Μετά το πρόσφατο κομφούζιο και την απόλυτη κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού (με την κακοκαιρία Ελπίδα) καλό είναι να θυμηθούμε τι συνέβη μερικούς μήνες πριν.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και την άρνηση Αποστολάκη να αναλάβει υπουργική θέση η λύση βρέθηκε στο πρόσωπο του Χρήστου Στυλιανίδη, που ανέλαβε υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Πρόκειται για ένα πρόσωπο που λόγω θέσης στην Κομισιόν διατηρούσε σχέσεις συνεργασίας με τις ελληνικές κυβερνήσεις (και όχι τόσο αγαστές με την κυπριακή Προεδρία). Οι σχέσεις αυτές όμως δεν συνιστούν εγγύηση άσκησης αποτελεσματικής πολιτικής κάτι που δυστυχώς φαίνεται πως ισχύει.
Αξίζει να τονίσουμε πως ο νόμος περί του «επιτελικού κράτους» δίνει την απόλυτη δικαιοδοσία στον γιγαντιαίο μηχανισμό ονόματι «Προεδρία της Κυβέρνησης» να ασκεί ασφυκτικό έλεγχο (έχει ακόμα και δικαίωμα βέτο) σε οποιοδήποτε υπουργείο, σε οποιαδήποτε απόφαση, σε οποιαδήποτε κίνηση, ακόμα και την παραμικρή.
Ο Χρήστος Στυλιανίδης, λοιπόν, εκ του νόμου είναι έρμαιο του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του, που έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά ανίκανοι να διαχειριστούν μεγάλες κρίσεις αλλά και να σχεδιάσουν εθνικές πολιτικές απαλλαγμένες από μικρές και μεγάλες εξυπηρετήσεις συμφερόντων.
Αξίζει να τονίσουμε πως στην προκειμένη περίπτωση το επιτελείο του Μαξίμου εργαλειοποίησε τον νόμο για την τιμητική πολιτογράφηση και τον περιέλαβε στις πολιτικές επιδιώξεις του. Και αν στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για έναν Κύπριο πολιτικό, τι εμποδίζει τους διαδόχους του Μητσοτάκη να διορίσουν υπουργό έναν αλλοδαπό «τεχνοκράτη» που η μόνη του εικόνα από την Ελλάδα θα είναι στην καλύτερη περίπτωση το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται επίσης σαν να έχει εμμονή να βάζει υπουργούς μακριά από τον παραδοσιακό πυρήνα της ΝΔ. Γεγονός λογικό αν σκεφτεί κανείς τους μπελάδες που του έχουν δημιουργήσει πρόσωπα με βαθιές σχέσεις με τον κομματικό μηχανισμό, όπως ο Νίκος Δένδιας. Προκειμένου λοιπόν να ελέγχει και να προλαμβάνει και την παραμικρή παρασπονδία των υπουργών στην κυβέρνησή του, έχει επιλέξει να δημιουργήσει ένα ανομοιογενές και ετερόκλητο σύνολο προσώπων, που θα σχετίζονται απευθείας μαζί του.
Το «τρίο ΛΑΟΣ» που φτιάχνουν οι Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης προέκυψαν εκ της προσκολλήσεων και ως ακροδεξιές προσωπικότητες με έρεισμα στο κοινό που περιφέρεται στην δεξιά πολυκατοικία. Η Λίνα Μενδώνη, άλλοτε εκλεκτό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο Πολιτισμού, παραμένει υπουργός παρά την τοξικότητά της λόγω Λιγνάδη και πολλών άλλων.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης προέρχεται από τα σπάργανα του ΠΑΣΟΚ και θήτευσε δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο πριν προσκολληθεί στο «πρότζεκτ Μητσοτάκης». Και φυσικά οι πιο στενοί συνεργάτες του ίδιου του πρωθυπουργού, οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΕΒ.
Στο ίδιο πλαίσιο λοιπόν, εντάσσεται και η επιλογή του Χρήστου Στυλιανίδη: ένας άσχετος με τη ΝΔ θα υπηρετεί την πολιτική Μητσοτάκη έχοντας απόλυτη επαφή μόνον με εκείνον που τον διόρισε.
Δεν κρίνουμε τον Χρήστο Στυλιανίδη αυτή τη στιγμή για τα όσα θα πράξει, αλλά για όσα έπραξε. Στην πρώτη κρίση που χρειάστηκε να διαχειριστεί απέτυχε οικτρά. Δεν είναι ο μόνος που φταίει, ωστόσο αυτός ανέλαβε το συγκεκριμένο υπουργείο.
Αλήθεια το πρόγραμμα Αιγίς για ποιο λόγο δεν έχει τρέξει τόσον καιρό; Γιατί θα αποκτήσει η Ελλάδα και δεν απέκτησε ήδη έστω ένα μέρος αυτών;
Οι εσωκομματικές κακές γλώσσες έλεγαν πως απομακρύνθηκε ο Χαρδαλιάς διότι δεν μπορούσε να διαχειριστεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια του προγράμματος Αιγίς. Μέχρις στιγμής δεν βλέπουμε τίποτα να κινείται, παρά μόνο οι κλασικές υποσχέσεις.
Αυτό είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ»
Μετά την υπογραφή, στις 28 Ιανουαρίου 2021, της σχετικής σύμβασης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εγκρίθηκε, τον Ιούνιο του 2021, από την Διυπουργική Επιτροπή Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας, το μεγαλύτερο διαχρονικά πρόγραμμα αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας, με την ονομασία «ΑΙΓΙΣ».
Η συνολική χρηματοδότησή του είναι ύψους 1,76 δισ. ευρώ, με 595 εκατ. ευρώ να προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, 408 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και 757 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027.
Μεταξύ άλλων προβλέπονται:
• Προμήθεια ελικοπτέρων και αεροσκαφών πυρόσβεσης.
• Προμήθεια ελικοπτέρων μεταφοράς προσωπικού και ομάδων πρώτης απόκρισης.
• Αγορά υπερσύγχρονων οχημάτων για το Πυροσβεστικό Σώμα και ειδικά μέσα περιπολίας.
• Πλωτά μέσα διάσωσης και μεταφοράς ασθενών.
• Πτυσσόμενες γέφυρες για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
• Εναέρια κέντρα διοίκησης και συντονισμού και προμήθεια σμηνών drones.
• Προμήθεια υπερσύγχρονων ευφυών συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης.
• Προμήθεια συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές.
• Προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων έργου.
• Δημιουργία 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας και 64 Τοπικών Κέντρων Επιχειρήσεων.
1ος Άξονας: Αναβάθμιση Υποδομών και Εγκαταστάσεων και παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων
Παραπέμπει σε μια επιχειρησιακή κάθετη δομή σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με λειτουργικές και οργανωτικές υποστηρικτικές οριζόντιες δομές που λειτουργούν ως ομπρέλα στο μηχανισμό, στην οποία:
- Περιλαμβάνεται το νέο Διοικητήριο της Πολιτικής Προστασίας (κτίρια Φάρος – Άτλαντας – Προμηθέας) όπου στεγάζονται το υπερσύγχρονο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων & Διαχείρισης Κρίσεων, τα 4 νέα Κέντρα Αντιμετώπισης Κινδύνων (Εθνικό Κέντρο Ανάλυσης Δεδομένων, Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Φυσικών, Καταστροφών, το Κέντρο Ελέγχου Κρίσιμων Υποδομών, Διυπουργικό Κέντρο Ενημέρωσης και Διαχείρισης Κρίσεων), καθώς και το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος.
- Περιλαμβάνεται, επίσης, η δημιουργία 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.ΚΕ.Π.Π.), τα οποία υλοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ, καθώς και 64 Τοπικών Κέντρων Επιχειρήσεων (ΤΟ.ΚΕ.Π.Π.) και
- Εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων και εξοπλισμός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ΠΠ και του ΠΣ(Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας στη Μάνδρα, Πυροσβεστική Ακαδημία στη Κηφισιά και Πυροσβεστική Σχολή στη Πτολεμαΐδα.
- Οχήματα μεταφοράς προσωπικού ΓΓΠΠ, Π.Ε.ΚΕ.Π.Π., ΤΟ.Κ.Ε.Π.Π., Εθελοντικών οργανώσεων & Φορέων Αντιμετώπισης Κλήσεων Έκτακτης Ανάγκης (Π.Σ., ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΚΑΒ)
- Εκπαίδευση Ανθρώπινου δυναμικού
2ος Άξονας: Έγκαιρα Συστήματα Προειδοποίησης (early warning systems) και Μέσα Πρόληψης
Στόχος είναι η ενίσχυση του τομέα της πρόληψης με σύγχρονα μέσα κι ευφυή συστήματα. Αφορά:
- Προμήθεια υπερσύγχρονων ευφυών συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης
- Προμήθεια συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές λ.χ. πλημμύρες, κατολισθήσεις, σεισμοί κ.α.
- Μετεωρολογικοί σταθμοί και μετεωρολογικά ραντάρ
- Σταθμοί επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης
- Συστήματα συγκέντρωσης και επεξεργασίας επιδημιολογικών δεδομένων, καθώς και εξοπλισμός για τον άμεσο έλεγχο και έγκαιρο εντοπισμό υγειονομικών απειλών στην ηπειρωτική χώρα και σε διασυνοριακό επίπεδο
- Προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων έργου για τηνν πρόληψη, άμεση επέμβαση και αντιμετώπιση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές.
3ος Άξονας: Εξοπλισμός και Μέσα Υποστήριξης και Συντονισμού
Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης μέσω της υλοποίησης του προγράμματος είναι να διασφαλίσει έγκαιρο και αξιόπιστο συντονισμό των συναρμόδιων φορέων για αποτελεσματική διαχείριση κάθε κινδύνου ή καταστροφής. Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός συμπεριλαμβάνει:
- Εναέρια κέντρα διοίκησης και συντονισμού (air-surveillance),
προμήθεια σμηνών drones για εναέριο συντονισμό, παρακολούθηση και καταγραφή δεδομένων, καθώς και ειδικά συστήματα drones με δυνατότητα επαναφοράς τηλεπικοινωνιών. - Σύγχρονο ενιαίο σύστημα τηλεπικοινωνιών για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και σύστημα ασύρματης επικοινωνίας
- Κινητά κέντρα επιχειρήσεων
- Υγειονομικός εξοπλισμό, καθώς και κάψουλες απομόνωσης και μεταφοράς ασθενών
4ος Άξονας: Επιχειρησιακός Εξοπλισμός και Μέσα Αντιμετώπισης
Κυβερνητικά στελέχη δίνουν ιδιαίτερο βάρος στο «χτίσιμο» αποκρισιμότητας με την αξιοποίηση σύγχρονων μέσων. «Θωρακίζουμε την επιχειρησιακή μας αποκρισιμότητα με σύγχρονα μέσα κι εξοπλισμούς», τονίζουν χαρακτηριστικά και εξηγούν ότι με το πρόγραμμα «κλειδώνει»:
- Προμήθεια ελικοπτέρων και αεροσκαφών πυρόσβεσης (10 ελικόπτερα Erickson, 6 αεροσκάφη Canadair 515, αναβάθμιση των 7 Canadair 415, 36 Air Tractor FireBoss)
- Προμήθεια ελικοπτέρων μεταφοράς προσωπικού & ομάδων πρώτης απόκρισης (ΕΜΑΚ, Πεζοπόρα Τμήματα, Αερομεταφερόμενες Μονάδες)
- Αγορά υπερσύγχρονων οχημάτων για το Πυροσβεστικό Σώμα και ειδικά μέσα περιπολίας και απομάκρυνσης πολιτών για Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, ΕΚΑΒ & Ένοπλες Δυνάμεις
- Αγορά 15 κηροζινοφόρων οχημάτων 5000 US Gal για τον ανεφοδιασμό εναέριων μέσων πυρόσβεσης
- Πλωτά μέσα διάσωσης και μεταφοράς ασθενών και εξοπλισμός Ιατρικής εκκένωσης (Medical Evacuation) για ΕΚΑΒ (κάψουλες, φορεία & διασωστικές σειρές)
- Πτυσσόμενες γέφυρες για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών
- Νοσοκομεία πεδίου
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναβάθμιση των 7 Canadair 415 σε Canadair 515 θα ξεκινήσει το 2023 και ανά 6μηνο θα αναβαθμίζεται και ένα ζεύγος. Πράγμα που σημαίνει ότι τα 7 Canadair θα τα έχει η χώρα πλήρως αναβαθμισμένα τέλος του 2024. Σχετικά με τα 8 νέα ολοκαίνουργια Canadair 515, το πρώτο θα παραδοθεί το 2025 και σταδιακά έως το 2029 θα παραδοθεί το σύνολο.