Πολλοί απόρησαν γιατί δεν είδαμε στις 5/8 στον αέρα το Ρωσικό Beriev Be-200, το υπερόπλο της Πυροσβεστικής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας λοιπόν, μετά την επισκευή σε χρόνο – ρεκόρ στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, το Ρωσικό Beriev Be-200 δεν μπήκε τελικά από σήμερα στον πύρινο πόλεμο της χώρας μας, διότι έπρεπε να περάσει από την προβλεπόμενη επιθεώρηση, η οποία σε άλλες περιπτώσεις, θα μπορούσε να διαρκέσει και μία- δύο εβδομάδες.
Η επείγουσα κατάσταση και η ανάγκη να μπει άμεσα στα μέτωπα, οδήγησε τους Ρώσους και Ελληνες τεχνικούς, να ολοκληρώσουν σε χρόνο ρεκόρ την επιθεώρηση -πριν από λίγο μάλιστα- και το Beriev Be-200 -εφόσον ολα είναι καλά – θα είναι αύριο στον αέρα…
Θυμίσουμε ότι η βλάβη παρουσιάστηκε στον έναν κινητήρα του κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην Εύβοια και μετά τον… μαραθώνιο που έκανε στην Βαρυμπόμπη.
Σύμφωνα με πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας, η βλάβη αυτή ήταν αρκετά σοβαρή. Ομως το ότι είχε προβλεφθεί από τη σύμβαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ρωσικής PAO Ilyushin να υπάρχει επάρκεια ανταλλακτικών εδώ στην Ελλάδα, επιτάχυνε κατά πολύ την επισκευή του.
Σημειώστε πως η σύμβαση της χώρας μας με την Ρωσική εταιρεία, προβλέπει και αυστηρές ρήτρες, απόδοσης του Beriev Be-200…
Παράλληλα στην Ελλάδα βρίσκονται και εξιδεικευμένοι τεχνικοί της εταιρείας, οι οποίοι συνεργάζονται με τους Έλληνες τεχνικούς της Πολεμικής Αεροπορίας.
Tα χαρακτηριστικά του Beriev Be-200
Το ρωσικό BE-200ES είναι το μοναδικό παγκοσμίως αεριωθούμενο – αμφίβιο αεροσκάφος με δυνατότητα μεταφοράς έως 12 τόνους νερού και βρίσκεται από τον Ιούλιο, στο “οπλοστάσιο” της χώρας μας για την κατάσβεση πυρκαγιών.Από τη 1η Ιουλίου, το ρωσικό αεροπλάνο Beriev-200 αποτελεί ένα πανίσχυρο «όπλο» στη φαρέτρα της Ελλάδας για την κατάσβεση πυρκαγιών που κάθε καλοκαίρι πλήττουν τη χώρα μας .Το ρωσικό «θηρίο» έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του στις αντιπυρικές μάχες στη Ρωσία και είναι το μοναδικό παγκοσμίως αεριωθούμενο-αμφίβιο αεροσκάφος που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως 12 τόνους ύδατος και να ρίχνει συνολικά 270 τόνους με κάθε ανεφοδιασμό του σε καύσιμα.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλης Βαθρακογιάννης, μιλώντας στο Sputnik, αποκάλυψε ότι η πρώτη επιχείρησή του έγινε την ημέρα που έφτασε στη χώρα μας και πραγματοποιούσε δοκιμαστική πτήση πάνω από τον Ισθμό της Κορίνθου
.«Η πρώτη φορά που επιχείρησε ήταν την ημέρα που ήρθε και ήταν μάλιστα σε δοκιμαστική πτήση. Βρισκόταν πάνω από τον Ισθμό (σ.σ. Κορίνθου) και δόθηκε εντολή να ρίξει σε μια πυρκαγιά που είχαμε στη Σαλαμίνα. Ήταν η πρώτη του επιχείρηση» ανέφερε ο κ. Βαθρακογιάννης.«Δεν είναι τυχαίο ότι το αποκαλούμε το “θηρίο” και μέχρι στιγμής είμαστε ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή του παρόλο που ήμασταν φοβισμένοι γιατί αυτό μεταφέρει 12 τόνους νερό κι αν αυτοί πέσουν μαζεμένοι, μπορεί να διαλύσουν ένα σπίτι ή μια εγκατάσταση. Για αυτό όταν επιχειρεί, τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας είτε να απομακρυνθούν οι πυροσβέστες είτε να ρίχνει σε σημείο που δεν κινδυνεύει ούτε εγκατάσταση ούτε υποδομή» αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.
Τεχνικά χαρακτηριστικά του BE-200ES
Κινητήρες: 2 στροβιλοαντιδραστήρες διπλής ροής D-436TP, με ώθηση απογείωσης των 7.650 κιλών ο καθένας.Πλήρωμα: 2 άτομαΜέγεθος πτερύγων: 117,4 τ.μ.Πρώτη πτήση: 2002Έναρξη μαζικής παραγωγής: 2003Διαστάσεις αποθηκευτικού τμήματος (ΜxΠxΥ): 18,7 μ. x 2,4 μ. x 1,8μ.Αριθμός δεξαμενών ύδατος: 2Αριθμός δεξαμενών: 8Όγκος όλων των δεξαμενών: 12 κ.μΑξιοπλοΐαΒαθμοί 3Ύψος κύματος 1,2 μ.Εμβέλεια πτήσης 3.100 χλμ.ΤαχύτηταΠλεύσης 550-610 χλμ/ώραΜέγιστη 700 χλμ./ώραΜέγιστο βάρος αποθαλάσσωσης και απογείωσης:Από την επιφάνεια του νερού 40.000 κιλάΑπό το έδαφος: 42.000 κιλά
Το αεροσκάφος «εν δράσει»
Το αεροπλάνο κατεβαίνει προς την επιφάνεια του νερού με τη μικρότερη δυνατή ταχύτητα. Στη συνέχεια ο πιλότος ανοίγει τους μηχανισμούς υδροληψίας ενώ το αεροπλάνο γλιστράει πάνω στην επιφάνεια του νερού με ταχύτητα 150-190 χλμ./ώρα.Το νερό μεταφέρεται σε δεξαμενές μέσω των μηχανισμών υδροληψίας που έχουν τη δυνατότητα να αντλούν περίπου ένα τόνο ανά δευτερόλεπτο.Όταν οι δεξαμενές γεμίζουν, το νερό αρχίζει να πέφτει μέσα από μία ειδική βαλβίδα. Ο πιλότος βλέπει τη ροή του νερού, κλείνει τους μηχανισμούς υδροληψίας και αποθαλασσώνεται.