Σύροι μισθοφόροι στην Θράκη; Αρμενική προειδοποίηση μετά τον Αl-Sisi

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 07:59 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Σύροι μισθοφόροι στην Θράκη; Αρμενική προειδοποίηση μετά τον Αl-Sisi
Σύροι μισθοφόροι στην Θράκη; Αρμενική προειδοποίηση μετά τον αλ-Σίσι

Μεταξύ σύρων παραστρατιωτικών στην Ιντλίμπ της Συρίας συζητείται ότι «ένας πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι “πολύ πιθανός” και πως υπάρχουν χιλιάδες σύροι μισθοφόροι έτοιμοι να αναπτυχθούν στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα» αποκαλύπτει αρμένιος δημοσιογράφος.

Μετά την προειδοποίηση του προέδρου της Αιγύπτου Αμπτελ Φατάχ αλ-Σίσι προς Αναστασιάδη – Μητσοτάκη, έρχονται και από αρμενικής πλευράς προειδοποιήσεις για τουρκοκινούμενους σύρους μισθοφόρους που πιθανόν να δράσουν στην Ελλάδα.

Το άρθρο της Σημερινής Online


Οπως σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα simerini.sigmalive.com, οι αρμενικές προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα προέρχονται από τον δημοσιογράφο Abraham Kasparian. Ο Kasparian, που είναι Αρμένιος γεννηθείς στη Συρία, αποκάλυψε την περασμένη Τετάρτη στο «ArmNews» (21/10/2020) πως μεταξύ σύρων παραστρατιωτικών στην Ιντλίμπ συζητείται ότι «ένας πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι «πολύ πιθανός» και πως υπάρχουν χιλιάδες σύροι μισθοφόροι έτοιμοι να αναπτυχθούν στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα». Οι πληροφορίες προέρχονται από συζητήσεις που έχουν διαρρεύσει.

Την αρμενική είδηση γνωστοποίησε στη διεθνή κοινή γνώμη ο δημοσιογράφος Paul Antonopoulos της «Greek City Times» (23/10/2020). Ο Kasparian, σύμφωνα με την «Greek City Times», είπε πως υπάρχουν χιλιάδες σύροι μαχητές στην Τουρκία και η Αγκυρα σχεδιάζει να τους «κάψει» σε άλλη περιοχή αφού το Αζερμπαϊτζάν δεν αρκεί για να τους ξεφορτωθεί όλους.

Οι σύροι και οι τουρκομάνοι μισθοφόροι πολεμούν κατά των Αρμενίων του Αρτσάχ από την αρχή των εχθροπραξιών (Σημερινή, 28/09/2020).

Αυτοί οι μαχητές μετατρέπονται σε εγχώριο πρόβλημα για την Τουρκία και είναι ένας από τους λόγους που ο τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan θέλει να τους διασκορπίσει ως μετακινούμενη μαχητική δύναμη που εξυπηρετεί τα συμφέροντά του σε Λιβύη και Αζερμπαϊτζάν.

Οι πληροφορίες του Kasparian αναφέρουν πως οι μισθοφόροι θα αναπτυχθούν στα ελλαδοτουρκικά σύνορα στη Θράκη.

Ο Antonopoulos αναφέρει πως ο Kasparian έχει εντυπωσιακό ιστορικό αξιοπιστίας. Ο αρμένιος δημοσιογράφος είπε πως οι πληροφορίες του «είναι ένα μεγάλο δώρο για τους φίλους μας τους Ελληνες και τις υπηρεσίες πληροφοριών τους. Είμαι σίγουρος ότι οι έλληνες φίλοι μας και οι υπηρεσίες πληροφοριών τους έχουν ήδη αυτές τις πληροφορίες, αλλά αν δεν τις έχουν – τότε ορίστε».

Το αν ο Erdoğan θα στείλει τους σύρους μισθοφόρους που βρίσκονται στη Λιβύη πίσω στο Ιντλίμπ ή στην Τουρκία, ή αν θα τους αναπτύξει όντως στα ελλαδικά σύνορα, θα φανεί τον επόμενο καιρό, σημειώνει η «Greek City Times».

Επέστρεψαν στη χώρα τους
Η αρμενική αναφορά για τους σύρους μισθοφόρους έρχεται σε μια στιγμή που η απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη Stephanie Turco William ανέφερε πως οι ξένοι μισθοφόροι θα αποχωρήσουν από όλες τις περιοχές της Λιβύης μέσα στους επόμενους τρεις μήνες (Associated Press, 23/10/2020).

Το «Syrian Observatory for Human Rights» (22/10/2020) ανέφερε πως περίπου 550 Σύροι μαχητές επέστρεψαν στη χώρα τους την προηγούμενη βδομάδα μετά τη λήξη των συμβολαίων τους με την Τουρκία.

Είχαν προηγηθεί και άλλες επιστροφές τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το SOHR αναφέρει πως υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των μαχητών για τη καθυστέρηση στις καταβολές μισθών από κάποιους διοικητές.

Τις πληροφορίες της «Greek City Times» αναδημοσίευσε και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας «SANA» (25/10/2020) με τίτλο «Μετά τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν, το τουρκικό καθεστώς ετοιμάζεται να στείλει τρομοκράτες από την Ιντλίμπ στα σύνορα με την Ελλάδα».

Σύροι μισθοφόροι στην Θράκη; Αρμενική προειδοποίηση μετά τον Αl-Sisi

Δένδιας προς Lavrov: Ταξιδιωτικό γραφείο τζιχαντιστών


Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Sergey Lavrov συναντήθηκε με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις και ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, αναφέροντας: «Η Τουρκία έχει καταστεί γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές, οι οποίες μεταφέρονται σε διάφορες εστίες έντασης στην ευρύτερη περιοχή», αναφερόμενος στο πόλεμο της Συρίας και στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Στη συνάντηση (που έγινε «υπό το βλέμμα» πορτραίτου του Ιωάννη Καποδίστρια) τονίστηκαν οι ιστορικές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και υπογραμμίστηκε το δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Εκφράστηκε επίσης η ανησυχία για το παράνομο «άνοιγμα» της περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου.

Σύροι και τουρκομάνοι παραστρατιωτικοί που μεταφέρθηκαν στο Αρτσάχ δήλωσαν πως πέραν του χρηματικού οφέλους, οι πολιτικοί λόγοι που τους ωθούν να πολεμήσουν είναι η στήριξή τους προς την Τουρκία και η έχθρα τους προς τη Ρωσία, που τη θεωρούν τον κύριο εχθρό τους (Σημερινή, 09/10/2020).

Σήμερα το πρωί, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», οι ρωσικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία βομβάρδισαν στρατόπεδο εκπαίδευσης της οργάνωσης Faylaq al-Sham στο Ιντλίμπ, προκαλώντας τον θάνατο 34 παραστρατιωτικών που στηρίζονται από την Τουρκία.

Σύροι μισθοφόροι στην Θράκη; Αρμενική προειδοποίηση μετά τον αλ-Σίσι

Οι προειδοποιήσεις Στρατηγού al-Sisi
Κατά την πρόσφατη 8η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου που έλαβε χώρα στις 21 Οκτωβρίου στη Λευκωσία, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah al-Sisi έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ισλαμιστική τρομοκρατία.

Ο Στρατηγός al-Sisi μετέφερε στους δύο έλληνες συνομιλητές του το μήνυμα ότι το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας για την Αίγυπτο, ζητώντας τους να το κρατήσουν ψηλά στη διπλωματική τους ατζέντα.

Οπως αποκάλυψε η ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα» (24/10/2020) με τίτλο «Προετοιμαστείτε για τζιχαντιστές», στην απόρρητη ενημέρωση του al-Sisi προς Νίκο Αναστασιάδη και Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κάιρο δείχνει ιδιαίτερα ανήσυχο όχι μόνο για το γεγονός ότι ο Erdoğan ανακατεύεται σε όλες τις περιφερειακές διενέξεις, αλλά για τον τρόπο που χρησιμοποιεί ανοιχτά τον ισλαμιστικό παράγοντα.

Ο al-Sisi τόνισε με νόημα πως η Αίγυπτος «δεν χρησιμοποιεί το ζήτημα της μετανάστευσης για να εκβιάζει τους εταίρους της στην Ευρώπη όπως κάνουν άλλες χώρες», αφήνοντας αιχμές για την Τουρκία.

Τρομοκρατία και μετανάστευση
Με βάση τα όσα έχουν δημοσιευθεί, δεν γίνεται ξεκάθαρο με ποιον τρόπο θα διεισδύσουν οι τουρκοκινούμενοι σύροι μαχητές σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ανησυχία που εκφράζεται σε διάφορους κύκλους είναι πως η είσοδος έγινε ή θα γίνει μέσα από τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα, με τη βοήθεια διακινητών.

Στο ζήτημα της διακίνησης μεταναστών και προσφύγων, η εμπλοκή της Τουρκίας έχει επιβεβαιωθεί και σε έκθεση της Europol τον Μάιο (Σημερινή, 24/05/2020). Αλλη έκθεση της Europol καταγράφει τις κυπριακές ανησυχίες για μετανάστες που έρχονται στην Κύπρο και δήλωσαν διασύνδεση με διαφορετικές παρατάξεις που πολεμούν στη Συρία (28/06/2020).

Δημοσιογράφος του αμερικανικού «CBS» (12/09/2019) κατέγραψε σε μυστική κάμερα διακινητή στην Αθήνα ο οποίος παραδέχθηκε πως μεταξύ αυτών που βοήθησε να μεταβούν στη δυτική Ευρώπη βρίσκονταν και τρομοκράτες της ISIS.

Μεταξύ αυτών που βοήθησαν, είπε, συμπεριλαμβάνονται τα τρία αδέλφια του Abu Musab al-Zarqawi της Al-Qaeda. Οι διακινητές χρησιμοποιούν κλεμμένα διαβατήρια και ταυτότητες τα οποία πωλούνται στη μαύρη αγορά.

Συνολικά χρεώνουν $8,000 το κάθε άτομο για παράνομη μεταφορά στη δυτική Ευρώπη. Το «CBS» εκτιμά πως άτομα που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες τα τελευταία χρόνια πέρασαν μέσω αυτών των δικτύων που δρουν στην Ελλάδα.

Ερευνα του SigmaLive (14/07/2020) τον Ιούλιο έδειξε πως υπάρχουν Σύροι που έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές ως πρόσφυγες ή μετανάστες τα τελευταία χρόνια με ύποπτη προγενέστερη δραστηριότητα ή συμπάθειες, όπως φαίνεται από τα προσωπικά τους προφίλ στα ΜΚΔ. Ανησυχία προκάλεσε επίσης η είδηση (Σημερινή, 18/09/2020) πως σε τσάντα μετανάστη στο Μάμμαρι αναβρέθηκε στολή παραλλαγής.

Τον Μάρτιο του 2020, κατά τη διάρκεια του υβριδικού πολέμου σε Αιγαίο και Εβρο, με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, ο έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε πως στις Καστανιές δραστηριοποιούνται 300 τζιχαντιστές με τη βοήθεια και την καθοδήγηση της τουρκικής στρατοχωροφυλακής (Σημερινή, 15/03/2020).

Συμμετείχαν στις θηριωδίες
Τα ελλαδικά «Νέα» (05/03/2020) ανέφεραν πως επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΕΥΠ ανησυχούσαν πως ανάμεσα στους χιλιάδες πρόσφυγες που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα υπάρχουν και άτομα που συμμετείχαν την περίοδο 2014-2018 στις θηριωδίες της ISIS.

Σε πρόσφατη κοινή επιχείρηση των δύο με την ονομασία «Αλκμήνη» καταγγέλθηκαν ύποπτες ΜΚΟ για κατασκοπεία στο Αιγαίο και «κατευθυνόμενη διακίνηση» από τα τουρκικά παράλια (Σημερινή, 11/10/2020).

Αμερικανικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως η ISIS, που έχει καταστήσει την Αφρική τη νέα «φωλιά» της, στοχεύει σε απελευθέρωση χιλιάδων μαχητών και των οικογενειών τους που κρατούνται σε στρατόπεδα στη βορειοανατολική Συρία (Σημερινή, 25/10/2020).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *