Τα απρόβλεπτα οικονομικά δεδομένα θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν (ακόμα) υψηλότερα επιτόκια από τη FED

Τα απρόβλεπτα οικονομικά δεδομένα θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν (ακόμα) υψηλότερα επιτόκια από τη FED

Ο Jerome H. Powell, πρόεδρος της αμερικανικής Federal Reserve, επανέλαβε τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να προχωρήσει «προσεκτικά» με περαιτέρω κινήσεις όσον αφορά τα επιτόκια σε ομιλία του την Πέμπτη.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ωστόσο, είπε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια εάν τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ συνεχίσουν να βρίσκονται σε καυτά επίπεδα.

Από την Jeanna Smialek/New York Times

Ο Powell προσπάθησε να παρουσιάσει μια ισορροπημένη εικόνα της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Fed σε παρατηρήσεις ενώπιον της Οικονομικής Λέσχης της Νέας Υόρκης. Τόνισε ότι η Fed προσπαθεί να ζυγίσει δύο στόχους ο ένας εναντίον του άλλου: Θέλει να παλέψει τον πληθωρισμό ώστε να τον θέσει υπό πλήρη έλεγχο, αλλά θέλει επίσης να αποφύγει να κάνει πάρα πολλά και να βλάψει άσκοπα την αμερικανική οικονομία.

Ωστόσο, αυτή είναι μια περίπλοκη στιγμή για την κεντρική τράπεζα, καθώς η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να συμπεριφέρεται με απρόβλεπτα καλούς τρόπους. Οι αξιωματούχοι αύξησαν γρήγορα τα επιτόκια σε ένα εύρος από 5,25 έως 5,5% τους τελευταίους 19 μήνες. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν τώρα εάν πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια άλλη μια φορά το 2023.

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού υποτίθεται ότι επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα (επιβράδυνση της αγοράς κατοικιών, επεκτάσεις επιχειρήσεων και κάθε είδους ζήτηση) προκειμένου να μετριαστεί ο πληθωρισμός. Αλλά μέχρι στιγμής, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ ήταν απροσδόκητα ανθεκτική. Οι καταναλωτές ξοδεύουν. Οι εταιρείες προσλαμβάνουν. Και ενώ τα κέρδη των μισθών μετριάζονται, η συνολική ανάπτυξη είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αναρωτηθούν ορισμένοι οικονομολόγοι εάν η οικονομία επιβραδύνεται αρκετά ώστε να οδηγήσει τον πληθωρισμό πίσω στον στόχο του 2% της Fed.

«Είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν την ανθεκτικότητα της οικονομικής ανάπτυξης και τη ζήτηση για εργασία», αναγνώρισε ο Powell την Πέμπτη. «Πρόσθετα στοιχεία για την επίμονη ανάπτυξη πάνω από την τάση ή ότι η στενότητα στην αγορά εργασίας δεν μειώνεται πλέον, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο περαιτέρω πρόοδο στον πληθωρισμό και θα μπορούσε να δικαιολογήσει περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής».

Ο Powell χαρακτήρισε τα πρόσφατα στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ «έκπληξη» και ανέφερε ότι αυτά προέκυψαν καθώς η καταναλωτική ζήτηση παρέμεινε πολύ πιο ισχυρή από ό,τι αναμενόταν.

«Μπορεί απλά τα ποσοστά να μην ήταν αρκετά υψηλά για αρκετό καιρό», είπε, προσθέτοντας αργότερα ότι «τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι η πολιτική μας είναι πολύ αυστηρή αυτή τη στιγμή».

Οι οικονομολόγοι ερμήνευσαν τα σχόλιά του ότι, ενώ η Fed είναι απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια στην επερχόμενη συνεδρίασή της, η οποία ολοκληρώνεται την 1η Νοεμβρίου, άφησε ανοιχτή την πόρτα σε μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων μετά από αυτή. Η τελευταία συνεδρίαση της Fed για το έτος θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

«Ο ίδιος δεν φάνηκε ότι θέλει να αυξηθούν ξανά τα επιτόκια τον Νοέμβριο», δήλωσε ο Michael Feroli, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην J.P. Morgan, εξηγώντας πως πιστεύει ότι η Fed θα αποφασίσει με βάση τα δεδομένα που θα λάβει τον Δεκέμβριο. «Σίγουρα δεν έκλεισε την πόρτα για περαιτέρω αυξήσεις», είπε ο Feroli. «Αλλά ούτε εκείνος έδειξε ότι κάτι επίκειται» πρόσθεσε.

Η Kathy Bostjancic, επικεφαλής οικονομολόγος για το Nationwide Mutual, ανέφερε ότι τα σχόλια του Powell ήταν «ισορροπημένα, γιατί υπάρχει πολύ αβεβαιότητα».

Ο πρόεδρος της Fed είχε λόγους να κρατήσει ανοιχτές τις επιλογές του. Ενώ η ανάπτυξη ήταν ισχυρή στα πρόσφατα στοιχεία, η οικονομία θα μπορούσε να είναι έτοιμη για πιο έντονη επιβράδυνση. Η Fed έχει ήδη αυξήσει πολύ τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια και αυτές οι κινήσεις «ίσως» εξακολουθούν να ρέουν για να επιβραδύνουν την οικονομία, σημείωσε ο Powell. Και το σημαντικό είναι ότι τα μακροπρόθεσμα επιτόκια στις αγορές έχουν εκτιναχθεί υψηλότερα τους τελευταίους δύο μήνες, καθιστώντας πολύ πιο ακριβό τον δανεισμό για την αγορά ενός σπιτιού ή ενός αυτοκινήτου.

Αυτές οι σκληρότερες οικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη, είπε ο Powell. «Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν σφίξει σημαντικά τους τελευταίους μήνες και οι αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων είναι ένας σημαντικός παράγοντας για αυτή τη σύσφιξη», είπε.

Ο Powell επεσήμανε πολλούς πιθανούς λόγους πίσω από την πρόσφατη αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων: Η υψηλότερη ανάπτυξη, τα υψηλά ελλείμματα, η απόφαση της Fed να συρρικνώσει τα δικά της χρεόγραφα και τεχνικούς παράγοντες της αγοράς, θα μπορούσαν όλοι να συμβάλλουν.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Hamas —και οι συνοδευτικές γεωπολιτικές εντάσεις— προσθέτουν επίσης στην αβεβαιότητα για την παγκόσμια προοπτική. Παραμένει πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πώς θα επηρεάσει την οικονομία, αν και θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. «Οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι πολύ αυξημένες και θέτουν σημαντικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα», είπε επίσης ο Powell.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *