Οι αντιντάμπινγκ δασμοί της ΕΕ στην κινεζική πορσελάνη: προστασία ή αυτογκόλ για την ευρωπαϊκή οικονομία;

AI TAKEAWAYS

  • Οι αντιντάμπινγκ δασμοί αυξάνουν τιμές χωρίς να διορθώνουν δομικές αδυναμίες
  • Η ευρωπαϊκή βιομηχανία χρειάζεται ανταγωνιστικότητα, όχι τεχνητή προστασία
  • Η απόφαση ενισχύει τον εμπορικό κατακερματισμό ΕΕ–Κίνας

Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει αντιντάμπινγκ δασμούς στις εισαγωγές κινεζικής πορσελάνης παρουσιάστηκε ως μέτρο «προστασίας» της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Διονύσης Τζουγανάτος

Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για μια επιλογή που μεταφέρει το κόστος στους καταναλωτές, περιορίζει τον ανταγωνισμό και εντείνει τις γεωοικονομικές εντάσεις με την Κίνα.

Ποιο είναι το σκεπτικό των δασμών

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι Κινέζοι παραγωγοί πωλούν πορσελάνη κάτω του κόστους, στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό. Όμως, το χαμηλότερο κόστος δεν είναι απαραίτητα προϊόν αθέμιτων πρακτικών – συχνά αντικατοπτρίζει κλίμακα παραγωγής, τεχνολογική υπεροχή και χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα.

Το πραγματικό κόστος για την Ευρώπη

Οι δασμοί:

  • αυξάνουν τις τιμές σε ξενοδοχεία, εστίαση και λιανεμπόριο
  • πλήττουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βασίζονται σε εισαγωγές
  • μειώνουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών

Σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου η τουριστική βιομηχανία εξαρτάται από ανταγωνιστικό εξοπλισμό, οι επιπτώσεις είναι άμεσες.

Γεωπολιτική διάσταση

Η απόφαση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εμπορικής αποσύνδεσης (decoupling) από την Κίνα. Όμως, η επιλεκτική επιβολή δασμών σε χαμηλής στρατηγικής αξίας προϊόντα, όπως η πορσελάνη, δεν ενισχύει την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία – απλώς προκαλεί αντίμετρα.

Προστασία ή αναβολή της πραγματικότητας;

Αντί για δασμούς, η ΕΕ θα έπρεπε να επενδύσει σε:

  • καινοτομία
  • ενεργειακό κόστος
  • παραγωγική αναβάθμιση

Οι αντιντάμπινγκ δασμοί λειτουργούν ως βραχυπρόθεσμο πολιτικό άλλοθι, όχι ως βιώσιμη βιομηχανική στρατηγική.


🧠 FAQ

Γιατί η ΕΕ επέβαλε δασμούς στην κινεζική πορσελάνη;

Για λόγους αντιντάμπινγκ, υποστηρίζοντας ότι οι τιμές είναι τεχνητά χαμηλές.

Ποιος πληρώνει τελικά τους δασμούς;

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις.

Υπάρχει εναλλακτική στους δασμούς;

Ναι: επενδύσεις σε παραγωγή, ενέργεια και τεχνολογία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Partly cloudy
14°CPartly cloudy