Νέα γαλλική πρόταση για τις Belhara | Ρελάνς των ΗΠΑ περιμένει η Αθήνα

Νέα γαλλική πρόταση για τις Belhara | Ρελάνς των ΗΠΑ περιμένει η Αθήνα

Η νέα Γαλλική πρόταση προβλέπει δύο φρεγάτες Belhara με διαμόρφωση FDI όπως δηλαδή τις έχει παραγγείλει το Γαλλικό πολεμικό ναυτικό και ακόμη δύο «φορτωμένες» με επιπλέον οπλικά συστήματα όπως επιθυμεί το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η πρόταση δεν περιλαμβάνει το κόστος των όπλων τα οποία θα παραγγείλει η Αθήνα με τους Γάλλους να αποδεσμεύουν και τους «φονικούς» Scalp Naval εάν τους επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό.

Άκρως δελεαστική είναι σύμφωνα με πληροφορίες η νέα πρόταση των Γάλλων και της Naval Group για τη νέα φρεγάτα του Στόλου. Το Παρίσι επανήλθε τις τελευταίες ημέρες του 2020 και πρότεινε στο Πολεμικό Ναυτικό ένα deal το οποίο προβλέπει τη πώληση στην Ελλάδα τεσσάρων φρεγατών Belhara με κόστος 3,5 δις. ευρώ.

Η νέα Γαλλική πρόταση προβλέπει δύο φρεγάτες Belhara με διαμόρφωση FDI όπως δηλαδή τις έχει παραγγείλει το Γαλλικό πολεμικό ναυτικό και ακόμη δύο «φορτωμένες» με επιπλέον οπλικά συστήματα όπως επιθυμεί το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η πρόταση δεν περιλαμβάνει το κόστος των όπλων τα οποία θα παραγγείλει η Αθήνα με τους Γάλλους να αποδεσμεύουν και τους «φονικούς» Scalp Naval εάν τους επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό.

Η νέα Γαλλική πρόταση ρίχνει σημαντικά το κόστος αφού αντί για δύο προβλέπει τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών και μάλιστα τουλάχιστον μία από αυτές δεν έχει αντίρηση να κατασκευαστεί σε Ελληνικό ναυπηγείο εάν υπάρχουν ευνοϊκές προϋποθέσεις. Και έρχεται να ανταγωνιστεί την Αμερικανική πρόταση για τις τέσσερις MMSC και μάλιστα με πλοία τα οποία βρίσκονται πιο κοντά στα χαρακτηριστικά τα οποία επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό.

Όμως το μεγάλο ερωτηματικό και η παράμετρος η οποία «καίει» το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι η παραχώρηση πλοίων ενδιάμεσης λύσης τα οποία έχει άμεση ανάγκη ο Στόλος και το Ελληνικό επιτελείο βάζει ως προαπαιτούμενο.

Οι Γάλλοι φέρονται να έχουν προτείνει στην Ελλάδα την παραχώρηση δύο φρεγατών κλάσης La Fayette όπως αναφέραμε ήδη στο Newpost και μάλιστα δέχονται να αναλάβουν το κόστος εκσυγχρονισμού τους σε Γαλλικά ναυπηγεία. Τα πλοία θα είναι διαθέσιμα όπως αναφέρεται σε περίπου ένα χρόνο. Το Πολεμικό Ναυτικό πάντως επιμένει στην παραχώρηση φρεγατών Fremm και αφήνει ως εναλλακτική τις φρεγάτες La Fayette.

Η Αθήνα περιμένει μέσα στον Ιανουάριο την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί η οποία θα φέρει και την τελική πρόταση που έχει το Παρίσι για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης. Η Φλοράνς Παρλί θα παρευρεθεί στην υπογραφή της μεγάλης συμφωνίας για την απόκτηση των 18 Rafale από την Πολεμική μας Αεροπορία.

Η νέα Γαλλική πρόταση βάζει ‘’φωτιά’’ στη ‘’ναυμαχία’’ που έχει το Παρίσι με τους Αμερικανούς για τα νέα πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού και ξεκάθαρα όπως επισημαίνουν επιτελείς λειτουργεί θετικά στην κατεύθυνση να προχωρήσει ο Στόλος στην καλύτερη δυνατή επιλογή. Άλλωστε η πολιτική ηγεσία η οποία θα λάβει την τελική απόφαση βάζει ως προτεραιότητα την απόκτηση από το Πολεμικό Ναυτικό των πλοίων που επιθυμεί και πάνω σε αυτό το δεδομένο θα διαπραγματευτεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Η Αθήνα περιμένει την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης Μπάιντεν στις ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου για να διαπιστώσει εάν οι Αμερικανοί αλλάξουν γραμμή και ανάψουν τελικά το «πράσινο» φως για παραχώρηση αντιτορπιλικών Arleigh Burke. Παραχώρηση την οποία έως σήμερα αρνούνταν παρά τις έντονες πιέσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Αμερικανοί εμφανίζονται θετική μέσα στη συμφωνία να περιέχεται και ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων MEKO κλάσης ΥΔΡΑ.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα και το Πολεμικό Ναυτικό επιθυμούν το μεγάλο deal για την απόφαση  απόκτησης των νέων πλοίων να έχει «κλειδώσει» έως το Πάσχα.

Ποιες είναι οι διαφορές των MMSC και Belhara

Όσο αφορά τα ραντάρ των δύο πλοίων εδώ ξεκάθαρα υπερτερεί το γαλλικό πλοίο. (ΠΗΓΗΗ Bellhara με το SeaFire 500 έχει ουσιαστική τη διπλάσια εμβέλεια, με 500 χιλιόμετρα ενώ το TRS-4D  που έχουν οι MMSC έχουν εμβέλεια 250 χλμ.

Η διαφορά αυτή είναι πολύ ουσιαστική, ειδικότερα από την στιγμή που η ηγεσία του ΠΝ έχει ξεκαθαρίσει πως η νέα φρεγάτα που θα προμηθευτούμε πρέπει ξεκάθαρα να έχει δυνατότητες αεράμυνας περιοχής.

Στην πράξη το ραντάρ των Bellhara της επιτρέπει να εντοπίζει στόχους νωρίτερα ενώ παράλληλα έχει δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής 16 στόχων τη στιγμή που η MMSC μπορεί να βάλει μόλις δύο βλήματα εναντίον ισάριθμων στόχων.

Αναφορικά με τα  όπλα που φέρουν τα δύο πλοία η μεν Belhara έχει 16 βλήματα μεσαίου βεληνεκούς Aster 15 και 16 βλήματα μεγάλου βεληνεκούς Aster 30. Από την άλλη μεριά τα πλοία MMSC φέρουν φόρτο 32 ESSM ή 8 SM-2. Σίγουρα η γαλλική φρεγάτα είναι καλύτερα εξοπλισμένη αλλά από την άλλη θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσει κάποιος τα MMSC  ως απροστάτευτα.  

belharra

Η Βelharra, όμως έχει το τεράστιο πλεονέκτημα πως μπορεί να εξοπλιστεί με τους πυραύλους scalp naval που μπορούν να πλήξουν στόχους μέχρι και 1000 χλμ και πρόκειται πραγματικά για ένα όπλο στρατηγικής σημασίας,  αλλά εδώ υπάρχει το μειονέκτημα πως αν «φορεθούν» scalp naval μειώνονται τα βλήματα αντιαεροπορικής άμυνας που είναι και πρέπει να είναι η βασική επιχειρησιακή απαίτηση.

Για την αντιμετώπιση και εξουδετέρωση στόχων επιφανείας τα δύο πλοία αξιοποιούν παρόμοια βλήματα, με τις γαλλικές φρεγάτες να εξοπλίζονται με Exocet Block IIIC έναντι Harpoon Block II των αμερικάνικων.  Για όπλο εγγύς άμυνας CIWS και τα δύο πλοία μπορούν να φέρουν RAM.

One thought on “Νέα γαλλική πρόταση για τις Belhara | Ρελάνς των ΗΠΑ περιμένει η Αθήνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.