UPD 22/06/2022
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Στις 4 Ιανουαρίου 2021 στο παρόν άρθρο γράφαμε ανάλυση – σύγκριση μεταξύ των Rafale και των Eurofighter Typhoon. Oι τελευταίες εξελίξεις κάνουν το άρθρο πιο επίκαιρο από ποτέ.
Τα βρετανικά Eurofighter που θέλει η Τουρκία δεν αλλάζουν την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί υπέρ της Ελλάδας, με τις τελευταίες προσθήκες στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Να σημειωθεί πως τα ελληνικά Rafale έχουν καλύτερη ευελιξία στις κλειστές αερομαχίες, όπως αυτές που γίνονται στο Αιγαίο (σ.σ. αν καταφέρουν τα τουρκικά Eurofighter να βγουν απο τα παράλια της Μικράς Ασίας).
Ένα βασικό πλεονέκτημα είναι το ραντάρ AESA που διαθέτουν τα ελληνικά Rafale, την ώρα που τα Eurofighter δεν έχουν ραντάρ AESA ακόμα. Πρέπει να γίνει δραστική αναβάθμιση των Eurofighter για να τοποθετηθεί radar ΑΕSA, μία ιδιαίτερα κοστοβόρα διαδικασία.
Μην ξεχνάμε ότι τα ελληνικά Rafale ήδη διαθέτουν τους πυραύλους Meteor, την ώρα που τα βρετανικά Eurofighter Typhoon Tranche 1 δεν διαθέτουν τέτοιων δυνατοτήτων πυραύλους. Ακόμα και να πιστοποιηθούν τα Eurofighter Typhoon Tranche 1 για τους Meteor, τότε θα πρέπει να πειστούν οι Γάλλοι να δώσουν Meteor στην Τουρκία (σ.σ. πράγμα που με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο).
Αξίζει να αναφερθεί πως τα ελληνικά Rafale είναι πολύ καλύτερα, σε σχέση με τα τουρκικά Eurofighter, στις αποστολές αέρος – εδάφους.
Tα Rafale διαθέτουν και καλύτερο ραντάρ και καλύτερα οπλικά συστήματα, για αποστολές και πλήγματα αέρος – εδάφους.
Τα Eurofighter Typhoon Tranche 1 δεν μπορούν να πάρουν όπλα στρατηγικού πλήγματος όπως οι SCALP των ελληνικών Meteor.
Nα σημειωθεί πως ακόμα και στην περίπτωση που οι Τούρκοι πάρουν τα τελευταίας τεχνολογίας Eurofighter, αυτά είναι κατώτερα από τα Rafale, ενώ θα χρειαστεί μία πενταετία για να παραδοθούν όλα στην Τουρκία.
Ακολουθεί το άρθρο όπως είχε δημοσιευτεί στις 4 Ιανουαρίου 2021
Η απόκτηση από την Ελλάδα 18 μαχητικών Rafale, έχει δημιουργήσει εύλογες ανησυχίες στην Άγκυρα.
Αν και η τελευταία δεν έχει αντιδράσει εκφράζοντας τις ανησυχίες αυτές, καθώς προτιμά να αναλίσκεται σε δηλώσεις του τύπου «ότι και να πάρουν οι Έλληνες δεν θα είναι αρκετό», όπως δήλωσε πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, εντούτοις σκέφτεται πως να ενισχύσει τη Αεροπορία της.
Οι σκέψεις αυτές αφορούν και το Eurofighter Typhoon αφού είναι το μόνο διαθέσιμο μαχητικό 4ης γενιάς αυτή την περίοδο που μπορεί να πάρει η Τουρκία, πλην των ρωσικών.
Έτσι μια από τις κινήσεις που προτείνονται στην Τουρκία είναι η ιδέα της προμήθειας μαχητικών Eurofighter Tranche 3A τα οποία όπως λένε είναι τα μόνα που έχουν το ίδιο τεχνολογικό επίπεδο με τα Rafale F3-R που θα προμηθευτεί η ΠΑ.
Η έκδοση Tranche 3A είναι αυτή που βρίσκεται σε παραγωγή σήμερα και αυτή περιλαμβάνει μια σειρά βελτιώσεων όπως σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου, νέες καλωδιώσεις με οπτικές ίνες, ραντάρ AESA, βελτιώσεις στο σύστημα αυτοπροστασίας, και νέα όπλα αέρος-εδάφους SPEAR 3, Marte-ER, και ατρακτίδια LITENING IV & V.
Βέβαια η τιμή αυτής της έκδοσης παραγωγής, όπως αναφέρεται είναι υψηλή: Περί τα 90 με 100 εκατ. € το αεροσκάφος κάτι που σημαίνει πως για την αγορά 40 τέτοιων μαχητικών για την τουρκική Αεροπορία θα απαιτηθούν περί τα 4,5 με 5 δισ.€
Όπως λένε οι ίδιοι οι Τούρκοι το Eurofighter έχει τα χαρακτηριστικά που θα του επιτρέψουν να επικρατήσει έναντι των 18 Rafale πάνω από το Αιγαίο, τόσο από άποψη ηλεκτρονικών όσο και από περίσσια ισχύος των δύο κινητήρων EJ-200 έναντι των δύο Snecma M88-2, που σημαίνει ότι το ευρωπαϊκό μαχητικό θα υπερτερεί στις κλειστές αερομαχίες του γαλλικού.
Το Eurofighter έχει σημαντικά καλύτερο λόγο ώσης προς βάρος ο οποίος φτάνει στο 1,15 έναντι του Rafale που φτάνει στο 0,988.
Στα αντεπιχειρήματα για την αγορά τους καταλογίζεται ότι θα πρέπει να υπάρξει σύμφωνη γνώμη και από τις 4 χώρες που κατασκευάζουν το αεροσκάφος και επειδή από την Βρετανία, δεν υπάρξει πρόβλημα, όπως λένε ο προβληματισμός επικεντρώνεται στη στάση της Γερμανίας. Ιταλία και Ισπανία, επίσης δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα.
Παράλληλα όπως αναφέρουν θα χρειαστεί πιστοποίηση στο αεροσκάφος τουρκικών όπλων, όπως τα SOM, UPS, HGK, TEBER, Miniyatur Bomba, AselPOd κ.α. κάτι που θα αυξήσει περισσότερο το κόστος. Τέλος αναφέρουν το πρόβλημα στον εναέριο ανεφοδιασμό, καθώς τα τουρκικά F-16 ανεφοδιάζονται με τη μέθοδο του σταθερού σωλήνα ενώ τα Eurofighter με αυτή του εύκαμπτου.
Τι θα γίνει όμως σε μια τέτοια περίπτωση; Ποιος θα ήταν ο νικητής σε μια αναμέτρηση Rafale εναντίον Εurofighter;
Το Eurofighter Typhoon είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος 4.5ης γενιάς, ευρωπαϊκής κατασκευής. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος παντός καιρού, πολλαπλών ρόλων το οποίο κατασκευάζεται από την κοινoπραξία Eurofighter. Το Typhoon είναι ένα από τα πιο προηγμένα δείγματα δουλειάς της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας, και υπηρετεί στις πολεμικές αεροπορίες 6 χωρών.
Πολεμική δράση του Typhoon
Καθώς το Typhoon μπήκε σε υπηρεσία μόλις το 2004 με την RAF, ο τύπος δεν έχει συμμετάσχει σε πραγματικές επιχειρήσεις σε κανένα θέατρο πολέμου, εώς τα τέλη του 2007. Η πρώτη τους επιχειρησιακή εμφάνιση αναμένεται να γίνει με την RAF σε ρόλους υποστήριξης των δυνάμεων της ISAF στο Αφγανιστάν. Εν τούτοις στα μέσα του 2007 η Ρωσία προχώρησε σε επανεκκίνηση εκπαιδευτικών πτήσεων στρατηγικών βομβαρδιστικών της με τουλάχιστον μια από αυτές τις πτήσεις (ένα ζεύγος Tupolev Tu-160) να κάνει εκπαιδευτικές αφέσεις πυραύλων.
Αν και όλες οι πτήσεις και οι αφέσεις δεν έγιναν με εχθρικό σκοπό προς κάποια χώρα και πραγματοποιήθηκαν σε διεθνή εναέριο χώρο, σε τουλάχιστον 2 περιπτώσεις η RAF έστειλε Typhoon για την παρακολούθηση και συνοδεία αυτών των βομβαρδιστικών καθώς περνούσαν κοντά από τον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σε τουλάχιστον μια περίπτωση τα βρετανικά μαχητικά των σμηνών III και XI, εθεάθησαν οπλισμένα κατά τη διάρκεια της αναγνώρισης. Καθώς τα Typhoon, προς το παρόν δεν διαθέτουν την ικανότητα άφεσης όλων των προηγμένων βλημάτων αέρος-εδάφους σε τέτοιο βαθμό όπως τα Tornado GR.4, η ενεργός υπηρεσία τους στην RAF έχει περιοριστεί στον ρόλο της αεράμυνας.
Με την RAF το Typhoon έχει στο ενεργητικό συμμετοχή σε διάφορες μεγάλες ασκήσεις, από τις οποίες έχουν βγει μικτά συμπεράσματα για τις ικανότητές του.
+ There are no comments
Add yours