Το σενάριο των πρόωρων εκλογών Ιούνιο είχε ήδη καεί από την ώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επέτρεψαν ούτε καν ένα πιο ουσιαστικό άνοιγμα το Πάσχα, όμως το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού κυριαρχεί πλέον στο κυβερνητικό παρασκήνιο γράφει η Βίκυ Σαμαρά στο news247.
Πολλοί στη Νέα Δημοκρατία περιμένουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα Ιούνιο ή Ιούλιο, διαπιστώνοντας ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν πλέον και σημάδια φθοράς μετά από ένα χρόνο κορονοϊού και lockdown. Και αυτό παρότι ο προηγούμενος ανασχηματισμός πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιανουαρίου, επομένως θα έχει περάσει το πολύ ένα εξάμηνο.
Όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι υπουργοί που έμειναν αμετακίνητοι στον προηγούμενο ανασχηματισμό, βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο του Μαξίμου. Δυσαρέσκεια φέρεται να υπάρχει για τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Αν και ο δεύτερος φυσικά αποτελεί έναν εσωκομματικό πόλο και χρησιμεύει για να κρατά στη ΝΔ ακραία δεξιούς ψηφοφόρους. Και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, θα ήταν φυσικά χρήσιμος. Πάντως εδώ να θυμίσουμε τον κο Ζερβάκη που έχει αναλάβει πολλές από τις αρμοδιότητες του κου Γεωργιάδη.
Κάποιοι άλλωστε πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει στις αρχές καλοκαιριού σε ανασχηματισμό ή έστω διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, εν είδει… αντιπερισπασμού. Κατά την εκτίμηση αυτή, ένας ανασχηματισμός Ιούνιο ή Ιούλιο θα μπορούσε να αποτελεί και “στάχτη στα μάτια” πολιτών, πολιτικών και ΜΜΕ, ώστε να πεισθούν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.
Κάποιοι άλλοι αντίθετα, βλέπουν ανασχηματισμό το Σεπτέμβριο, εφόσον φυσικά εν τέλει ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να μην στήσει κάλπες νωρίτερα, αλλά να περιμένει τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο με την πανδημία.
Παντως αξίζει να θυμίσουμε αυτά που αναφέραμε πριν λίγες μέρες:
Περιοδείες, ανασύνταξη δυνάμεων, ακόμη και ένα πρώτο φρεσκάρισμα των ψηφοδελτίων είναι οι κινήσεις που δρομολογούνται. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», αφήνει τώρα να εννοηθεί ότι σε πρώτη φάση στα σχέδιά του είναι ένας νέος «διορθωτικός» ανασχηματισμός για να απορροφήσει τις αυξανόμενες εσωκομματικές γκρίνιες.
Πάντως, η Ν.Δ., σε επίπεδο τόσο Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και κυβέρνησης, έχει κοπεί, κατά την τρέχουσα περίοδο, στα δύο για το ζήτημα των εκλογών. Από τη μια βρίσκονται οι λεγόμενοι «εκλογολάτρες» και από την άλλη οι «εκλογομάχοι». Αυτό δεν σημαίνει ότι αριθμητικά είναι ίσες οι δυνάμεις, είναι όμως εξίσου ισχυρά τα «όπλα» που χρησιμοποιούνται και οι εισηγήσεις που υποβάλλονται προς τον πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί ως προς αυτό να μην ανοίγει τα χαρτιά του, αλλά τουλάχιστον φέρεται ότι μπαίνει στη συζήτηση και την ανταλλαγή επιχειρημάτων για το θέμα με έναν πολύ στενό κύκλο συνομιλητών του.