Άννα Αγγελικούση | Ποια είναι η Άννα Αγγελικούση

Greek Shipping Personality Anna Angelicoussi

UPD 21/07/2023

Σε συνεχή ενίσχυση του στόλου του ομίλου της είναι η Άννα Αγγελικούση τόσο μέσω ναυπηγήσεων όσο και μέσω αγορών. Δραστηριοποιείται με τρεις εταιρείες, την Alpha Bulkers με στόλο από 35 φορτηγά, την Pantheon Tankers με 40 δεξαμενόπλοια και την Alpha Gas με LNG carriers με έξι LNG carriers και δύο υπό ναυπήγηση. Στη διοίκηση βρίσκονται και οι γιοί της Φραγκίσκος και Αντώνης Κανελλάκης που είναι η τρίτη γενιά πλοιοκτητών. Σύνολο 83 πλοία.

Πρόσφατα η Alpha Bulkers παρέλαβε το φορτηγό τύπου supramax, “Alpha Flame” μεταφορικής ικανότητας 57.800 dwt, ναυπηγήσεως του 2015. Το πλοίο κόστιζε 23,9 εκατ. δολάρια και συμφωνία για την αγορά του κλείστηκε τον περασμένο Μάρτιο. H Alpha Bulkers διαχειρίζεται σήμερα 35 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, συνολικής χωρητικότητας 4,81 εκατ. dwt και μέσης ηλικίας 9 ετών.

Τον Απρίλιο η Alpha Gas παρέλαβε νεότευκτο LNGC ENERGY FIDELITY μεταφορικής ικανότητας 174.00 κυβικών μέτρων, ναυπηγημένο από την HYUNDAI SAMHO H.I. (HSHI), της Κορέας. Πρόκειται για το πρώτο LNG carrier από μια σειρά τριών αδελφών πλοίων που θα παραδοθούν από την HSHI. Τα άλλα δύο το ΗΝ 8106 και ΗΝ 8107 θα παραδοθούν εντός του 1ου και 2ου τριμήνου του 2024.

Πρόκειται για ένα ναυπηγικό σχέδιο που ενσωματώνει:

– Τις τελευταίες ναυπηγικές γραμμές που αναπτύχθηκαν από το Ινστιτούτο Ναυτιλιακών Ερευνών της Hyundai (HMRI)
– Λίπανση με αέρα προκειμένου να μειωθεί η αντίσταση τριβής από το κύτος του πλοίου
-Βελτιωμένη αντίσταση στον αέρα, με τη χρήση της ασπίδας αντίστασης αέρα στο εμπρόσθιο άκρο της δεξαμενής φορτίου Νο 1/κατάστρωμα κορμού
-Δύο γεννήτριες άξονα (PTO) που αυξάνουν την απόδοση, την ευελιξία και την οικολογική φιλικότητα της μονάδας παραγωγής ενέργειας.

Άννα Αγγελικούση: Η προσωπικότητα της χρονιάς στη ναυτιλία

Το όνομά της βρίσκεται στις κορυφαίες 10 ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων με βάση την αξία του στόλου και όχι τον αριθμό των πλοίων τους, σύμφωνα με τη Vessels Value

Πρόκειται για μία από τις ισχυρότερες πλοιοκτήτριες παγκοσμίως. Αποφεύγει να προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας και το life style για τον λόγο αυτό ο κόσμος εκτός ναυτιλίας δεν την γνωρίζει.

Μαζί με τους γιούς της Φραγκίσκο και Αντώνη Κανελλάκη έχουν δημιουργήσει έναν ισχυρό ναυτιλιακό Όμιλο ο οποίος δραστηριοποιείται στα δεξαμενόπλοια, στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου- LNG αλλά και στα φορτηγά πλοία. Έχει τις εταιρείες Alpha Bulkers, Alpha Gas και Pantheon Tankers

Μέσα στο 2020 σε δύσκολες εποχές λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, με τη ναυτιλιακή βιομηχανία να αντιμετωπίζει προβλήματα και “σκαμπανεβάσματα” στις ναυλαγορές, η Άννα Αγγελικούση, αδελφή του Γιάννη Αγγελικούση γνώρισε την παγκόσμια αναγνώριση.

Για πρώτη φορά εισήλθε στην λίστα της Loyd’s List με τις 100 προσωπικότητες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία. Κατέλαβε την 81η θέση, που είναι σημαντική για πρωτοεμφανιζόμενο.

Άννα Αγγελικούση | Ποια είναι η Άννα Αγγελικούση προσωπικότητα της χρονιάς
Άννα Αγγελικούση | Ποια είναι η Άννα Αγγελικούση προσωπικότητα της χρονιάς

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2020 αναδείχθηκε ως η Ελληνική Ναυτιλιακή Προσωπικότητα της Χρονιάς-Greek Shipping Personality of the Year από τα Lloyd’s List Awards

Το όνομά της βρίσκεται στις κορυφαίες 10 ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων με βάση την αξία του στόλου και όχι τον αριθμό των πλοίων τους, σύμφωνα με τη Vessels Value. Πιο συγκεκριμένα, στην 6η θέση με στόλο αξίας με 72 πλοία και αξία 2,88 δισ.

Πίσω από τον Γιάννη Αγγελικούση με 128 πλοία και αξία 9,01 δισεκατομμύρια δολάρια, τον Γιώργο Προκοπίου με 128 πλοία και αξία 5,54 δισ. δολάρια τον Γιώργο Οικονόμου με 120 πλοία και αξία 4,49 δισ., τον Νικόλα Μαρτίνο με 96 πλοία και αξία 3,18 δισ. και τον Πήτερ Λιβανό με 34 πλοία και αξία 2,99 δισ.

Σημαντικό είναι ότι βρίσκεται στο Top 10 στους δύο από τους τρεις κλάδους πλοίων όπου δραστηριοποιείται ήτοι στα δεξαμενόπλοια και στα φορτηγά πλοία ενώ τα LNG είναι ο επόμενος στόχος ανάπτυξης με παραγγελίες νεότευκτων πλοίων.

Στα δεξαμενόπλοια σύμφωνα με τη VesselsValue είναι στην 7η θέση με την Pantheon και αξία στόλου στο 1,420 δισ. δολάρια πίσω από τον αδελφό της, Γιάννη Αγγελικούση με τη Maran Tanker αξίας 3,041 δισ. τον Γιώργο Προκοπίου με την Dynacom Tankers συνολικής αξίας 2,301 δισ., τον δρ Νίκο Τσάκο με την Τsakos Energy Navigation (TEN) αξίας 1,8 δισ., τον Νικόλα Μαρτίνο με τη Τhenamaris και αξία στόλου 1,673 δισ. τον Ανδρέα Μαρτίνο με τη Minerva και αξία 1,5 δισ. και τον Γιώργο Οικονόμου με την TMS και αξίας 1,443 δισ.

Σύμφωνα με τη διασταύρωση στοιχείων του διεθνούς ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons και του Marine Information Services (MIS.GR) στον κατάλογο με τους Έλληνες πλοιοκτήτες που έχουν στόλο με φορτηγά capesize χωρητικότητας 180.000 τόνων dw, η Άννα Αγγελικούση είναι στην 6η θέση 19 πλοία που ανήκουν στην Alpha Bulkers, πίσω από τους -Γιάννη Αγγελικούση με την Maran Dry με 40 πλοία αυτού του τύπου

  •  Πέτρο Παππάς με την Star Bulk και 38 πλοία
  • Γιώργο Οικονόμου με την Cardiff και 36 πλοία
  • Αγγελική Φράγκου με τη Navios Holdings και 26 πλοία
  • Θεόδωρο Βενιάμης, πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών που έχει με την Golden Union 20 πλοία capesize.
200131155651 dor17 e1586507778766
Άννα Αγγελικούση | Ποια είναι η Άννα Αγγελικούση προσωπικότητα της χρονιάς

Nαυπηγικό Πρόγραμμα

Η Αννα Αγγελικούση έχει σε εξέλιξη βρίσκεται το ναυπηγικό πρόγραμμα της Alpha Gas S.A. Παρέλαβε ήδη το νεότευκτο LNG Energy Pacific, χωρητικότητας 173.400 κυβικών μέτρων από τα νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME). Η εταιρεία είχε στον στόλο της ένα LNG το Energy Atlantic.

στις 22 Ιουλίου, η εταιρεία παρέλαβε το νεότευκτο Aframax δεξαμενόπλοιο “Sea Urchin”, χωρητικότητας 114.085 τόνων dw, κατασκευασμένο στην κινεζική γιάρδα “Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding” (SWS).

Είναι το δεύτερο από μια σειρά τριών αδελφών πλοίων, τα οποία όλα είναι εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο. Έχει προηγηθεί μέσα στο 2021 η παραλαβή του Sea Turtle 114.000 τόνων dw επίσης κατασκευασμένο στα ναυπηγεία SWS.

Τα πέντε υπό ναυπήγηση πλοία θα παραληφθούν το ένα, χωρητικότητας 114.000 τόνων μέσα στο 2021 και τα τέσσερα χωρητικότητας 156.250 τόνων dw το καθένα, το 2022.

Η ΡΤΜ ιδρύθηκε το 2012. Τα 19 από τα 32 πλοία της που βρίσκονται στο νερό είναι εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο.

Στο μεταξύ, μέσα στον Ιούλιο ολοκληρώθηκε το άλλο ναυπηγικό πρόγραμμα του Ομίλου που αφορούσε την Alpha Gas S.A..

Παρέλαβε το νεότευκτο LNG Energy Intelligence χωρητικότητας 173.400 κυβικών μέτρων από τα νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME).

Το πρόγραμμα περιελάμβανε τη ναυπήγηση τεσσάρων LNG. O στόλος της εταιρείας αριθμεί πλέον πέντε πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το πρώτο νεότευκτο που παρέλαβε ήταν το Energy Pacific, χωρητικότητας 173.400 κυβικών μέτρων. Η εταιρεία είχε στον στόλο της ένα LNG το Energy Atlantic.

Ακολούθησαν τα LNG carriers Energy Endeacour, Εnergy Integrity και Energy Intelligence επίσης 173.400 κυβικών μέτρων.

Η Alpha Gas ιδρύθηκε το 2012 και έχει από το 2015 τα γραφεία της στην Αθήνα.

με πληροφορίες απο newmoney