Ανασχηματισμός | Ο «πάγος» και τα …κουστούμια που δεν ράφτηκαν

Ανασχηματισμός
Ανασχηματισμός | Ο «πάγος» και τα …κουστούμια που δεν ράφτηκαν

Στο συρτάρι του Μεγάρου Μαξίμου παραμένουν μέχρι νεοτέρας τα σενάρια ανασχηματισμού, καθώς ναι μεν υπάρχουν στο μυαλό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο οι δυσκολίες στις μετακινήσεις κάνουν τον πρωθυπουργό να καθυστερεί.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ανασχηματισμός είναι ένα πανίσχυρο όπλο στα χέρια του εκάστοτε πρωθυπουργού, το οποίο και την απόδοση των υπουργών ελέγχει και την πολιτική συμπεριφορά τους.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ας ξεκινήσουμε από το υπουργείο Εξωτερικών. Φήμες ήθελαν τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να μετακομίζει από το Μαξίμου εκεί, ώστε να απομακρυνθεί από τη στενή ηγετική ομάδα δια της αναβαθμίσεως ή να αναλάβει την εξωτερική πολιτική ένας στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Μάλιστα ο κ. Γεραπατρίτης φέρεται να είχε επιχειρήσει προσέγγιση με το στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπήρχαν αντιδράσεις από τη σκληρή δεξιά πτέρυγα, κάτι που δεν θα ήταν όμως καθόλου σίγουρο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Αντώνης Σαμαράς εκφράζει μία μεγάλη και δυσαρεστημένη ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Η στάση της κυβέρνησης στο Σκοπιανό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από πολλούς στη γαλάζια βάση, κι αυτό εκφράζεται από τον Αντώνη Σαμαρά και τον κύκλο του.

NIKOS DENDIAS 1
Ανασχηματισμός | Ο «πάγος» και τα …κουστούμια που δεν ράφτηκαν

“Εμπόδιο” αποτελεί βασικά όμως ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος ιδίως μετά την on camera κόντρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απολαμβάνει ιδιαίτερης δημοφιλίας. Ο τομέας της εξωτερικής πολιτικής σύμφωνα με την έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7 είναι αυτός στον οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παίρνει την υψηλότερη “βαθμολογία”.

Πολλοί στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν πάντως ότι σε κάποια φάση ο κ. Δένδιας θα ήθελε να φύγει από το υπουργείο Εξωτερικών, λανσάροντας ένα “πατριωτικό προφίλ” και διεκδικώντας τις ψήφους της κεντρώας καραμανλικής πτέρυγας σε μία μελλοντική μάχη για την ηγεσία. Όμως θα έπρεπε να μετακινηθεί σε άλλο πρωτοκλασάτο υπουργείο, όπως το Οικονομικών, όπου όμως παραμένει αμετακίνητος ο Χρήστος Σταϊκούρας, αν και με ψαλιδισμένες αρμοδιότητες που έχουν περάσει στα χέρια του Θοδωρή Σκυλακάκη.

karamanlis
Ανασχηματισμός | Ο «πάγος» και τα …κουστούμια που δεν ράφτηκαν

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως ο Κώστας Καραμανλής δεν θα βρίσκεται στο επόμενο κοινοβούλιο (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου). Η ομάδα των καραμανλικών θα χρειαστεί έναν ηγέτη κι ο Νίκος Δένδιας θα επιθυμούσε να είναι ο εκφραστής αυτής της ομάδας. Μίας ομάδας που μπορεί να οδηγήσει και σε Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Ο δε Κώστας Καραμανλής (ο υπουργός Μεταφορών) δεν έχει παρουσιάσει αρχηγικό προφίλ μέχρις στιγμής.

Τα ελληνοτουρκικά φαίνεται ότι μπαίνουν σε limbo και δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποια πιθανότητα συμφωνίας για προσφυγή στη Χάγη ή για κάποιο “deal” στα εθνικά θέματα.

Ο κ. Μητσοτάκης γενικότερα έχει αποδείξει ότι δεν προτιμά τις ευθείες συγκρούσεις με υπουργούς του, αλλά να τους θέτει “υπό επιτήρηση”, όπως έκανε για παράδειγμα αναθέτοντας τις πιο “ζουμερές” αρμοδιότητες του Άδωνι Γεωργιάδη στο Ανάπτυξης στο Νίκο Παπαθανάση και τα κονδύλια του Αντώνης Τρίτσης στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, αντί του υπουργου Μάκη Βορίδη.

anasximatismos mitsotakis
Ανασχηματισμός | Ο «πάγος» και τα …κουστούμια που δεν ράφτηκαν

Ο κ. Γεωργιάδης είναι ένα πρόσωπο, που περιπλέκει την εξίσωση του ανασχηματισμού. Ο πρωθυπουργός φαίνεται να θεωρεί ότι είναι προτιμότερο να έχει τον κ. Γεωργιάδη μέσα στην κυβέρνηση και ικανοποιημένο με κάποιο τρόπο, παρά εκτός και να δημιουργήσει εσωκομματικά προβλήματα. Τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσο και ο κ.Βορίδης εξάλλου θεωρούνται χρήσιμοι στη συγκράτηση ψήφων της ακραίας δεξιάς, έστω και εάν κατά καιρούς φέρνουν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση.

voridis adonis
Ανασχηματισμός | Ο «πάγος» και τα …κουστούμια που δεν ράφτηκαν

Οι γαλάζιες κακές γλώσσες λένε επίσης ότι η Νίκη Κεραμέως θεωρεί ότι είναι ώρα να φεύγει από το υπουργείο Παιδείας, όπου έχει αρχίσει να φθείρεται, καθώς κατηγορείται προσωπικά για πολιτικές που αποτελούν πάντως κεντρική πολιτική επιλογή. Τίθεται όμως το ερώτημα ποιος θα μπορούσε να πάει στη θέση της.

Ζήτημα αποτελεί και η παραμονή ή όχι του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η κυβέρνηση παίρνει χαμηλή βαθμολογία και από τους δεξιούς ψηφοφόρους στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας. Αλλά το Μαξίμου δεν θέλει να θεωρηθεί ομολογία αποτυχίας μία “μετακόμιση” του αυτοαποκαλούμενου “σερίφη”, ενώ επίσης τίθεται το ερώτημα και ποιος θα μπορούσε να αναλάβει τη θέση του προερχόμενου από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ υπουργού, αλλά και σε ποιο πόστο θα μπορούσε να μετακινηθεί ο κ.Χρυσοχοϊδης.

Κατακλείδα

Οι εσωκομματικές ισορροπίες πάντα ταλάνιζαν τη Νέα Δημοκρατία. Μητσοτακικοί, Καραμανλικοί, Σαμαρικοί, παλαιότερα λοχαγοί και βαρώνοι, πάντα η Νέα Δημοκρατία ήταν ένα κόμμα των ισορροπιών. Επειδή όμως μπορούσε να το επιτύχει αυτό, παραμένει ισχυρό κόμμα δεκαετίες από την ίδρυσή του, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ.

Ο ανασχηματισμός όταν γίνει θα δείξει στο κοινό τα εσωτερικά του κόμματος. Ποιοι είναι ισχυροί και ποιοι όχι. Αυτό θα παίξει μεγάλο ρόλο και στις επικείμενες εκλογές. Άλλωστε άλλη η ισχύς και η προβολή ενός υπουργού σε σχέση με αυτή ενός βουλευτή.

Από εκεί και πέρα όποτε και αν γίνει ο ανασχηματισμός θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών, αρκετοί εκ των οποίων νιώθουν να τρίζουν οι καρέκλες τους. Μάλιστα προτεραιότητα θα δοθεί στο νέο αίμα της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας. Άλλωστε δεν αποτελεί  … μυστικό πως  η κυβέρνηση «ζορίζεται» στην προσπάθεια προσέγγισης των νεότερων ηλικιών και στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται φρέσκα πρόσωπα που θα μπορέσουν να μιλήσουν τη γλώσσα των 20ρηδων.

Συνεολως είναι ίσως προτιμότερο να μην “κάψει” καλοκαιριάτικα το “εργαλείο” του ανασχηματισμού ή νωρίς το φθινόπωρο. Αλλά βέβαια πάντοτε οι σχεδιασμοί -όπως και οι υπουργοί- είναι για να αλλάζουν..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *