απορρίπτω κατηγορηματικά την ιδέα πως πρόκειται για φανταστικό σενάριο (…) πρόκειται για σχέδιο πολέμου», όχι απλά επίθεσης «εναντίον ενός χωριού», επέμενε η αναλύτρια σε κρυπτογραφημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συμβουλεύθηκε η αμερικανική εφημερίδα.

«Βιώσαμε ήδη παρόμοια εμπειρία πριν από 50 χρόνια στο νότιο μέτωπο με σενάριο που έμοιαζε φανταστικό. Η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί αν δεν είμαστε προσεκτικοί», συνέχιζε προφητικά η αναλύτρια, αναφερόμενη στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973.

Ο ισραηλινός στρατός και η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας, η οποία είναι αρμόδια για την αντιτρομοκρατική στη Γάζα, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις αποκαλύψεις των ΝΥΤ.

Οι αξιωματούχοι δεν είπαν πώς απέκτησαν το έγγραφο για την επιχείρηση Jericho Wall, αλλά ήταν ανάμεσα σε πολλές εκδοχές των σχεδίων επίθεσης που συλλέχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Ένα υπόμνημα του Υπουργείου Άμυνας του 2016 που είδαν οι Times, για παράδειγμα, λέει, «Η Χαμάς σκοπεύει να μεταφέρει την επόμενη σύρραξη σε ισραηλινό έδαφος».

Μια τέτοια επίθεση πιθανότατα θα περιλάμβανε ομηρεία και «κατοχή μιας ισραηλινής κοινότητας (και ίσως ακόμη και μιας σειράς κοινοτήτων),» αναφέρεται στο σημείωμα.

Το Ισραήλ υποτίμησε την Χαμάς

Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους που περιγράφονται στο έγγραφο ήταν η κατάρριψη της ισραηλινής στρατιωτικής βάσης στο Re’im, η οποία φιλοξενεί το τμήμα της Γάζας που είναι υπεύθυνο για την προστασία της περιοχής. Καταγράφηκαν και άλλες βάσεις που υπάγονταν στη διοίκηση της μεραρχίας.

Η Χαμάς πέτυχε αυτόν τον στόχο στις 7 Οκτωβρίου, καταλαμβάνοντας το Ρέιμ και υπερκαλύπτοντας τμήματα της βάσης.

Το θράσος του σχεδίου, είπαν οι αξιωματούχοι, έκανε εύκολη την υποτίμησή του. Όλοι οι στρατιωτικοί γράφουν σχέδια που δεν χρησιμοποιούν ποτέ, και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι, ακόμη και αν η Χαμάς εισέβαλε, θα μπορούσε να συγκεντρώσει μια δύναμη μερικών δεκάδων, όχι τις εκατοντάδες που τελικά επιτέθηκαν.

Το Ισραήλ είχε επίσης παρεξηγήσει τις ενέργειες της Χαμάς. Η ομάδα είχε διαπραγματευτεί για άδειες που θα επέτρεπαν στους Παλαιστίνιους να εργάζονται στο Ισραήλ, κάτι που οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούσαν σημάδι ότι η Χαμάς δεν αναζητούσε πόλεμο.

«Η αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στις 7 Οκτωβρίου μοιάζει όλο και περισσότερο σαν την 11η Σεπτεμβρίου», είπε ο Τεντ Σίνγκερ, ένας ανώτερος αξιωματούχος της CIA που πρόσφαρα συνταξιοδοτήθηκε, και έχει εργαστεί για χρόνια στη Μέση Ανατολή.

«Η αποτυχία θα είναι ένα κενό στην ανάλυση για να δώσει μια πειστική εικόνα για τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία ότι η Χαμάς είχε την πρόθεση να εξαπολύσει την επίθεση όταν το έκανε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *