Στη Γρ. Λαμπράκη, τη Ζησιμοπούλου και την πλατεία Εσπερίδων έχουν γραφτεί ιστορίες. Οι περισσότερες μ’ έναν καφέ στο χέρι και γυαλί ηλίου απαραιτήτως. Το τραμ αφήνει στην Α. Μεταξά, πιο κέντρο δεν γίνεται, και προσγειώνεσαι ξαφνικά στο προάστιο που είναι πάντα καλοκαίρι. Στον πλανήτη Γλυφάδα οι ρυθμοί γίνονται αργοί.
Κι όμως κάποτε οι ρυθμοί της Γλυφάδας ήταν ακόμα πιο αργοί. Ας δούμε ορισμένες φωτογραφίες για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
▶ Στη σημερινή θέση του Δήμου Γλυφάδας βρισκόταν επί αρχαιότητας ο δήμος της Αιξωνής.
▶ Όπου Αιξωνή, βλέπε Αιξωνική Τρίγλη, δηλαδή το μπαρμπουνάκι των Αρχαίων.
▶ Το σημερινό όνομα «Γλυφάδα», που χρησιμοποιείται από τις αρχές του 20ού αιώνα, προέρχεται από κάποια πηγάδια της περιοχής με γλυφό νερό.
▶ Ως το 1830 την έκταση της σημερινής Γλυφάδας κάλυπταν δύο συνεχόμενα τούρκικα τσιφλίκια. Εκτείνονταν από το Χασάνι ως τη Βούλα και από το δρόμο Αθηνών – Βάρης (στους πρόποδες του Υμηττού) ως τη θάλασσα.
▶ Η Γλυφάδα πέρασε την Κατοχή χωρίς πείνα, αφού είχε τα βοσκοτόπια της. Οι κάτοικοι παραχωρούσαν μέχρι και τους κήπους τους για καλλιέργεια.
▶ Από το 1924 η πώληση γης σε οργανωμένους επαγγελματικούς συλλόγους προσείλκυσε δικηγόρους. Έτσι προέκυψε και η συνοικία «Δικηγορικά».
▶ Στον Ψυχρό Πόλεμο, από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, υπήρξε στη Γλυφάδα μεγάλη βάση της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
▶ Η παραλία του Αστέρα έγινε οργανωμένη πλαζ το 1959. Η Χριστίνα Ωνάση, η Τζόαν Κόλινς, η Μπριζίτ Μπαρντό, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, διάσημοι τραγουδιστές, ηθοποιοί και πολιτικοί έδειξαν την προτίμησή τους στον κατάφυτο κόλπο με τα καθαρά νερά.
▶ Σήμερα ο δήμος Γλυφάδας είναι ένας από τους πλουσιότερους οικονομικά δήμους της Αττικής, έδρα πολλών δημόσιων υπηρεσιών (εφορία, πολεοδομία, ΚΕΠ, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Επιθεώρηση Εργασίας, ΟΑΕΔ, ασφαλιστικά ταμεία, αστυνομία) καθώς και της ομώνυμης Ιεράς Μητρόπολης.
▶ Σε σχολείο υπό κατάληψη έδωσαν την πρώτη συναυλία τους τα μέλη της μπάντας «Αντίδραση» που συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 1985. Με πανκ, hardcore μέταλ ήχο, η μπάντα γνώρισε επιτυχίες μέχρι το 1996, όταν το συγκρότημα διαλύθηκε για να ξαναβρεθεί το 2004.
▶ Γλυφαδιώτικη ήταν όμως και μία από τις πρώτες punk rock μπάντες που εμφανίστηκαν στην Αθήνα. Πηγαίνοντας πίσω στο 1980, οι Stress μπορεί να μη σύχναζαν στους κεντρικούς δρόμους της Γλυφάδας, αλλά σ’ εκείνη τη γειτονιά έφτιαξαν τη μουσική τους.
▶ Στην οδό Βάου έζησε ο Βασίλης Τσιτσάνης. Αργότερα μετονομάστηκε και πήρε προς τιμήν του το όνομά του. Οι παλιοί τον θυμούνται να παίζει τάβλι και μουσικές στα κουτούκια της γειτονιάς. Είχε παίξει και στο ξακουστό νυχτερινό κέντρο του ’70 και του ’80 «Τα Δειλινά», που ήταν στις δόξες τους όταν μετακόμισε από τα Πατήσια στη Γλυφάδα.
▶ Οι εγκαταστάσεις των Αστεριών στη Γλυφάδα είναι η πρώτη εφαρμογή οργανωμένου λουτρικού και τουριστικού συγκροτήματος στη μεταπολεμική Ελλάδα. Όπως προέβλεπε η «Καθημερινή» τον Σεπτέμβριο του 1954, η Γλυφάδα και η Βούλα θα γίνονταν η νέα Κυανή Ακτή. Δημοσιεύονταν τότε τα σχέδια ενός ευρύτερου ρυθμιστικού προγράμματος αναμόρφωσης του λεκανοπεδίου Αθηνών, με αιχμή την αξιοποίηση των ακτών της Αττικής, ένα «όραμα» πολιτικών, επιχειρηματιών και πολεοδόμων ήδη από τη δεκαετία του ’20.
▶ Ο Ωνάσης είχε κάποτε στην ιδιοκτησία του οικόπεδο 3,5 στρεμμάτων στη Γλυφάδα.
▶ Μεταξύ του Δήμου Γλυφάδας και του Δήμου Kunming της επαρχίας Yunnan, στη νοτιοδυτική Κίνα, έχει υπογραφεί σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας. Στο πλαίσιο της σύσφιξης των ελληνο-κινεζικών σχέσεων, στόχος είναι η προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης μέσω της καλλιέργειας υγιών και βιώσιμων τουριστικών σχέσεων!