Τι θα γίνει αν η Νέα Δημοκρατία βρεθεί κάτω από το 33% | Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Τι θα γίνει αν η Νέα Δημοκρατία βρεθεί κάτω από το 33% | Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

H Νέα Δημοκρατία εκπέμπει ξανά και ξανά μήνυμα αισιοδοξίας για την επίτευξη του στόχου του 33% που έθεσε ως πήχη ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Αυτό το μήνυμα ενισχύουν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως είναι εφικτός.

Διονύσης Τζουγανάτος

Στην αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωκάλπες, ωστόσο, μια σειρά από ενδείξεις και αγνώστους παράγοντες εντείνουν την αγωνία της Πειραιώς και του Μαξίμου, που αντιλαμβάνονται ότι αν οι κάλπες κρύβουν εκπλήξεις, τότε όλα θα γίνουν πιο δύσκολα για τη δεύτερη κυβερνητική τετραετία.

Στο γαλάζιο επιτελείο εξυφαίνουν όλα τα πιθανά σενάρια, από τα πιο αισιόδοξα ως τα πλέον απαισιόδοξα, διότι, όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, εκτός από το ύψος της αποχής, το οποίο θα είναι ένα μήνυμα συνολικά για το πολιτικό σύστημα, υπάρχει ανησυχία για τη στάση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που παραμένουν σε υψηλά ποσοστά που κινούνται κοντά στο 18% και σε ένα σημαντικό ποσοστό στις τελευταίες εθνικές εκλογές είχαν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία αλλά και για τις διαρροές από τα δεξιά της παράταξης, οι οποίες, τουλάχιστον στη Βόρεια Ελλάδα, δείχνουν να επιμένουν.

Αν, δε, σε όλα αυτά προστεθεί το χαμηλό ενδιαφέρον των πολιτών για τις ευρωεκλογές και η κοινωνική δυσαρέσκεια για την ακρίβεια, αντιλαμβάνεται εύκολα ότι τίποτα δεν μπορεί να προεξοφληθεί ούτε για το ακριβές ποσοστό της ΝΔ, ούτε για τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε φυσικά και για τον τελικό αριθμό των εδρών που θα εξασφαλίσει, αφού σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τα κόμματα που θα υπερβούν τον πήχη του 3%, ενδεχομένως και περισσότερο.

Το αμέσως επόμενο από το πιο αισιόδοξο σενάριο που η κυβερνητική παράταξη θα εξασφαλίσει 33% και πλέον, είναι να κινηθεί πάνω από 30% αλλά κάτω από τον πήχη που προσδιόρισε ο Κ. Μητσοτάκης. Σε αυτή την περίπτωση, όπως εκτιμούν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, η κάλπη θα έχει στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, αλλά ειδικά στην περίπτωση που η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ παραμείνει πάνω από 15 ποσοστιαίες μονάδες, θα έχει τα περιθώρια να κάνει διορθωτικές κινήσεις.

Ο «εφιάλτης» των γαλάζιων είναι να βρεθεί η ΝΔ κάτω από το …ψυχολογικό όριο του 30%. Σε αυτή την περίπτωση, το πλήγμα θα είναι ισχυρό και πιθανότατα θα έχει δύο παράλληλες παρενέργειες : Τη δυσκολία στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και την σταδιακή επιρροή του υφιστάμενου συσχετισμού δυνάμεων.

Ο Κ. Μητσοτάκης υπονόησε χθες ότι ενδεχομένως μετά από τις ευρωεκλογές να δρομολογηθεί ένας ευρύς ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Και οι πιο στενοί του συνεργάτες, ωστόσο, αναγνωρίζουν, ότι αν το ποσοστό της ΝΔ πέσει κάτω από 30%, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα αποτελούν «ασπιρίνη».

Κάποιοι, δεν αποκλείουν ακόμα και την πιθανότητα σε αυτή την περίπτωση, να έρθει προς συζήτηση και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ φτάσει κοντά στο 20%, στόχο τον οποίον έχει θέσει εσχάτως ο Στεφ. Κασσελάκης.

Ο πολιτικός χρόνος που απομένει ως τις Ευρωκάλπες της μεθεπόμενης Κυριακής είναι πυκνός και πολλά θα κριθούν στην τελική ευθεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *