Η χρεοκοπία της Evergrande μπορεί να είναι μόνο η αρχή της κατάρρευσης της τεράστιας αγοράς ακινήτων στην Κίνα

Evergrande

Η πρόσφατη χρεοκοπία της Evergrande στις ΗΠΑ χρησιμεύει ως ένα προειδοποιητικό σημάδι όσον αφορά το μοντέλο ανάπτυξης με κάθε κόστος που στήριξε τη θεαματική ανάπτυξη της Κίνας τα τελευταία 30 χρόνια.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από την Allison Morrow/CNN Business

Για δεκαετίες, η Evergrande, κάποτε ένας από τους πιο επιτυχημένους κατασκευαστές ακινήτων της Κίνας, καταβρόχθιζε χρέος καθώς η οικονομία της Κίνας εξερράγη. Η ζήτηση για στέγαση ήταν τόσο μεγάλη, που οι κατασκευαστές κατοικιών συχνά προπωλούσαν μονάδες διαμερισμάτων σε αγοραστές πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή.

Αλλά μια ξαφνική αλλαγή πολιτικής από τους ηγέτες της Κίνας πριν από δύο χρόνια άφησε τους κατασκευαστές ακινήτων της χώρας να αγωνίζονται για την εύρεση μετρητών, επιδεινώνοντας σημαντικά τους χρηματοοικονομικούς δείκτες κινδύνου στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Τι έγινε με την Evergrande;

Η ιστορία της πτώσης της Evergrande ξεκίνησε το 2021, όταν η κεντρική κυβέρνηση κινήθηκε για να περιορίσει τον υπερβολικό δανεισμό προκειμένου να προσπαθήσει να επιβραδύνει την άνοδο των τιμών των κατοικιών, διακόπτοντας ουσιαστικά μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τους κατασκευαστές ακινήτων.

Η Evergrande, η οποία είχε υποχρεώσεις 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν μπορούσε να συγκεντρώσει μετρητά αρκετά γρήγορα για να πραγματοποιήσει τις πληρωμές του χρέους της.

Η ίδια πτώχευσε τον Δεκέμβριο του 2021, προκαλώντας πανικό στην αγορά. Ακολούθησε ένα κύμα χρεοκοπιών και η τεράστια αγορά ακινήτων της Κίνας δεν έχει ακόμη ανακάμψει. Οι κατασκευές σταμάτησαν σε δεκάδες έργα, αφήνοντας πολλούς αγοραστές «προπωλημένων μονάδων» χωρίς νέο σπίτι και με μεγάλο χρέος.

Αυτό που συνέβη στη συνέχεια, καθώς η εταιρεία προσπαθεί προσπαθεί να αναδιαρθρώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε υπεράκτια χρέη, έχει τεράστιες επιπτώσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας.

Η Evergrande (προφέρεται «ever grand», με ένα σιωπηλό τελικό «e») υπέβαλε την Πέμπτη αίτηση πτώχευσης σύμφωνα με το Κεφάλαιο 15, που ουσιαστικά είναι ένας τρόπος για τις ξένες εταιρείες να χρησιμοποιήσουν τη νομοθεσία περί πτώχευσης των ΗΠΑ για την αναδιάρθρωση του χρέους. Η διαδικασία θα πάρει χρόνο, καθώς η Evergrande έχει περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε υπεράκτια χρέη.

Η κρίση ρευστότητας της Evergrande ήταν μόνο η αρχή του πόνου. Άλλοι μεγάλοι κατασκευαστές στην Κίνα έχουν από τότε χρεοκοπήσει καθώς αγωνίζονται να συγκεντρώσουν μετρητά και η ζήτηση για στέγαση έχει μειωθεί.

Τώρα, οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν νευρικά καθώς η Country Garden, η οποία απασχολεί περίπου 300.000 άτομα, έχασε δύο πληρωμές για χρέος πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και είπε ότι εξετάζει «διάφορα μέτρα διαχείρισης του χρέους».

Το χρέος του κατασκευαστή που έχει περιοριστεί σε μετρητά θεωρείται πλέον ως περιουσιακό στοιχείο «πολύ υψηλού κινδύνου», σύμφωνα με τον Moody’s, ο οποίος υποβάθμισε την αξιολόγησή του όσον αφορά την Country Garden την περασμένη εβδομάδα και η οποία έχει προθεσμία μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου για να πραγματοποιήσει τις πληρωμές που έχασε.

Η οικονομία της Κίνας δυσκολεύεται

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η σημασία της αγοράς ακινήτων στην Κίνα. Ο κλάδος αντιπροσωπεύει έως και το 30% της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας και περισσότερα από τα δύο τρίτα του πλούτου των νοικοκυριών είναι συνδεδεμένα με ακίνητα. Ωστόσο, σχεδόν τρία χρόνια περιορισμών «μηδενικής Covid» πλήγωσαν την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και οι καταναλωτές ήταν απρόθυμοι να αγοράσουν νέα σπίτια ενόψει της υψηλότερης ανεργίας και της πτώσης της αξίας των ακινήτων.

Μετά από μια σύντομη αύξηση της δραστηριότητας νωρίτερα αυτό το έτος, τα οικονομικά στοιχεία στην Κίνα δεν είναι καλά. Οι τιμές καταναλωτή τον περασμένο μήνα μειώθηκαν για πρώτη φορά σε περισσότερα από δύο χρόνια. Η ανεργία των νέων έχει αυξηθεί τόσο γρήγορα που οι κινεζικές αρχές δεν δημοσίευσαν τα στοιχεία του Ιουλίου. Οι λιανικές πωλήσεις, η εξαγωγική ζήτηση και η εργοστασιακή παραγωγή είναι όλα μειωμένα.

Μπορεί το Πεκίνο να διασώσει αυτές τις εταιρείες;

Είναι απίθανο. Ενώ το Πεκίνο έχει κάνει κάποιες προσπάθειες για να βοηθήσει στην εκκίνηση της ζήτησης για στέγαση και να απελευθερώσει μετρητά για τους κατασκευαστές, οι μέρες των μεγάλων, κρατικών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων διάσωσης για τις διογκωμένες βιομηχανίες φαίνεται να έχουν τελειώσει. Όπως είπε ο πρόεδρος Xi Jinping σε πρόσφατη ομιλία του: «Πρέπει να διατηρήσουμε ιστορική υπομονή και να επιμείνουμε στην επίτευξη σταθερής, βήμα προς βήμα προόδου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *