Ανδρέας Εμπειρίκος κι ιστορίες της παλιάς Σοφοκλέους: Ποιοι γνωστοί επενδυτές την είχαν πληρώσει με το πετρέλαιο το μακρινό ’94

Ο Ανδρέας Εμπειρίκος έχασε μέσα σε μια ημέρα, κoντά στα 2 δισ. δραχμές.
Ο Ανδρέας Εμπειρίκος έχασε ένα σημαντικό ποσό μέσα σε μια ημέρα, κoντά στα 2 δισ. δραχμές.

Το τηλεφώνημα στον Ανδρέα Εμπειρίκο να παραλάβει πετρέλαιο στο Corpus Cristie στο Τέξας, η ζημιά των 23 εκατ. δραχμών, τα… βόδια, η αγορά πύργου στην Ιρλανδία και ο μπογιατζής που έγινε επενδυτής

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οι επενδυτές που παγιδεύθηκαν στα συμβόλαια πετρελαίου πριν από μερικές ημέρες δεν είναι οι μοναδικοί. Η ιστορία που θα σας διηγηθούμε έγινε στην Ελλάδα το 1994 πριν ακόμα ξεκινήσει μια άνθιση του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Οι πρώτοι ιδιώτες επενδυτές αναζητούσαν την τύχη τους στο δολάριο, στο πετρέλαιο και αργότερα και σε χοιρομέρια ή ακόμα και σε χυμούς πορτοκάλι.

Από τους πιο δραστήριους επενδυτές που διακρίθηκαν αργότερα στο χρηματιστήριο, τα εμπορεύματα και ειδικά το δολάριο, ήταν ο κ. Ανδρέας Εμπειρίκος. Είναι χαρακτηριστικό ότι, η JP Morgan Λονδίνου ζήτησε συνάντηση στην Αθήνα, η οποία πραγματοποιήθηκε, προκειμένου να γνωρίσει από κοντά τον ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος είχε παίξει επιτυχημένα κόντρα το δολάριο αποκομίζοντας ένα σεβαστό κέρδος. Η συνάντηση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο και ο τραπεζίτης είδε ότι ο επενδυτής, ένας κατσαρομάλλης με γυαλάκια, είχε έλθει με το ποδήλατο στο ξενοδοχείο, δίπλα στην Συγγρού.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στο 1994 στα παλαιά γραφεία του Εμπειρίκου, όταν επικράτησε μια αναστάτωση. Ο πιονέρος ιδιώτης επενδυτής, αλλά και μερικοί φίλοι του επενδυτές (Δημήτρης Σταματελιάς κα) έχουν αγοράσει μερικά συμβόλαια πετρελαίου Texas WTI. Τα αγόρασαν, αλλά τα είχαν αφήσει να λήξουν. Τους τηλεφωνούν και τους ενημερώνουν ότι, πρέπει να γίνει παραλαβή των βαρελιών πετρελαίου στο λιμάνι Corpus Cristie στο Τέξας με δεξαμενόπλοιο!! Το τηλέφωνο πέφτει από τα χέρια του Εμπειρίκου καθώς η παραλαβή από τον ίδιο είναι αδύνατη. Τελικώς, η παρέα γράφει μια ζημιά 23 εκατ. δραχμών η οποία ήταν τεράστια για εκείνη την εποχή.

«Ελάτε να παραλάβετε τα βόδια»

Ένας φίλος του Εμπειρίκου πιο προχωρημένος ασχολούνταν και με συμβόλαια στην αγορά βοδιών. Όπως και στο πετρέλαιο, το συμβόλαιο έληξε και έπρεπε να γίνει η παραλαβή. «Ελάτε να παραλάβετε τα βόδια σας», του είχαν πει και φυσικά η παραλαβή δεν έγινε ποτέ.

Η αγορά πύργου στην Ιρλανδία

Αργότερα, κατά την φούσκα του 1999, ο Ανδρέας Εμπειρίκος με τεράστια ρευστότητα έφθασε να αγοράσει την χρήση ενός πύργου στην Ιρλανδία. Όμως, η χρήση δεν ήταν μόνο το ποσό που κατέβαλλε, αλλά επιβαρυνόταν και με έξοδα συντήρησης. Όταν έφθασε, όμως, στον πύργο είδε να τον περιμένει μια ντουζίνα προσωπικού το οποίο ασχολούνταν με την συντήρηση του πύργου και φυσικά χρειαζόταν να καταβάλλει τους μισθούς τους. Ύστερα από μερικές εβδομάδες παραμονής στην Ιρλανδία, ακολούθησε ρευστοποίηση.

Ο μπογιατζής που αγόραζε Αλκάρ Συμμετοχών και παράγωγα

Η εταιρεία, όμως, που ζημίωσε τον Ανδρέα Εμπειρίκο ήταν η Αλκάρ Συμμετοχών. Αποκτώντας ένα μεγάλο ποσοστό στην μετοχή ήταν απο τους μεγαλομετόχους. Μαζί είχαν επενδύσει και οι φίλοι του, όπως κι ένας μπογιατζής ο οποίος παρακολουθώντας την ανοδική κίνηση της μετοχής από τον υπολογιστή ρώτησε τον Εμπειρίκο για το χρηματιστήριο. Με την μεγάλη αμοιβή (50 εκατ. δρχ για δυο δωμάτια) που είχε ζητήσει απο τον Εμπειρίκο για την βαφή του σπιτιού στην Πλάκα και ο μπογιατζής έγινε επενδυτής. Έφθασε να μην βάφει, αλλά να παρακολουθεί τα limit-up σε μετοχές και παράγωγα.

Τελικώς, οι φίλοι επενδυτές, ο Ανδρέας Εμπειρίκος και ο μπογιατζής βρέθηκαν σε ένα φορτηγάκι πηγαίνοντας για την Γενική Συνέλευση. Η προτροπή όλων ήταν να πουληθούν οι μετοχές, αλλά ο ιδιώτης επενδυτής αρνoύνταν πεισματικά.

Οι μεγαλομέτοχοι της εταιρείας (Στέγγος κλπ) προσπάθησαν να συναντήσουν τον Εμπειρίκο και αφού δεν κατάφεραν να τον εξοβελίσουν από την εταιρεία με αυξήσεις κεφαλαίου, τελικώς, ένας από τους παλαιούς προέδρους του χρηματιστηρίου τους δίνει τη λύση και βγάζει εκτός διαπραγμάτευσης την εταιρεία με αποτέλεσμα ο Ανδρέας Εμπειρίκος να χάσει ένα σημαντικό ποσό μέσα σε μια ημέρα, κoντά  στα 2 δισ. δραχμές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκείνη την ημέρα οι φίλοι του, του είχαν καλέσει ταξί για να τον πάει στο σπίτι. Η λεπτομέρεια, όμως, είναι ότι αποζημίωσε όλους τους φίλους του για την επένδυση στη εταιρεία. Αλλοι άνθρωποι, άλλες εποχές όταν υπήρχε εμπιστοσύνη σε ορισμένα πρόσωπα…

πηγή newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *