Bloomberg – Bitcoin | «Καλπάζει» προς το μεγαλύτερο μηνιαίο ανοδικό σερί από το 2019

Bloomberg - Bitcoin | «Καλπάζει»  προς το μεγαλύτερο μηνιαίο ανοδικό σερί από το 2019

Το Bitcoin σημείωσε άνοδο έως και 3,6% τη Δευτέρα και διαπραγματεύτηκε στα 27.100 δολάρια, ενώ η απόδοσή του, μόνο για το 2020, έχει αυξηθεί κατά 279%

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Προς το μεγαλύτερο μηνιαίο ανοδικό σερί από το 2019 καταγράφει το Bitcoin, μετά και το ρεκόρ άνω των 28.000 δολαρίων που άγγιξε το σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα αναρριχήθηκε στο ιστορικό υψηλό των 28.365 δολαρίων την Κυριακή προτού οπισθοχωρήσει ελαφρώς. Το σερί αποδόσεων τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο είναι μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο από τα μέσα του 2019.

Το Bitcoin σημείωσε άνοδο έως και 3,6% τη Δευτέρα και διαπραγματεύτηκε στα 27.100 δολάρια, ενώ η απόδοσή του, μόνο για το 2020, έχει αυξηθεί κατά 279%.

Η αίσθησή μου είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε κορυφή -θα μπορούσε ωστόσο να φτάσει τα 30.000 δολάρια», εκτιμά ο Βίτζει Αιγιάρ, επικεφαλής τομέα ανάπτυξης του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων Luno στη Σιγκαπούρη. «Θα δούμε σίγουρα μια οπισθοχώρηση, αλλά το μέγεθός της θα είναι πιθανότατα μικρότερο. Ίσως δούμε πτώσεις του 10 ή 15%.»

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε την Ripple Labs και τα ανώτερα στελέχη της για παραπλάνηση επενδυτών σε συνδεδεμένο token XRP, με την Ripple να σκοπεύει να αμφισβητήσει αυτήντην κατηγορία στα δικαστήρια.

Βέβαια, αυτή η απότομη αύξηση έχει διχάσει τους αναλυτές, καθώς η τιμή του υπερδιπλασιάστηκε το 2020 εν μέσω μέσω επιδείνωσης της πανδημίας. Οι φανατικοί οπαδοί του το βλέπουν ως αντιστάθμιση έναντι της αδυναμίας του δολαρίου και του κινδύνου ταχύτερου πληθωρισμού εν μέσω τεράστιων ενέσεων τόνωσης. Άλλοι αμφισβητούν την εγκυρότητα του Bitcoin ως επένδυση και  υπενθυμίζουν τις μεγάλες βουτιές που διαδέχτηκαν τα ραγδαία ράλι στο παρελθόν.

Ξεκινήστε με το Bitcoin

Το Bitcoin χρησιμοποιεί τεχνολογία μεταξύ ομότιμων (peer-to-peer) χωρίς κεντρική εξουσία ή τράπεζες. Η διαχείριση συναλλαγών και η έκδοση των bitcoins διεξάγεται συλλογικά από το δίκτυο. Το Bitcoin είναι ανοιχτού κώδικα, ο σχεδιασμός του είναι δημόσιος, κανείς δεν είναι ιδιοκτήτης ούτε ελέγχει το Bitcoin και όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Μέσα από τις πολλές μοναδικές του ιδιότητες, το Bitcoin επιτρέπει συναρπαστικές χρήσεις οι οποίες δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν από οποιοδήποτε από τα προηγούμενα συστήματα πληρωμής.

Τι είναι το Bitcoin

Το Bitcoin (Μπιτκόιν) είναι ένα κρυπτονόμισμα (cryptocurrency). Είναι ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα χωρίς κεντρική τράπεζα ή κεντρικό διαχειριστή που μπορεί να κάνει μεταφορές από χρήστη σε χρήστη του δικτύου bitcoin, χωρίς την ανάγκη ενδιάμεσου.

Οι συναλλαγές εξασφαλίζονται από τους κόμβους του δικτύου με κρυπτογράφηση και καταχωρούνται σε ένα δημόσια κατανεμημένο ημερολόγιο ονομαζόμενο blockchain. Το bitcoin εφευρέθηκε το 2008 από τον Nikolas Ker(Keramitsos) και ή ομάδα με το όνομα Satoshi Nakamoto και ξεκίνησε το 2009 όταν ο πηγαίος κώδικάς του δόθηκε στο διαδίκτυο σαν ελεύθερο λογισμικό. Τα bitcoins δόθηκαν σαν αμοιβή για μια επεξεργασία ονομαζόμενη εξόρυξη (mining). Αυτά μπορούν να εξαργυρωθούν με άλλα νομίσματα, προϊόντα και υπηρεσίες. Έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο Κέμπριτζ εκτιμά ότι το 2017, υπήρχαν από 2,9 έως 5,8 εκατομμύρια μοναδικοί χρήστες που χρησιμοποιούν ένα πορτοφόλι με κρυπτονομίσματα, οι περισσότεροι των οποίων χρησιμοποιούν bitcoin.

Το bitcoin έχει κατακριθεί για την παράνομη χρήση του, την μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, τη μεταβλητότητα της τιμής και κλοπές από τις μετατροπές με άλλα νομίσματα. Μερικοί οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένων κατόχων Νόμπελ, το έχουν χαρακτηρίσει εργαλείο σαπουνόφουσκας. Το bitcoin έχει χρησιμοποιηθεί και σαν επένδυση, μολονότι διάφορα πρακτορεία κανονισμών έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις προς επενδυτές για το bitcoin.

Το μπιτκόιν (Bitcoin) αποτελεί στη βάση του ένα πρωτόκολλο ανοιχτού κώδικα (open source protocol). Κατά συνέπεια, ο πηγαίος κώδικας του λογισμικού είναι δημόσιος και διαθέσιμος σε όποιον επιθυμεί να ελέγξει τις λεπτομέρειες της λειτουργίας του. Η ανωτέρω αρχή επιτρέπει σε οποιονδήποτε την ελεύθερη και δωρεάν αντιγραφή και ανάπτυξη δικού του λογισμικού βασισμένου στο υπάρχον.

Το λογισμικό αποτελεί μία μέθοδο για την επίτευξη των παρακάτω κύριων στόχων:

1) Θέσπιση κριτηρίων παραγωγής και συναλλαγής των ανταλλάξιμων μονάδων του λογισμικού.

2) Διατήρηση των πληροφοριών ιδιοκτησίας των μονάδων των bitcoin που έχουν ήδη παραχθεί.

3) Δυναμική επιβεβαίωση της εγκυρότητας των παραπάνω, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης κεντρικής οντότητας ελέγχου, πιστοποίησης ή διακρίβωσης.

Η χρήση του λογισμικού είναι δωρεάν και διαθέσιμη σε όλες τις χώρες του κόσμου, εφόσον υπάρχει σύνδεση στο internet. Η βασική λειτουργία του λογισμικού έγκειται στην εκτέλεση συναλλαγών bitcoins και την αναμετάδοση πληροφοριών ανάμεσα σε κόμβους και την επιβεβαίωση της εγκυρότητάς τους για το υπόλοιπο δίκτυο. Καθώς το λογισμικό είναι ανοιχτού κώδικα, δύνανται να υπάρχουν πάρα πολύ διαφορετικές εκδόσεις και εκδοχές του.

Στην ουσία, ο καθένας θα μπορούσε με τις κατάλληλες ικανότητες να δημιουργήσει ένα αντίστοιχο δίκτυο, αντιγράφοντας σε μεγάλο βαθμό το λογισμικό του Bitcoin, προσθέτοντας ή διαφοροποιώντας με ότι κανόνες επιθυμεί. Κατά αυτήν την έννοια, τα συστατικά στοιχεία του λογισμικού, έχουν δημιουργηθεί συναινετικά από προγραμματιστές, ενσωματώνοντας καινοτομίες διαθέσιμες από άλλα λογισμικά ανοιχτού κώδικα, αλλά και νέα στοιχεία που δεν είχαν εμφανιστεί πριν.

Η ισχύς του δικτύου εξασφαλίζεται από την αποδοχή του από τους χρήστες. Το δίκτυο το οποίο αποτελούν οι χρήστες του Bitcoin, αποτελείται από χρήστες της ίδιας εκδοχής του λογισμικού. Αλλαγές στον κώδικα προτείνονται στην κοινότητα, αλλά η συναίνεση της κοινότητας των χρηστών και η αποδοχή τους είναι που δημιουργεί το δίκτυο.

Η πεποίθηση των χρηστών:

1) στη διαφάνεια του πηγαίου κώδικα του λογισμικού,

2) στην ακεραιότητα και διαφάνεια των συναλλασσόμενων πληροφοριών,

3) στην στιβαρότητα του δικτύου από κακόβουλες επιθέσεις,

4) στην προγραμματισμένα περιορισμένη παραγωγή bitcoins,

5) στην προστασία που παρέχουν οι κρυπτογραφικοί αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται ενάντια σε κακόβουλη εκμετάλλευση του δικτύου, όπως και άλλοι συμπληρωματικοί λόγοι, είναι συνολικά υπεύθυνοι για την αποδοχή του από τους χρήστες, αλλά και την εξάπλωσή του σε νέους. Αυτό το λογισμικό και οι εξελίξεις του αποτελούν τον πυρήνα του συστήματος συναλλαγής bitcoins.

Η δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών με ακεραιότητα ανεξαρτήτως αποδέκτη εντός του δικτύου, η περιορισμένη διάθεση και πεπερασμένη ποσότητα των bit coins, δημιουργεί τις βασικές προδιαγραφές για ένα δίκτυο ανταλλαγής αξίας. Όποια αξία βρίσκουν οι χρήστες αποτυπώνεται αποκλειστικά στην αξία με την οποία είναι διατεθειμένοι να τα ανταλλάξουν, η οποία με τη σειρά της βασίζεται αποκλειστικά στους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, χωρίς ενδιάμεσα μέρη (χώρες, κεντρικούς εκδότες ή αρχές).

Για να μπορούν να είναι χρήσιμα σαν μέσο συναλλαγής πρέπει να εισάγονται στην κυκλοφορία σταδιακά για την κάλυψη των συναλλακτικών αναγκών, αλλά και να είναι πεπερασμένα σε συνολικό αριθμό. Αυτό επιτυγχάνεται τεχνητά και ο ρυθμός παραγωγής τους όπως και το μέγιστο πλήθος, αποτελούν μέρος των κανόνων του δικτύου. Ο μέγιστος αριθμός που θα παραχθεί ποτέ είναι 21.000.000 και ο ρυθμός παραγωγής τους θα ελαττώνεται σταδιακά έως περίπου το 2140 οπότε και θα παραχθεί το τελευταίο.

Αυτή η μέθοδος σε κάποιο βαθμό, προσομοιάζει την πορεία διάθεσης ενός πολύτιμου μετάλλου (άργυρος, χρυσός) στην παγκόσμια αγορά. Αρχικά, η εξόρυξή του είναι εύκολη και σχετικά μεγάλες ποσότητες είναι πιο εύκολα διαθέσιμες, προοδευτικά όμως γίνεται σπανιότερο έως ότου εξαντληθούν τα αποθέματα του πλανήτη. Ο ρυθμός παραγωγής bit coin προσαρμόζεται τεχνητά ώστε να ακολουθεί περίπου την παρακάτω καμπύλη.

Total bitcoins over time.png

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *