Ένας είναι ο δείκτης που τρομάζει περισσότερο τη FED και αγχώνει κάθε Κεντρική Τράπεζα

Ένας είναι ο δείκτης που τρομάζει περισσότερο τη FED και αγχώνει κάθε Κεντρική Τράπεζα

Ένα ανησυχητικό, προειδοποιητικό σημάδι για τη Federal Reserve (FED) αρχίζει να εμφανίζεται και αφορά όλο το Δυτικό κόσμο.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από τoν Bryan Mena/CNN Business

Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα παρακολουθεί στενά πολλούς κινδύνους που θα μπορούσαν να κάνουν το έργο της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ακόμη πιο δύσκολο, όπως την καυτή καταναλωτική ζήτηση που διατηρεί κάποια ανοδική πίεση στις τιμές και τις πιθανές επιπτώσεις των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή στις τιμές του πετρελαίου. Αλλά η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δίνει επίσης μεγάλη προσοχή στο εάν οι Αμερικανοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει τελικά στο φυσιολογικό ποσοστό του. Αυτή η πίστη φαίνεται να διαβρώνεται.

Η τελευταία έρευνα καταναλωτών του Πανεπιστημίου του Michigan που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή έδειξε ότι οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις των Αμερικανών όσον αφορά τον πληθωρισμό αυξήθηκαν στο 3,2% αυτόν τον μήνα, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Και αυτές οι αντιλήψεις θα μπορούσαν να συνεχίσουν να χειροτερεύουν όσο περισσότερο χρειάζεται η Fed να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%. Οι αξιωματούχοι της Fed δεν αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 2% μέχρι το 2026, σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις τους που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Εάν υπάρχει κάτι που θα έκανε τη Fed να σειστεί, είναι η χειροτέρευση κατά πολύ των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό.

«Αν διαπιστώσουμε ότι οι καταναλωτές ή οι επιχειρήσεις αρχίζουν πραγματικά να αισθάνονται ότι αυτό το μακροπρόθεσμο επίπεδο πληθωρισμού ανεβαίνει, αν αυτή είναι η εκτίμηση τους, πρέπει να δράσουμε και πρέπει να το θέσουμε υπό έλεγχο», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed της Atlanta, Raphael Bostic, στο Bloomberg νωρίτερα αυτό το μήνα.

Εάν οι Αμερικανοί χάσουν την πίστη τους ότι ο πληθωρισμός μπορεί κάποια στιγμή να επιστρέψει στο φυσιολογικό, αυτό θα ωθούσε τη Fed να σφίξει ακόμη περισσότερο τη νομισματική πολιτική της, είτε αυξάνοντας τα επιτόκια είτε διατηρώντας τα υψηλά για πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.

Το βασικό επιτόκιο δανεισμού της Fed βρίσκεται επί του παρόντος σε υψηλό 22 ετών και οι επενδυτές ήδη αναμένουν από την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Εργάστηκα στη Fed για έξι χρόνια και αν οι εκτιμήσεις για τον υψηλό πληθωρισμό δεν είναι υπό έλεγχο, η Fed οπωσδήποτε θα δράσει», δήλωσε στο CNN ο Luke Tilley, επικεφαλής οικονομολόγος στο Wilmington Trust Investment Advisors. «Αυτό είναι το μόνο πράγμα που τους δυσκολεύει να κοιμηθούν τη νύχτα. Δεν χάνουν τον ύπνο τους λόγω των διαφόρεων απόψεων περί ύφεσης, οι οποίες έρχονται και φεύγουν, αλλά χάνουν τον ύπνο τους λόγω των μακροπρόθεσμων εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό που κινούνται υψηλότερα», είπε.

Δεν είναι σαφές εάν οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται και η Fed εξετάζει ένα ευρύ φάσμα ερευνών, όχι μόνο του Πανεπιστημίου του Michigan. Ωστόσο, η έρευνα του συγκεκριμένου ιδρύματος είναι μια από τις πιο στενά παρακολουθούμενες από επενδυτές και οικονομολόγους.

Η Fed εστιάζει συγκεκριμένα στις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και ο Πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, επισημαίνει την κατάσταση των αντιλήψεων των Αμερικανών για τον πληθωρισμό σε κάθε συνέντευξη Τύπου, αφού οι αξιωματούχοι καθορίζουν τη νομισματική πολιτική (κάτι που συμβαίνει οκτώ φορές το χρόνο). Κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης πίεσης μετά τη συνεδρίαση, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού οι αξιωματούχοι ψήφισαν να διατηρηθούν σταθερά τα επιτόκια, ο Powell είπε ότι «οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό φαίνεται να παραμένουν καλά αγκυροβολημένες».

Αλλά ο χρόνος τρέχει, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από το 2% στις ΗΠΑ και ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το τελευταίο μίλι της μάχης μπορεί να είναι το πιο δύσκολο.

«Παραμένω πρόθυμος να υποστηρίξω την αύξηση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε μια μελλοντική συνεδρίαση, εάν τα εισερχόμενα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η πρόοδος στον πληθωρισμό έχει σταματήσει ή είναι ανεπαρκής για να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% εγκαίρως», δήλωσε η κυβερνήτης της Fed, Michelle Bowman, μέλος της Fed την περασμένη εβδομάδα σε φόρουμ της Ένωσης Τραπεζιτών της Νέας Υόρκης στο Palm Beach της Florida.

Η λέξη-κλειδί εκεί είναι το «εγκαίρως».

Ο σταθερός πληθωρισμός θα μπορούσε ενδεχομένως να «αποδεσμεύσει» τις προσδοκίες και τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό ή να προκαλέσει μια συνεχή επιδείνωση της αντίληψης των Αμερικανών για αυτόν. Αλλά δεν είναι σαφές πόσος χρόνος θα χρειαζόταν για να το προκαλέσει αυτό ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός.

Ο Tilley είπε ότι «η Fed είναι πολύ απαισιόδοξη» αναμένοντας ότι ο πληθωρισμός δεν θα φτάσει στο 2% μέχρι το 2026.

Στο τέλος της ημέρας, η Fed πρέπει απλώς να διατηρήσει τη σιγουριά ότι το τέρας του πληθωρισμού κάποια στιγμή θα εξαφανιστεί και ότι η σταθερή επιβράδυνση του το περασμένο έτος έχει βοηθήσει μέχρι στιγμής από αυτή την άποψη, σύμφωνα με τη Fed της Νέας Υόρκης. Μια πρόσφατη ανάλυση από την τράπεζα σχετικά με τις προοπτικές των καταναλωτών για τον πληθωρισμό έδειξε ότι «οι καταναλωτές σήμερα γνωρίζουν αρκετά για την Federal Reserve ώστε να αναγνωρίσουν τις πολιτικές της ως τον πιο σημαντικό παράγοντα πίσω από την πρόσφατη και αναμενόμενη μελλοντική πτώση του πληθωρισμού».

Η Fed ίσως χρειάζεται απλά να συνεχίσει να αποδεικνύει ότι σημειώνει πρόοδο στην ιστορική της μάχη με τον πληθωρισμό.

«Νομίζω ότι το 2% είναι απλώς ένας αριθμός, επειδή αυτό που έχει πιο νόημα είναι η κατεύθυνση του ταξιδιού παρά το πού φτάνουν πριν τελειώσει το ταξίδι», δήλωσε στο CNN ο Drew Matus, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη MetLife Investment Management. «Η Fed θέλει πραγματικά οι άνθρωποι να μην περιμένουν ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 4% για πάντα».

Τι κράτησε λοιπόν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό υπό έλεγχο τόσο καιρό; Ο Matus είπε ότι μπορεί να είναι απλά νοσταλγία.

«Οι άνθρωποι θέλουν να πιστεύουν ότι το μέλλον θα είναι σαν το παλιό καλό παρελθόν, επειδή είναι κάτι που μπορεί να το αντιμετωπίσει ο εγκέφαλος», είπε. «Προσπαθούν να χρησιμοποιούν τη μνήμη τους όταν οι καταστάσεις ήταν πιο εύκολες και αυτό που πρέπει πραγματικά να προσέξει η Fed είναι ο κίνδυνος να αγχωθεί το κοινό για τον πληθωρισμό αυτή τη στιγμή».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *