Aukus | Η συσπείρωση του αγγλοσαξονικού κόσμου | Συνέπειες στην Ε.Ε. και την Ελλάδα

Aukus | Η συσπείρωση του αγγλοσαξονικού κόσμου
Aukus | Η συσπείρωση του αγγλοσαξονικού κόσμου

Η αμυντική συμφωνία (Aukus) που επιτεύχθηκε μεταξύ των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού σηματοδοτεί την ανάδυση ενός νέου διεθνούς μετά -μεταψυχροπολεμικού συστήματος και επηρεάζει όχι μόνο τις χώρες που προχώρησαν σε αυτή τη συμφωνία, με στόχο τον περιορισμό της κινεζικής ηγεμονικής αξίωσης, αλλά και την Ευρώπη χωρίς φυσικά να αποκλείεται και η Ελλάδα.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Μπορεί η κοινή γνώμη να αιφνιδιάστηκε ωστόσο ήδη από το Brexit φαινόταν πως οι εξελίξεις θα οδηγηθούν στο εξής γεγονός:

Tη συσπείρωση του αγγλοσαξονικού κόσμου

Ας εξετάσουμε ορισμένα σημεία που χρήζουν της προσοχής μας.

Σε πρώτη ανάγνωση η συμφωνία των αγγλοσαξονικών χωρών θα αποτελέσει τον πυρήνα της αμερικανικής υψηλής στρατηγικής τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία.

Παράλληλα αποδεικνύει πως το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Brexit αναθεωρεί την εξωτερική πολιτική του. Απαλλαγμένο το Λονδίνο από τις Βρυξέλλες μπορεί να ασκεί εξωτερική πολιτική ανεξάρτητη πλήρως. Ήταν δεδομένο πως θα στρεφόταν στην Κοινοπολιτεία (οικονομικά κυρίως) και στον σκληρό πυρήνα του αγγλοσαξωνικού κόσμου (ΗΠΑ, Αυστραλία) για την εξωτερική πολιτική.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μετά το Brexit  το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου απαιτείται θα λειτουργεί ακόμη και εναντίον των συμφερόντων της Ε.Ε.

Η δε Αυστραλία ως χώρα ειρηνική μεν, απομονωμένη δε, πάντα στρέφεται προς τον ισχυρό πόλο του αγγλοσαξωνικού κόσμου. Μεγάλη Βρετανία παλαιότερα, ΗΠΑ τώρα.

Aukus | Η συσπείρωση του αγγλοσαξονικού κόσμου

Πώς αυτή η σύμπραξη επηρεάζει την Ευρώπη;

Η απουσία της Γαλλίας από τη συμμαχική δομή, και η ακύρωση της συμφωνίας, από πλευρά της Αυστραλίας, για την αγορά συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία, ήταν ένα πλήγμα για τον Μακρόν, καταδεικνύοντας τις ιεραρχήσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και τις αποκλίσεις που υπάρχουν εντός του δυτικού κόσμου.

Μάλλον αποδεικνύει πως το ΝΑΤΟ αν δεν είναι νεκρό, είναι τουλάχιστον στην εντατική. Άλλωστε το North Atlantic Treaty Organization από τη φύση του αφορά τον Ατλαντικό κι όχι τον Ειρηνικό. Κατά συνέπεια η στροφή των ΗΠΑ στη ‘δυτική ακτή της’, εξασθενεί τη σημασία της ανατολικής.

Επίσης υπό τη συγκυρία αποχώρησης της Καγκελαρίου Μέρκελ και της επιδίωξης του Γάλλου Προέδρου να δρομολογήσει  την παγκόσμια στρατηγική (Global Strategy) της ΕΕ. η συγκεκριμένη συμφωνία υπονομεύει το εγχείρημα, φανερώνοντας ότι σε ζητήματα ασφάλειας και στρατηγικού προσανατολισμού υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις εντός  του δυτικού κόσμου.

Aukus | Η συσπείρωση του αγγλοσαξονικού κόσμου

Επηρεάζεται η Ελλάδα από αυτές τις εξελίξεις;

Η Ελλάδα έχει να διαχειριστεί τους εν λόγω ενδοσυμμαχικούς ανταγωνισμούς και αποκλίσεις προσπαθώντας να τιθασεύει τον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Επομένως, θα πρέπει  να διαχειριστεί την γαλλική επιθυμία για μια ενεργότερη κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, την γερμανική απροθυμία εντός της Ε.Ε. και την αμερικανική αντίθεση για μια στρατηγική χειραφέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε διμερές επίπεδο η Αθήνα οφείλει να διαχειριστεί τη βούλησή της για εμβάθυνση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τις διαχρονικά πολύ καλές σχέσεις με τη Γαλλία.

Το περιφερειακό και διεθνές σύστημα γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικό για την ελληνική εξωτερική πολιτική στον βαθμό που οι ισχυρότεροι περιφερειακοί και διεθνείς δρώντες ενεργούν όλο και περισσότερο επιδιώκοντας την εξυπηρέτηση του εθνικού τους συμφέροντος.

Υπό αυτό το πρίσμα Αθήνα και Λευκωσία επιβάλλεται να προσαρμοστούν στις αναγκαιότητες του μετα-μεταψυχροπολεμικού διεθνούς συστήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *