Η Χαμάς σχεδίαζε να φτάσει στην καρδιά του Ισραήλ

Η Χαμάς σχεδίαζε να φτάσει στην καρδιά του Ισραήλ

Μετά το σοκ της 7ης Οκτωβρίου, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ που απέτυχαν να προβλέψουν (διαβάστε εδώ) την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς εξέτασαν τα στοιχεία που προέκυψαν από τα πτώματα των σκοτωμένων τρομοκρατών: τους χάρτες, τα σχέδια, τις σημειώσεις, καθώς και τα όπλα και τον εξοπλισμό που μετέφεραν.

Αποκλειστικό δημοσίευμα της Washington Post αναφέρεται σε πλήθος δεδομένων που αρχίζουν να αποκαλύπτουν το περίγραμμα του ευρύτερου σχεδίου της Χαμάς, το οποίο, σύμφωνα με τους αναλυτές, είχε ως στόχο όχι απλώς να σκοτώσει και να αιχμαλωτίσει Ισραηλινούς, αλλά να προκαλέσει μια «πυρκαγιά» συγκρούσεων που θα σάρωνε την περιοχή και θα οδηγούσε σε μια ευρύτερη ανάφλεξη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένας νεκρός τρομοκράτης είχε μαζί του ένα σημειωματάριο με στίχους του Κορανίου γραμμένους στο χέρι και εντολές των ανωτέρων που έγραφαν: «Σκοτώστε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και πάρτε όσο το δυνατόν περισσότερους ομήρους». Αλλοι ήταν εξοπλισμένοι με γκαζάκια, χειροπέδες ακόμη και θερμοβαρικές χειροβομβίδες.

Τα στοιχεία, που περιγράφονται στην Washington Post από νυν και πρώην αξιωματούχους μυστικών υπηρεσιών στη Δύση και τη Μέση Ανατολή, αποκαλύπτουν την πρόθεση της Χαμάς να επιφέρει ένα πλήγμα ιστορικών διαστάσεων, με την προσδοκία ότι οι ενέργειες της ομάδας θα προκαλούσαν μια συντριπτική ισραηλινή απάντηση.

Τα ευρήματα ρίχνουν επίσης νέο φως στις τακτικές και τις μεθόδους που χρησιμοποίησε η Χαμάς για να εξαπατήσει τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ και να ματαιώσει τις αρχικές προσπάθειες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) να σταματήσουν την επίθεση.

Αφότου παραβίασαν τα ισραηλινά σύνορα σε περίπου 30 σημεία, οι τρομοκράτες της Χαμάς οργάνωσαν μια μαζική σφαγή στρατιωτών και αμάχων σε τουλάχιστον 22 ισραηλινά χωριά, πόλεις και στρατιωτικά φυλάκια ενώ στη συνέχεια παρέσυραν τις ισραηλινές δυνάμεις που επιχείρησαν να αμυνθούν σε μάχες με πυροβόλα όπλα που συνεχίστηκαν για πάνω από μία ημέρα.

Τα νέα στοιχεία που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Σάιρα Ρούμπιν και Τζόουμπι Γούρικ στη WP, δείχνουν ότι η Χαμάς ήταν έτοιμη να προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Ορισμένοι ένοπλοι είχαν μαζί τους αρκετά τρόφιμα, πυρομαχικά και εξοπλισμό για αρκετές ημέρες και έφεραν οδηγίες να συνεχίσουν βαθύτερα στο Ισραήλ, αν το πρώτο κύμα επιθέσεων επιτύχει, χτυπώντας ενδεχομένως μεγαλύτερες ισραηλινές πόλεις. Οι ομάδες εφόδου κατάφεραν να διεισδύσουν μέχρι την πόλη Οφακίμ που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από τη Λωρίδα της Γάζας και απέχει λιγότερο από το μισό αυτής της απόστασης από τη Δυτική Οχθη.

shutterstock 2372927031
Η ισραηλινή πόλη Οφακίμ, στο κέντρο της εικόνας, όπου έφτασαν οι τρομοκράτες της Χαμάς απέχει λιγότερο από 12 χλμ. από τη Δυτική Οχθη και 25 από τον φράκτη της Γάζας (Shutterstock)

Μια ομάδα τρομοκρατών μετέφερε πληροφορίες αναγνώρισης του εδάφους και χάρτες που υποδηλώνουν την πρόθεση που υπήρχε να συνεχιστεί η επίθεση μέχρι τα σύνορα της Δυτικής Οχθης. Τις πληροφορίες αυτές μετάφεραν στην αμερικανική εφημερίδα δύο ανώτεροι αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών της Μέσης Ανατολής και ένας πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ που γνωρίζει λεπτομερώς τα στοιχεία.

Η Χαμάς είχε αυξήσει τις επαφές της με δυνάμεις της στη Δυτική Οχθη κατά τους τελευταίους μήνες, αν και η ίδια υποστηρίζει ότι δεν είχε ενημερώσει εκ των προτέρων τους συμμάχους της εκεί για τα σχέδιά της 7ης Οκτωβρίου.

Η Χαμάς σχεδίασε και προετοίμασε σχολαστικά μια σφαγή ισραηλινών πολιτών σε κλίμακα που ήταν πολύ πιθανό να προκαλέσει την κυβέρνηση του Ισραήλ να στείλει στρατεύματα στη Γάζα. Ενώ είναι σαφές σύμφωνα με την εφημερίδα ότι ανέμεναν απώλειες αμάχων στη Γάζα. «Θα πρέπει να πληρώσουμε ένα τίμημα; Ναι, και είμαστε έτοιμοι να το πληρώσουμε» δήλωσε ο Γκάζι Χαμάντ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, στην τηλεόραση LCBI της Βηρυτού σε συνέντευξη που προβλήθηκε στις 24 Οκτωβρίου. «Αποκαλούμαστε έθνος μαρτύρων και είμαστε περήφανοι που θυσιάζουμε μάρτυρες» πρόσθεσε.

Η Χαμάς ήταν «πρόθυμη να δεχτεί τέτοιες θυσίες» σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα καθώς θεωρούσαν ότι θα ήταν το τίμημα για την εκκίνηση ενός νέου κύματος ένοπλης παλαιστινιακής αντίστασης στην περιοχή και θα επέφερε τη ματαίωση των προσπαθειών εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών.

«Ηξεραν τι θα ακολουθούσε» 

«Είχαν πολύ καθαρό μυαλό για το τι θα συνέβαινε στη Γάζα την επόμενη μέρα», δήλωσε ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος του Ισραήλ με πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων ανακρίσεων τρομοκρατών της Χαμάς και υποκλαπείσες επικοινωνίες. «Ηθελαν να εξασφαλίσουν μια θέση στην Ιστορία, στην ιστορία της τζιχάντ, εις βάρος της ζωής πολλών ανθρώπων στη Γάζα».

Ο σχεδιασμός για την πρωτοφανή επίθεση κατά του Ισραήλ βρισκόταν σε εξέλιξη για περισσότερο από ένα χρόνο πριν από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, λένε αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών από διάφορες χώρες στην Washington Post.

Σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας  η Χαμάς διεξήγαγε στρατιωτικές ασκήσεις πάνω και κάτω από το έδαφος. Οι τρομοκράτες εκπαιδεύτηκαν με εισαγόμενα τυφέκια AK-47, πιστόλια, εκτοξευτές ρουκετών και θερμοβαρικά βλήματα που δημιουργούν ισχυρά κύματα πίεσης και πυρκαγιές. Εξέταζαν προσεκτικά τα πληθυσμιακά κέντρα και τις στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ για να επιλέξουν ένα πλέγμα πιθανών στόχων.

Για να αποκτούν λεπτομερείς πληροφορίες, χρησιμοποίησαν φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης φτιάχνοντας χάρτες των ισραηλινών πόλεων και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από τον υπερσύγχρονο φράκτη του 1 δισ. δολαρίων που κατασκεύασε το Ισραήλ για να αποκλείσει τη Γάζα.

Η οργανωτική ομάδα αποσπούσε πρόσθετες πληροφορίες από εργάτες που τους επιτρεπόταν να εισέρχονται από τη Γάζα στο Ισραήλ για να δουλέψουν, συχνά στις ίδιες αγροτικές κοινότητες που βρίσκονταν στο στόχαστρο της Χαμάς. Παράλληλα, η οργάνωση παρακολουθούσε ισραηλινές ιστοσελίδες, μελετώντας φωτογραφίες ακινήτων και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απεικόνιζαν τη ζωή μέσα στα κιμπούτς καθώς και τη διάταξη των κτιρίων και των σπιτιών.

2023 10 15T152130Z 1180759080 RC2ZS3AUWT2P RTRMADP 3 ISRAEL PALESTINIANS KFAR AZA
Προκαλώντας φωτιά σε σπίτια των κιμπούτς με γκαζάκια ή ειδικές χειροβομβίδες οι τρομοκράτες της Χαμάς ανάγκαζαν τους κατοίκους να βγουν έξω για να τους εκτελέσουν. Το εσωτερικό καμένου σπιτιού στο κιμπούτς Κφαρ Αζά  (REUTERS/Ronen Zvulun)

«Αν είσαι στη φυλακή, μελετάς το σύστημα ασφαλείας των φυλακών. Αυτό κάνει η Χαμάς εδώ και 16 χρόνια» δηλώνει ο Αλί Σουφάν, πρώην αξιωματούχος του FBI για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ιδρυτής της Soufan Group, μιας ιδιωτικής εταιρείας συμβούλων η οποία συνεργάζεται στενά με κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής. «Οι επιτόπιες πληροφορίες τους ήταν πολύ καλύτερες από οτιδήποτε θα μπορούσαν να τους δώσουν οι Ιρανοί» προσθέτει.

Τα ακριβή σχέδια της Χαμάς ήταν γνωστά μόνο σε έναν μικρό κύκλο επίλεκτων αξιωματούχων της οργάνωσης. Οι πιο κρίσιμες λεπτομέρειες φαίνεται ότι κρατήθηκαν κρυφές ακόμη και από την πολιτική ηγεσία της Χαμάς αλλά και από τους βασικούς της υποστηρικτές, όπως οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν και η Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Το παραδέχθηκαν και δημοσίως αξιωματούχοι των δύο αυτών οργανώσεων.

Η εξαπάτηση των αρχών του Ισραήλ 

Το ρεπορτάζ της Wasihngton Post επισημαίνει ότι καθώς η συνωμοσία προχωρούσε με απόλυτη μυστικότητα, μια άλλη ομάδα στην ηγεσία της Χαμάς ανέλαβε το σχέδιο εξαπάτησης του Ισραήλ που θα καλλιεργούσε τον εφησυχασμό.

Οι ισραηλινοί πιστεύουν ότι ο βασικός αρχιτέκτονας του σχεδίου ήταν ο Γιαχία Σινουάρ, ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς. Εχοντας ζήσει επί δύο δεκαετίες σε ισραηλινές φυλακές, ο Σινουάρ μιλάει άπταιστα εβραϊκά και δηλώνει μελετητής της ισραηλινής πολιτικής κουλτούρας και των μέσων ενημέρωσης. Γνωρίζοντας τις πολιτικές ισορροπίες στο Ισραήλ ο ίδιος και άλλοι ηγέτες της Χαμάς άρχισαν τα τελευταία χρόνια να εκπέμπουν διακριτικά μηνύματα που οδηγούσαν στο (παραπλανητικό) συμπέρασμα ότι υιοθετούν έναν νέο πραγματισμό.

Ηταν ένα μήνυμα που οι Ισραηλινοί ήθελαν να ακούσουν, ότι δηλαδή «η Χαμάς δεν θέλει άλλους πολέμους» σημειώνει στην WP ο Μάικλ Μίλσταιν, πρώην αξιωματούχος των μυστικών στρατιωτικών υπηρεσιών του Ισραήλ. Ο Μίλσταιν, ο οποίος συνάντησε για λίγο τον Σινουάρ πριν από χρόνια, δήλωσε ότι η 7η Οκτωβρίου είχε ένα βασικό χαρακτηριστικό των προηγούμενων επιχειρήσεων του Σινουάρ: «γνώση του κλίματος που επικρατούσε στην ισραηλινή κοινή γνώμη».

Για να ενισχυθεί αυτή η αντίληψη της δήθεν νέας «μετριοπάθειας» της Χαμάς οι συγκρούσεις με το Ισραήλ σταμάτησαν μετά το 2021. Η ομάδα απέφευγε να παρεμβαίνει όταν ο σύμμαχός της στη Γάζα, η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ), εκτόξευσε ρουκέτες ή εμπλεκόταν στρατιωτικά με το Ισραήλ. Για πολλούς στο Ισραήλ, αυτό ήταν μια ακόμη απόδειξη ότι η Χαμάς είχε αλλάξει ρότα και δεν επιδίωκε πια μια αιματηρή σύγκρουση. Μάλιστα αξιωματούχοι της Χαμάς μετέφεραν ακόμη και πληροφορίες σχετικά με την PIJ στους Ισραηλινούς για να ενισχύουν την εντύπωση ότι ήταν συνεργάσιμοι.

Το Ισραήλ επέτρεπε τη χρηματοδότηση 

Παράλληλα, από το 2020, η Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλοι διεθνείς δωρητές βοηθούσαν στην ανοικοδόμηση της Γάζας με δεκάδες νέα έργα: από σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις για νέους, μέχρι δρόμους και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Σιωπηρά και το ίδιο το Ισραήλ βοηθούσε την οικονομική ανάπτυξη στη Γάζα. Πρώτον, χορηγώντας άδειες εργασίας σε έως και 20.000 εργάτες από τη Γάζα. Δεύτερον, επέτρεπε στο Κατάρ να δίνει στη Γάζα 30 εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως ως αναπτυξιακή βοήθεια: αρχικά με τη μορφή τεράστιων βαλιτσών που ξεχείλιζαν από μετρητά, και στη συνέχεια μέσω των καταστημάτων λιανικής μέσα στη Γάζα.

Η σχετική ηρεμία στα νοτιοδυτικά σύνορα του Ισραήλ ήταν ευπρόσδεκτη, καθώς οι ισραηλινοί αξιωματούχοι ήταν απασχολημένοι με άλλα προβλήματα. Η Washington Post θυμίζει ότι η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετώπιζε μια ιστορική εσωτερική αναταραχή και πρωτοφανή κύματα διαδηλώσεων εναντίον της προτεινόμενης δικαστικής αναθεώρησης. «Ο στρατός του Ισραήλ έβλεπε μια πολύ μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια από τη Χεζμπολάχ στο βορρά καθώς και από τις βίαιες παλαιστινιακές ομάδες που εμπλέκονταν σε κλιμακούμενες συγκρούσεις με ισραηλινούς στρατιώτες και ένοπλους εποίκους στη Δυτική Οχθη» σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Οι αντιπερισπασμοί και τα τεχνάσματα απέδωσαν. Στη Γάζα, που απέχει λιγότερο από 80 χιλιόμετρα από τη Δυτική Οχθη, ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση των ομάδων εφόδου της Χαμάς αγνοήθηκε ή απορρίφθηκε ως μη ανησυχητικό φαινόμενο.

«Εξαπατούσαν το Ισραήλ σε στρατηγικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας φορητούς ασυρμάτους, δίκτυα χερσαίων καλωδίων στις σήραγγες και άλλες επικοινωνίες που δεν μπορούσαμε να ακούσουμε, ενώ χρησιμοποιούσαν κωδικούς στα λεγόμενα ανοικτά δίκτυα, τα οποία γνώριζαν ότι ακούγαμε», δηλώνει ο Εράν Ετζιόν, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ. «Δημιούργησαν μια παράλληλη πραγματικότητα» τονίζει.

Τα ευρήματα μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου επιβεβαίωσαν την έκταση των προσπαθειών συλλογής πληροφοριών της Χαμάς. Ορισμένοι νεκροί τρομοκράτες είχαν μαζί τους χάρτες υψηλής ανάλυσης, οι οποίοι εκτιμάται ότι είχαν παραχθεί από μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ύψος μέχρι 45 μέτρα πάνω από το έδαφος, πιθανότατα το καλοκαίρι, κρίνοντας από την ξηρότητα της βλάστησης στις εικόνες.

Μια άλλη ομάδα επίθεσης είχε μαζί της δορυφορικούς χάρτες, με σημάνσεις όπως «Ενέδρα 1» και «Ενέδρα 2» σε κεντρικούς δρόμους με στόχο να εμποδίσουν τυχόν προσπάθειες διάσωσης. Πολλοί τρομοκράτες ήταν εφοδιασμένοι με χειροπέδες και γκαζάκια, καθώς και οδηγίες για να πυρπολούν σπίτια. Η τακτική αυτή είχε στόχο να βγάζουν τους κατοίκους από τα ασφαλή τους δωμάτια με «όπλο» τον καπνό, ώστε στη συνέχεια να τους εκτελούν εν ψυχρώ ή να παίρνουν ομήρους.

Η δεύτερη φάση 

Ακόμη πιο ανησυχητικά σύμφωνα με την WP ήταν τα στοιχεία της προετοιμασίας για μια ακόμη πιο εκτεταμένη επίθεση. Αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν ότι αιφνιδιάστηκαν και οι ίδιοι από τη σαρωτική προέλασή της 7ης Οκτωβρίου. Ωστόσο πάνω σε τρομοκράτες που πάτησαν στο ισραηλινό έδαφος βρέθηκαν προμήθειες τροφίμων και εξοπλισμού για πολλές μέρες. «Σχεδίαζαν μια δεύτερη φάση, μεταξύ άλλων σε μεγάλες ισραηλινές πόλεις και στρατιωτικές βάσεις», δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος.

Το κατά πόσον οι επιτιθέμενοι είχαν ρεαλιστικές προσδοκίες να προχωρήσουν μέχρι τη Δυτική Οχθη δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Ωστόσο η Χαμάς γνώριζε ότι το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί σκληρά και «αυτό ήταν και το ζητούμενο» σύμφωνα με την Ρίτα Κατζ, την εκτελεστική διευθύντρια του SITE Intelligence Group, ενός ιδιωτικού οργανισμού που μελετά την ιδεολογία και τις διαδικτυακές επικοινωνίες εξτρεμιστικών ομάδων.

2023 11 12T161538Z 27393360 RC2XA4AVMNWV RTRMADP 3 ISRAEL PALESTINIANS SATELLITE 1
Οι εχθροπραξίες γύρω από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα εντείνουν τις διεθνείς ανησυχίες για την τύχη των αμάχων μετά τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα (Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

«Ακόμη και αν η σημερινή ηγεσία της ουσιαστικά καταστραφεί οι οπαδοί της Χαμάς θα συνεχίσουν να θεωρούν την 7η Οκτωβρίου μια νίκη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η ομάδα πέτυχε αναμφισβήτητα να εστιάσει την προσοχή του κόσμου στην παλαιστινιακή σύγκρουση» αναφέρει η ίδια. «Πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη ξεχάσει την 7η Οκτωβρίου, επειδή η Χαμάς άλλαξε αμέσως τη συζήτηση. Εθεσε στο επίκεντρο το Ισραήλ και όχι την ίδιους. Και είναι ακριβώς αυτό που ήθελαν» προσθέτει η Κατζ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *