Ευρωεκλογές 2024 | Πού ρίχνει το βάρος η ΝΔ στην τελική ευθεία για τις κάλπες

Ευρωεκλογές 2024 | Πού ρίχνει το βάρος η ΝΔ στην τελική ευθεία για τις κάλπες

Μπορεί όλες οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με μεγάλη διαφορά, ωστόσο η κυβερνώσα παράταξη επιθυμεί να είναι σίγουρο το 3 μπροστά από το ποσοστό της.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Στο πλαίσιο αυτό στα ειδικά κοινά των ψηφοφόρων ρίχνει το βάρος η Νέα Δημοκρατία, εννέα ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές, με στόχο την επαναβεβαίωση της πολιτικής της κυριαρχίας.

Πρόκειται για κοινά που στήριξαν τη Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές και από τα οποία ζητά και τώρα να δώσουν ισχυρή ψήφο στην κυβερνητική παράταξη στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, στέλνοντας μήνυμα «σταθερότητας και συνέχειας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Άνοιγμα» στις νέες και στους νέους

Στην τελική ευθεία το βλέμμα της Πειραιώς είναι στραμμένο στις νέες και στους νέους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει νέο «άνοιγμα», «ξεδιπλώνοντας» τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη στήριξή τους.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αναζητά πρόσθετους πόρους για την επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου», που αφορά νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών, προκειμένου να μπορέσουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι με χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι μελετά χρονικούς περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb) μέσα στο έτος, ένα πλαφόν ημερών δηλαδή, κυρίως στην Αθήνα, ώστε να απελευθερωθούν περισσότερα ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση και να βρουν πιο εύκολα στέγη τα νέα ζευγάρια και όχι μόνο.

Παράλληλα, η κυβερνητική παράταξη μετά τις Ευρωεκλογές δεσμεύτηκε να παρουσιάσει την Εθνική Στρατηγική για το δημογραφικό, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα για τις νέες οικογένειες, προκειμένου να διευκολυνθούν στην απόκτηση παιδιών, εξισορρόπηση του οικογενειακού και του επαγγελματικού χρόνου, παρεμβάσεις για το στεγαστικό ζήτημα με αξιοποίηση παλιών κλειστών ακινήτων τόσο ιδιωτών όσο και του δημοσίου, κ.α.
Οι… αστάθμητοι παράγοντες

Οι νέοι είναι δε, αυτό το κοινό, που σε σύγκριση με άλλους είναι πιο… «ύποπτοι» να προτιμήσουν τις… παραλίες από τις… κάλπες, δεδομένου και του «χαλαρού» χαρακτήρα που παραδοσιακά έχουν οι Ευρωεκλογές.

Ένα ακόμη στοιχείο που προβληματίζει την Πειραιώς, σε σχέση με τους νέους, είναι ότι δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει με σιγουριά αν και σε ποιο βαθμό βρίσκει απήχηση σε αυτό το κοινό ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.


Με το βλέμμα σε «ειδικά κοινά»

Στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας των τελευταίων ημερών τίθενται και οι γυναίκες ειδικότερα και ο αγροτικός κόσμος, με την κυβέρνηση να επικοινωνεί τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει και άλλες που δρομολογεί για τη στήριξη του εισοδήματος τους και όχι μόνο…

Και φυσικά, στην τελική στροφή προς τις κάλπες, ο Πρωθυπουργός και σύσσωμος ο κυβερνητικός και κομματικός μηχανισμός δίνει “μάχη” για να πείσει τους «γαλάζιους» αναποφάσιστους ψηφοφόρους να μην αδιαφορήσουν για την εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου, παρότι στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η μεγάλη αποχή – που όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει – δεν θα είναι σε βάρος της Ν.Δ.

Η αποχή και τι μπορεί να σηματοδοτήσει

Δεδομένο είναι πως το κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να πιάσει τον πήχη του 33 % στις ευρωεκλογές, ποσοστό άλλωστε που είχε και στην προηγούμενη αναμέτρηση το 2019. Ωστόσο, παράλληλα στη μάχη των εντυπώσεων μετρά και το ποσοστό των πολιτών που θα φτάσουν μέχρι την κάλπη και στη Νέα Δημοκρατία δεν θέλουν να δούνε τα ποσοστά αποχής να φτάνουν και να ξεπερνούν το 50%.

Δεν αποτελεί μυστικό πως σε ένα τμήμα των πολιτών υπάρχει εκλογική κόπωση, μετά τις διαδοχικές αναμετρήσεις τον τελευταίο χρόνο (δύο εθνικές κάλπες και στη συνέχεια οι αυτοδιοικητικές εκλογές). Είναι χαρακτηριστικό πως στις εθνικές εκλογές του Μαΐου το ποσοστό της συμμετοχής ήταν 61,76 % αλλά τον Ιούνιο υποχώρησε στο 53,74%. Όσον αφορά στις περιφερειακές εκλογές την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου το ποσοστό συμμετοχής έπεσε ακόμα περισσότερο και ήταν 52,51 %.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *