Ευρωκλογές 2024 | Ο ανασχηματισμός θα γίνει «αργά ή γρήγορα» | Επικοινωνιακή Κοκορομαχία για τη φέτα

Ευρωκλογές 2024 | Ο ανασχηματισμός θα γίνει «αργά ή γρήγορα» | Επικοινωνιακή Κοκορομαχία για τη φέτα

Mε τις ευρωεκλογές να βρίσκονται μία μόλις ανάσα μακριά, οι πολιτικοί αρχηγοί ανεβάζουν στροφές πολλαπλασιάζοντας τις δημόσιες παρεμβάσεις τους.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Διονύσης Τζουγανάτος

Η ακρίβεια και η τραγωδία των Τεμπών πλήττουν τη Νέα Δημοκρατία και η παντοδυναμία της στο πολιτικό σκηνικό έχει αμφισβητηθεί ανοιχτά, χωρίς όμως οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβανόμενος τη φθορά της κυβέρνησης φρόντισε νωρίς να χαμηλώσει τον πήχη κατεβάζοντας το εντυπωσιακό 41% των εθνικών εκλογών στο εφικτό 33%, ποσοστό που είχε καταλάβει η ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2019.

«Οι εκλογές είναι γιορτή της δημοκρατίας, και θέλουμε να συμμετέχουν σε αυτήν την γιορτή όσο το δυνατόν περισσότεροι!» παρακίνησε τους πολίτες αναφερόμενος στην επιστολική ψήφο και γνωρίζοντας άριστα πως η μεγάλη αποχή μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για το κόμμα του που δημοσκοπικά κινείται κοντά στο όριο που έχει θέσει αλλά τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

Το 33% και ο ανασχηματισμός

«Έχω όντως βάλει τον πήχη στο 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών. Κρίνοντας από το κλίμα που επικρατεί στις περιοδείες μου σε ολόκληρη την Ελλάδα, είμαι αισιόδοξος ότι θα τον πετύχουμε. Ώστε, όπως λέει και το σύνθημά μας, να βαδίσουμε με σταθερά βήματα όλο και πιο κοντά στην Ευρώπη» ανέφερε (Real News) ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα γίνει ανασχηματισμός της κυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογές;

Έκρινε πως οι ευρωεκλογές αποτελούν ένα διπλό στοίχημα: «Από τη μία πλευρά εκεί θα κριθεί αν θα δυναμώσει η εθνική φωνή στο εξωτερικό. Ενώ, από την άλλη, να εμπεδώσει τη σταθερότητα στο εσωτερικό» που «δεν σημαίνει στασιμότητα».

Ο πρωθυπουργός, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε, ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μετά την 9η Ιουνίου. Η απάντηση του δεν ξάφνιασε. Δεν επιβεβαίωσε και δεν διέψευσε μιλώντας για επιμονή των δημοσιογράφων σε αυτό το θέμα και προβλέποντας: «Αργά ή γρήγορα, θα πέσετε μέσα».

Έσπευσε να διαβεβαιώσει ωστόσο ότι «αυτή τη στιγμή δεν κάνω οποιαδήποτε σχετική σκέψη. Εκείνο που με απασχολεί είναι να συνεχίσουμε τις πολιτικές μας για να βελτιώσουμε τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων και να συγκλίνουμε όλο και πιο πολύ με την Ευρώπη, σε όλα τα επίπεδα».

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Αναφερόμενος στην προεδρική εκλογή το 2025 και αν θα μπορούσε να υπάρξει κοινός τόπος των πολιτικών δυνάμεων έδειξε πως η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να ανανεώσει τη θητεία της. «Όχι μόνο μπορεί, αλλά πρέπει να υπάρχει κοινός τόπος σε πολλά ζητήματα (…). Όντως θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο σύγκλισης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως των αριθμητικών συσχετισμών».

Ο «πόλεμος» της φέτας. Μια ανούσια κοκορομαχία μεταξύ πρωθυπουργού και προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Αλήθεια, ποιός άνθρωπος αναφέρεται στην τιμή ενός προϊόντος υπολογίζοντάς το όχι με την τιμή κιλού, αλλά με εκείνη του μισόκιλου; Ουδείς. Ο πρωθυπουργός της χώρας το έκανε. Γιατί, είναι το ερώτημα. Για να πείσει τον κόσμο ότι έχουμε φτηνές τιμές. Το μοναδικό φτηνό πράγμα εδώ είναι η τακτική, όχι η τιμή.

Στον αντίποδα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε σβάρνα τα σούπερ μάρκετ κι άρχισε να ψάχνει φέτα προς 6,28 ευρώ το κιλό. Φυσικά δεν βρήκε. Αυτό που βρήκε ήταν η ευκαιρία για άλλο ένα επικοινωνιακό σόου στο tik tok δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές.

Όλοι εμείς οι πολίτες γνωρίζουμε και τις τιμές και τα μαρκετίστικα κόλπα των εταιρειών για να μας πείσουν πως οι τιμές είναι καλές. Το αναφέρουμε διότι οι «κρυφές» αυξήσεις δίνουν και παίρνουν. Πρόκειται δηλαδή για προϊόντα τα οποία πωλούνται μεν με σταθερές τιμές, ωστόσο, η ποσότητες που περιέχονται στις συσκευασίες έχουν μειωθεί αρκετά, αυξάνοντας δηλαδή εμμέσως την τιμή του παρεχόμενου προϊόντος. Σε αρκετά προϊόντα μειώθηκε η ποσότητα στη συσκευασία του προϊόντος, αλλά ταυτόχρονα αυξήθηκε η τιμή. Σε μερικά προϊόντα φαίνεται να είναι πανομοιότηπες οι τιμές, ωστόσο αν προσέξει ο καταναλωτής πόσο μειώθηκε η ποσότητα, θα καταλάβει πόσο μεγάλη είναι η αύξηση.

Το βασικό λάθος τόσο του πρωθυπουργού όσο και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι δείχνουν να αγνοούν ότι η κοινωνία γνωρίζει τις τιμές.

Το βασικό λάθος τόσο του πρωθυπουργού όσο και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι δείχνουν να αγνοούν ότι η κοινωνία γνωρίζει τις τιμές.

Αναφερόμαστε προφανώς στους ανθρώπους που ψωνίζουν και καλούνται να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια εδώ και πολύ καιρό. Δεν περίμεναν από κανέναν πολιτικό να τους πει πόσο κοστίζει η φέτα, το λάδι (βιολογικό ή μη), το χαρτί υγείας (επίσης έχει σημειώσει απίστευτη αύξηση) και τα λοιπά προϊόντα. Προς τι λοιπόν αυτή η μάχη της… φέτας;

Η απάντηση είναι απλή. Σε δύο εβδομάδες η χώρα πηγαίνει στις κάλπες για τις ευρωεκλογές. Ο πρωθυπουργός αμύνεται για ένα θέμα -ακρίβεια- που είναι η αχίλλειος πτέρνα της διακυβέρνησής του, η αντιπολίτευση στοχεύει σε πολιτικά οφέλη δείχνοντας τον πρωθυπουργό ως εκείνον που δεν έχει την απαιτούμενη «ενσυναίσθηση» να αντιληφθεί τις πραγματικές ανάγκες ενός νοικοκυριού.

Σε μια χώρα που πέρασε τα πάνδεινα στην περίοδο των μνημονίων, ακολούθησε η πανδημία και εν συνεχεία η νέα οικονομική κρίση, ο κόσμος σε μεγάλο βαθμό δείχνει ηττημένος από την πολιτική και τους διαχειριστές της.

Το 41% της κυβέρνησης είναι ήδη παρελθόν, ένα μόλις χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές. Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση έχει βάλει στοίχημα αν θα έχει το 2 μπροστά στο ποσοστό της στις 9 Ιουνίου, με τις δημοσκοπήσεις να μην δείχνουν πιθανό κάτι τέτοιο. Όλα αυτά σ’ ένα εκλογικό σώμα όπου σχεδόν ένας στους δύο δεν θεωρεί ότι οι εκλογές μπορούν να λύσουν τα προβλήματά του και γι’ αυτό απέχει απ’ τη διαδικασία.

Κι αυτό δεν δείχνει να προβληματίζει κανέναν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *