Κάνουμε μια αναδρομή σε εντυπωσιακά αρχοντικά και κατοικίες των νοτίων προαστίων που φτιάχτηκαν τον περασμένο αιώνα. Δυστυχώς οι περισσότερες οικίες –στολίδια δεν υπάρχουν πια…
Επιβλητικά αρχοντικά και εντυπωσιακές μονοκατοικίες που χτίστηκαν παλαιότερες εποχές, αλλά οι περισσότερες με το πέρασμα του χρόνου δεν υπάρχουν πια. Παρά μονάχα σε φωτογραφικό υλικό για αυτό κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο νοσταλγώντας εκείνη την εποχή.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Η μεγαλοπρεπής κατοικία, του εμπόρου από τη Σμύρνη, Γ. Παπαδημητρίου, στο Ελληνικό κτίστηκε το 1929 και ανακαινίστηκε το 2010, από τον νέο ιδιοκτήτη, γόνο εφοπλιστικής οικογένειας. Δυστυχώς, άλλα γειτονικά πανέμορφα κτίρια δεν είχαν την ίδια τύχη και εξαφανίστηκαν από την περιοχή.
Ο Κωνσταντινουπολίτης ψυχίατρος Νικ. Δρακουλίδης, (Άγγελος Δόξας), είχε φτιάξει απέναντι από το “ΜΑΡΙΔΑΚΙ”, ένα πανέμορφο κτίριο, με κεραμιδένιες καμπύλες και ανεμοδείκτη με κοκοράκι στη κορυφή. Και το κτίριο αυτό ,που στόλιζε την παραλία της Γλυφάδας δυστυχώς δεν υπάρχει πια.
Ένα από τα ωραιότερα κτίρια της παλιάς Γλυφάδας, ήταν και το σπίτι του στρατηγού ΚΑΛΟΓΕΡΑ. Ένας πύργος με επάλξεις, μέσα σε καταπράσινο κήπο, στη γωνία Μεταξά και Λαμπράκη. Δυστυχώς και αυτό δεν υπάρχει πια..
Το πρωτοποριακό αυτό σπίτι της βρισκόταν στην οδό Ξάνθου και ήταν έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου. Έπειτα από μια μεγάλη χιονόπτωση μέρος της οροφής κατέρρευσε, καθώς δεν είχε προβλεφθεί από τη μελέτη. Σήμερα στη θέση της μονοκατοικίας υπάρχει πολυκατοικία.
Στη λήψη (1955) που έχει γίνει από το σημείο που είναι σήμερα η πρώτη μαρίνα της Γλυφάδας, βλέπουμε δεξιά την οικία του υφασματέμπορου Βασίλη Γρηγοριάδη, με τις καμάρες, τις πορφυρόχρωμες βεράντες και τα υπέροχα φωτιστικά. Στο σπίτι αυτό φιλοξενήθηκαν οι οικογένειες πολλών επωνύμων Αθηναίων παραθεριστών. Αναμνήσεις που έγιναν νοσταλγικό όνειρο.
Το πανέμορφο κτίριο, στην οδό Διαδόχου Παύλου, φτιαγμένο την εποχή του μεσοπολέμου, με κόκκινη πέτρα από λατομείο της Βάρης. Παρόμοια κτίρια υπήρχαν πολλά στη Γλυφάδα, αλλά δυστυχώς θυσιάστηκαν στον “βωμό” της αντιπαροχής.
Φωτογραφικό υλικό: “Η Γλυφάδα μας” κείμενο noupou.gr