Ισραήλ | Θερμά λόγια για την 20ετή αμυντική συμφωνία 1,68 δισ. δολαρίων με την Ελλάδα

Ισραήλ | Θερμά λόγια για την 20ετή αμυντική συμφωνία 1,68 δισ. δολαρίων με την Ελλάδα

Την ικανοποίησή του για την ελληνοισραηλινή αμυντική συμφωνία, ύψους 1,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,37 δισεκ. ευρώ), η οποία περιλαμβάνει την προμήθεια δέκα αεροσκαφών M-346 (Lavi) και την ίδρυση εκπαιδευτικού κέντρου πτήσεων, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, αλλά και ο ίδιος ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

Η συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί και από τα δύο υπουργεία Άμυνας, περιλαμβάνει την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτικού κέντρου πτήσεων για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, από την εταιρεία Elbit Systems. Περιλαμβάνει επίσης τη συντήρηση αεροσκαφών T-6 (Efroni), καθώς και την παροχή προσομοιωτών, πτήσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης. Η συμφωνία G-to-G (διακρατική) ανέρχεται σε περίπου 1,68 δισεκατομμύρια δολάρια και θα διαρκέσει πάνω από 20 χρόνια.

Ενόψει της υπογραφής, ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντς, δήλωσε ότι «αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει τις εξαιρετικές και αναπτυσσόμενες σχέσεις που έχουμε με την Ελλάδα».

«Είναι μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο του Ισραήλ όσο και της Ελλάδας, θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και στις δύο χώρες και θα προωθήσει τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Στο τηλεφώνημα που έλαβα μετά την έγκριση της συμφωνίας, ευχαρίστησα τον φίλο μου τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, και εξέφρασα την εκτίμησή μου για την προσωπική του συμμετοχή στην προώθηση αυτού του έργου. Εξέφρασα επίσης την πρόσφατη ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας και σημείωσα την προσδοκία μου ότι αυτές θα εμβαθύνουν περαιτέρω» πρόσθεσε ο κ. Γκάντς.

Το Ισραηλινό υπουργείο Άμυνας διευκρινίζει ότι για το έργο συμμετείχε σε διεθνή διαγωνισμό, και ότι η προσφορά που κατέθεσε κρίθηκε προτιμητέα από την ελληνική κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι ως μέρος της συμφωνίας, η σχολή πτήσεων θα κατασκευαστεί και θα συντηρηθεί από την Elbit Systems.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία αμυντικών προμηθειών μεταξύ των δύο χωρών έως σήμερα, και η έγκριση από την Αθήνα επιτρέπει σε αμφότερες τις πλευρές να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις που οδηγούν στην υπογραφή σύμβασης.

Όπως σχολιάζει η JP, στο εγγύς μέλλον, η SIBAT, η Διεύθυνση Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, και η Elbit Systems θα υπογράψουν τη συμφωνία για την ίδρυση του εκπαιδευτικού κέντρου πτήσεων, με μοντέλο την ακαδημία πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ (IAF), ενώ το ελληνικό εκπαιδευτικό κέντρο θα είναι εξοπλισμένο με 10 αεροσκάφη εκπαίδευσης M-346 που παράγονται από την ιταλική εταιρεία, Leonardo. Αλλιώς γνωστά ως «Lavi», αυτά τα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται επίσης στην ισραηλινή ακαδημία πτήσεων και θεωρούνται πολύ επιτυχημένα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Elbit Systems είναι έτοιμη να παρέχει κιτ αναβάθμισης για τη λειτουργία του αεροσκάφους T-6 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η Elbit θα παρέχει επίσης εκπαίδευση, προσομοιωτές και υλικοτεχνική υποστήριξη. Στο μέλλον, τα μέρη θα εξετάσουν επίσης τομείς συνεργασίας μεταξύ των ισραηλινών και ελληνικών ακαδημιών πτήσεων.

Ο Διευθυντής της SIBAT, Ταξίαρχος Γιαίρ Κουλάς σχολίασε ότι «η έγκριση αυτής της συμφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση είναι ένα ιστορικό βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση των εξαιρετικών αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Δεν πρόκειται απλώς για μια συμφωνία αμυντικών εξαγωγών, αλλά για ένα συνεταιρισμό που θα διαρκέσει τουλάχιστον 20 χρόνια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την εμπιστοσύνη του και για την ανάθεση αυτού του σημαντικού έργου στο υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και στην εξαιρετική αμυντική βιομηχανία μας».

Την ολοκλήρωση συμφωνίας για τη δημιουργία και λειτουργία Σχολής Πολεμικής Αεροπορίας (εκπαιδευτικό κέντρο) για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, που θα υπογραφεί από το Ισραήλ και την Ελλάδα, χαιρετίζει και η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα.

Πηγή: jpost

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *