Κάνναβη – Βορίδης – Γεωργιάδης | Τσακωμός για την κάνναβη

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:11 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Κάνναβη - Βορίδης - Γεωργιάδης | Τσακωμός για την κάνναβη

Αντιμέτωπη με τις αντιφάσεις και την υποκρισία των στελεχών της φέρνει την κυβέρνηση η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την παραγωγή και την εξαγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης.

Στη μία πλευρά του ‘ρινγκ’ ο Άδωνις Γεωργιάδης αναγκάζεται να υπερασπιστεί το έργο του πρώην συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Καρανίκα υπό το βάρος των επιτυχημένων project, και από την άλλη, ο Μάκης Βορίδης αποκαλύπτει τα παλαιοκομματικά αντανακλαστικά στα οποία πάτησε η Νέα Δημοκρατία για να εκλεγεί.

Στη μέση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εμφανίζεται να νομοθετεί με αστερίσκους και ειδικές εξαιρέσεις για τα κυβερνητικά στελέχη.

Το Υπουργικό Συμβούλιο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του News247, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου καταγράφηκε σημαντική ένταση μεταξύ των δύο συνοδοιπόρων (από εποχή ΛΑΟΣ) και φίλων, με τον Μ. Βορίδη να φέρεται να φτάνει στο σημείο να κάνει λόγο ακόμα και για «εμπόριο ναρκωτικών με τις ευλογίες του κράτους», και τον Αδ. Γεωργιάδη να υπερασπίζεται το νομοσχέδιο, υπεραμυνόμενος ακόμα και το έργο του πρώην συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Καρανίκα, που είχε αναλάβει το project της φαρμακευτικής κάνναβης, με μεγάλη επιτυχία.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης πορεύτηκαν μαζί στο ΛΑΟΣ, μαζί στην κυβέρνηση Παπαδήμου, μαζί μετακόμισαν στη Νέα Δημοκρατία επί Αντώνη Σαμαρά, αλλά εδώ και καιρό οι προσωπικές τους σχέσεις έχουν ψυχρανθεί.

Εξάλλου, κατά τις εσωκομματικές εκλογές του 2015- 2016, που εν τέλει ανέδειξαν στην ηγεσία της ΝΔ τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Γεωργιάδης είχε θέσει υποψηφιότητα ενώ ο κ. Βορίδης είχε συνταχθεί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ιδεολογικά βέβαια δεν έπαψαν ποτέ να κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά κατά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο κ. Βορίδης “βγήκε εκ δεξιών” στον κ. Γεωργιάδη.

Αφορμή στάθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με σκοπό την διευκόλυνση της εξαγωγής των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο, μνημονεύοντας μάλιστα τον πρώην σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Καρανίκα, που ήταν ο εμπνευστής του φιλόδοξου σχεδίου προσέλκυσης επενδύσεων στον τομέα της βιομηχανικής κάνναβης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ένα πρότζεκτ που συνέχισε η ΝΔ, παρά τις αντιρρήσεις που είχε ο κ. Βορίδης όσο ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο υπουργός των Εσωτερικών πλέον ζήτησε το λόγο μετά τον κ. Γεωργιάδη. Εδειξε δε εξαρχής τις προθέσεις του αναφερόμενος στον πάλαι πότε πολιτικό του συνοδοιπόρο ως “τον κύριο υπουργό Ανάπτυξης”.

Και τα είπε… τσεκουράτα επί 15 λεπτά, φτάνοντας μέχρι σημείου να κάνει λόγο για εμπόριο ναρκωτικών με τις ευλογίες του κράτους!

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε εμφανώς ενοχλημένος σε αντίστοιχο ύφος στον “κύριο υπουργό των Εσωτερικών”, υπερασπιζόμενος το νομοθέτημα του. Και ο καυγάς σταμάτησε μόνο όταν παρενέβη ο κ.Μητσοτάκης, εκφράζοντας την… κατανόηση του στον κ. Βορίδη καθώς απευθύνεται σε συγκεκριμένο εκλογικο ακροατήριο και διαβεβαιώνοντας τον πως στη δική του εκλογική περιφέρεια δεν θα γίνουν τέτοιες επενδύσεις…

Ενδεχομένως τον κ. Βορίδη να ερέθισε η αναφορά Γεωργιαδη στον κ. Καρανίκα, ο οποιος τον περασμένο Μάιο του είχε επιτεθεί για την πολιτική του στο συγκεκριμένο ζήτημα και ειδικότερα γιατί ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε επιχειρήσει να βάλει πιο αυστηρά πλαίσια στη βιομηχανική κάνναβη.

Βέβαια στη συνέχεια ο κ. Βορίδης είχε δηλώσει στη Βουλή ότι η βιομηχανική κάνναβη αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ. Το 2018 πάντως κατηγορούσε το ΣΥΡΙΖΑ ότι νομοθετεί την ανεξέλεγκτη καλλιέργεια χασίς.

Menelaos Myrillas / SOOC

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε νομιμοποιήσει την εισαγωγή και χρήση φαρμακευτικής κάνναβης. Ενώ το 2018 στη συζήτηση επί του σχετικού νομοσχεδίου ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός καλούσε την τότε αντιπολίτευση της ΝΔ να μην ενεργοποιήσει φοβικά, συντηρητικά και αντιεπιστημονικά αντανακλαστικά στη συζήτηση για την φαρμακευτική κάνναβη που χρησιμοποιείται κυρίως για την ανακούφιση ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και καρκίνο. Και αυτό καθώς ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Βλάσης είχε υποστηρίξει οτι ο κ. Καρανίκας ήθελε να κάνει την Ελλάδα ένα ατελείωτο μπάφο!

Το πρότζεκτ βιομηχανική κάνναβη εν τω μεταξύ προχώρησε, με το βλέμμα και στα οικονομικά οφέλη. Ήδη το Φεβρουάριο του 2019, είχαν κατατεθεί 30 επενδυτικές προτάσεις παραγωγής και μεταποίησης φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης με ενδιαφερόμενους επενδυτές εκτός από την Ελλάδα, από Ισραήλ, Καναδά, Σαουδική Αραβία, Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία και Ρωσία.

Και ο κ.Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός δεν μπορούσε βέβαια να περιφρονήσει τις οικονομικές και αναπτυξιακές προοπτικές αυτού του τομέα, πέραν των αναμφισβήτητων οφελών για ασθενείς και ορθώς επέλεξε τη στήριξη των σχετικών επενδύσεων.

Ενδεικτικό της έντασης είναι και σχετικό ρεπορτάζ του φιλοκυβερνητικού Liberal, που παρότι πασχίζει να φιλοτεχνήσει το προφίλ και των δύο, του ενός ως υπερπατριώτη συντηρητικού και του έτερου ως ειδικού της αγοράς, μεταφέρει τον εξής διάλογο:

– Βορίδης: Δεν έχουμε κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η κάνναβη έχει τις ιδιότητες που της αποδίδονται.

– Γεωργιάδης: Ο κ. Βορίδης δίνει μία χαμένη μάχη. Αν μπει στο internet θα διαπιστώσει ότι μπορεί να παραγγείλει από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου ένα σκεύασμα από φαρμακευτική κάνναβη. Γιατί να χάσει την ευκαιρία η ελληνική οικονομία;

Όπως σχολιάζεται από το youmaysayiamadreamer.com, στόχος της ΚΥΑ είναι να βγουν από το παιχνίδι οι μικροί και οι πολύ μικροί παραγωγοί και καλλιεργητές, ανοίγοντας τον δρόμο μόνο για τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες μεταποίησης.

Μάλιστα, προωθώντας προκλητικά τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, η απόφαση δεν επιτρέπει στις μονάδες που έχουν εξασφαλίσει άδεια καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης να καλλιεργήσουν βιομηχανική κάνναβη, αφού ακόμα και εάν έχουν εξασφαλίσει άδεια, αυτή ανακαλείται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *