Να είστε προετοιμασμένοι για επιτόκια 7% | Και τα τρία σενάρια υφέσεων στην αμερικανική οικονομία είναι πιθανά

Να είστε προετοιμασμένοι για επιτόκια 7% | Και τα τρία σενάρια υφέσεων στην αμερικανική οικονομία είναι πιθανά

Να είστε προετοιμασμένοι για επιτόκια 7% | Και τα τρία σενάρια υφέσεων στην αμερικανική οικονομία είναι πιθανά

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, εξέδωσε μια νέα, αυστηρή προειδοποίηση τη Δευτέρα προς τη Wall Street: Η Federal Reserve μπορεί να απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει με το επιθετικό καθεστώς αυξήσεων των επιτοκίων για την καταπολέμηση του αυξημένου πληθωρισμού.

Οι περισσότεροι αναλυτές λένε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια για άλλη μια φορά, τον Νοέμβριο, κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες από το τρέχον εύρος 5,25%-5,50%. Ωστόσο, ο Dimon είπε στο Bloomberg TV ότι είναι πιθανό η κεντρική τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια κατά ακόμη 1,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 7%.

Αυτό θα ήταν το υψηλότερο ποσοστό ομοσπονδιακών κεφαλαίων από τον Δεκέμβριο του 1990. Τον Μάρτιο του 2022, όταν ξεκίνησε το τρέχον καθεστώς αυξήσεων, τα επιτόκια ήταν στο 0,25%-0,50%.

Ο Dimon ουσιαστικά επανέλαβε τα σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του στους Times of India, όταν είπε ότι ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για ποσοστά 7%.

Είναι επίσης κόντρα στο γενικότερο ρεύμα απόψεων.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της Fed, οι αξιωματούχοι προβλέπουν μόνο μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων φέτος -και μειώσεις το επόμενο έτος. Ωστόσο, ο Dimon, ο οποίος ηγείται της μεγαλύτερης τράπεζας στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέει ότι οι Αμερικανοί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μεγαλύτερη άνοδο των επιτοκίων.

Όταν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του τον ρωτούν αν τα επιτόκια θα μπορούσαν πραγματικά να πάνε τόσο ψηλά, η απάντησή του είναι πάντα «ναι», είπε στο Bloomberg.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα των επιτοκίων 7% στην οικονομία: «Τα πάντα είναι πιθανά. Και τα τρία σενάρια υφέσεων είναι πιθανά», είπε.

Ένα ποσοστό 7% θα μπορούσε επίσης να μειώσει τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επιχειρηματικές επενδύσεις και να οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Υπάρχουν πολλά «δυνητικά άσχημα αποτελέσματα», είπε ο Dimon, αλλά το χειρότερο οικονομικό σενάριο θα ήταν ο στασιμοπληθωρισμός, με χαμηλή ανάπτυξη και υψηλά επιτόκια. Αν συμβεί αυτό, είπε, «θα δείτε πολλούς ανθρώπους να μάχαονται για επιβίωση».

Οικονομικά σύννεφα καταιγίδας

Η Fed πέρασε τους τελευταίους 16 μήνες αυξάνοντας τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει την αναπτυσσόμενη οικονομία των ΗΠΑ και να μειώσει τις αυξημένες τιμές, αλλά μέχρι στιγμής η οικονομία είναι σχετικά ανθεκτική. «Ο καταναλωτής είναι ακόμα σε καλή κατάσταση», είπε ο Dimon στο Bloomberg. «Ξοδεύουν ακόμα χρήματα και εξακολουθούν να έχουν περισσότερα μετρητά από ό,τι πριν από την Covid».

Ωστόσο, λέει ο Dimon, υπάρχουν δύο «εξαιρετικά» πιθανά σύννεφα καταιγίδας στον ορίζοντα. Το πρώτο είναι οι κρατικές δαπάνες.

Οι δαπάνες της αμερικανικής κυβέρνησης είναι οι υψηλότερες που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ εκτός περιόδου πολέμου και τα ελλείμματα είναι ήδη πολύ υψηλά. «Τουλάχιστον αναμένω ασταθείς αγορές», είπε. Αυτές οι μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές δαπάνες είναι επίσης πληθωριστικές, είπε, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση των επιτοκίων.

Το δεύτερο: Αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια ανθρωπιστική κρίση, είπε, και θα επηρεάσει επίσης όλες τις παγκόσμιες σχέσεις, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου των ΗΠΑ με την Κίνα. «Είναι πολύ δύσκολο να δούμε πραγματικά θετικά αποτελέσματα με την Κίνα μέχρι να επιλυθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία», είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *