COVID-19:Παρέμβαση Πομπέο.«Ψυχροπολεμική» κόντρα ΗΠΑ– Ρωσίας για τα εργαστήρια της Κίνας

Πομπέο
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Δημιουργήθηκε ο covid-19 σε εργαστήριο; Σιγουριά από τις ΗΠΑ, έντονη αντίδραση από την Ρωσία και στην μέση η Κίνα και ο φονικός ιός των πολλών δεκάδων χιλιάδων θυμάτων και των εκατομμυρίων κρουσμάτων.

Η κόντρα… ΗΠΑ και Ρωσίας καλά κρατεί και το νέο πεδίο της έντασης ακούει στο όνομα covid-19. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε για μια ακόμη φορά πως η Ουάσινγκτον πιστεύει έντονα πως το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας δεν ενημέρωσε εγκαίρως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το ξέσπασμα του Covid-19.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρμτεντ, ο Πομπέο κατηγόρησε επίσης την Κίνα πως δεν ενημέρωσε για την μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο «για ένα μήνα έως ότου βρισκόταν σε κάθε επαρχία εντός Κίνας».

Η ανησυχία Πομπέο… πέραν της Γουχάν

Οι ΗΠΑ, που διερωτώνται εάν ο covid-19 προήλθε από ερευνητικό ινστιτούτο της Γουχάν στην Κίνα, εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την ασφάλεια πολλών άλλων κινεζικών εργαστηρίων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει ανάγκη διεξαγωγής διεθνών επιθεωρήσεων εκεί.

«Πρέπει να έχουμε στον νου ότι αυτά τα εργαστήρια παραμένουν ανοικτά στην Κίνα. Αυτά τα εργαστήρια, όπου βρίσκονται περίπλοκοι παθογόνοι παράγοντες, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας, δεν είναι μονάχα το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, πρόκειται για πολλά εργαστήρια εντός της Κίνας» είπε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο.

«Είναι σημαντικό τα υλικά αυτά να τα χειρίζονται με ασφαλή τρόπο, με κάθε ασφάλεια, για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο διασποράς από ατύχημα» συμπλήρωσε.

«Πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι η κινεζική κυβέρνηση χειρίστηκε αυτά τα υλικά ορθώς, όχι μόνο στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, αλλά και παντού».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συνέκρινε την κατάσταση αυτή με εκείνη των πυρηνικών, όπου προβλέπεται ότι «ο κόσμος επιθεωρεί τις εγκαταστάσεις ώστε να επιβεβαιώσει μια καλή διαχείριση».

«Είναι πάντα πιο απλό να γνωρίζουμε εάν αυτά τα εργαστήρια τηρούν τους κανονισμούς και διαχειρίζονται σωστά και με κάθε ασφάλεια αυτά τα υλικά, εάν ο κόσμος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές τις εγκαταστάσεις και εάν μοιράζονται τις πληροφορίες με τρόπο ανοικτό και διαφανή» επέμεινε ο Μάικ Πομπέο.

«Συνεχίζουμε να μην έχουμε ένα δείγμα του ιού και ο κόσμος συνεχίζει να μην έχει πρόσβαση σε αυτές τις εγκαταστάσεις ή σε άλλες περιοχές της Γουχάν όπου ο ιός ενδεχομένως προήλθε».

κορονοϊός
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Αντιδρά έντονα η Ρωσία!

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία απορρίπτει τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους ο covid -19 είναι προϊόν εργαστηρίου, θεωρώντας ότι η προέλευση του νέου κορονοϊού αποδεικνύεται μόνο με στοιχεία και όχι με αναπόδεικτες κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον κάποιων, υπονοώντας σαφώς τις επικρίσεις της Ουάσιγκτον κατά του Πεκίνου, το οποίο θεωρεί υπεύθυνο για την διασπορά του ιού ανά την υφήλιο.

Ο κορονοϊός, τα σενάρια και η Ρωσία

«Το να χρησιμοποιούνται κάποιες αναπόδεικτες κατηγορίες εναντίον του οποιουδήποτε είναι κάτι το οποίο θεωρούμε ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία ο νέος κορονοϊός είναι πιθανόν να είναι προϊόν εργαστηρίου στην Κίνα.

Ο Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες βρίσκονται σε συνεχή επαφή με Κινέζους συναδέλφους τους με τους οποίους ανταλλάσσουν πληροφορίες. «Οι Κινέζοι δουλεύουν πάνω στα δικά τους εμβόλια και εμείς κινούμαστε προς διάφορες κατευθύνσεις. Γενικά η κατάσταση απαιτεί διεθνή συνεργασία», δήλωσε ο Πεσκόφ, ο οποίος αναφερόμενος στους ισχυρισμούς αυτούς επεσήμανε ότι κάθε φορά που βγαίνουν κάποιοι εμπειρογνώμονες ή εκπρόσωποι που λένε ότι είναι προϊόν εργαστηρίου, εμφανίζονται ταυτόχρονα άλλοι εμπειρογνώμονες που αποκλείουν αυτήν την εκδοχή.

«Και οι μεν και οι δε μιλούν χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Θα έλεγα μάλλον, ότι απλώς προς το παρόν δεν διαθέτουμε επαρκή στοιχεία, για να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ιατρο-βιολογικής Υπηρεσίας, Βερόνικα Σκαβαρτσόβα είχε δηλώσει ότι η εκδοχή που λέει ότι ο νέος κορονοϊός είναι προϊόν εργαστηρίου, θεωρητικά δεν μπορεί επουδενί να αποκλεισθεί. Ωστόσο η ίδια είχε υπογραμμίσει ότι «στην περίπτωση αυτή, δεν πρέπει να μαντεύουμε, αλλά να γίνουν πολύ σοβαρές έρευνες».

Με πληροφορίες από: newsit, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες αρχείου: Reuters.

One thought on “COVID-19:Παρέμβαση Πομπέο.«Ψυχροπολεμική» κόντρα ΗΠΑ– Ρωσίας για τα εργαστήρια της Κίνας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *