Δημοσκοπήσεις – Εκλογές | Ο συσχετισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ το 2020

Δημοσκοπήσεις - Εκλογές | Ο συσχετισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ το 2020

To 2020 ολοκληρώνεται και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δημοσιεύουν τις τελευταίες έρευνές τους για το έτος.

Με μία μελέτη των μετρήσεων, με χρονική σειρά, μπορούμε να αποκτήσουμε μια καλή εικόνα για το πώς διαμορφώθηκαν οι συσχετισμοί των κομμάτων, καθώς και να τεκμηριώσουμε τις εκτιμήσεις για τους «κερδισμένους» και τους «χαμένους» της χρονιάς.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τη διάρκεια του 2020 η Pulse διεξήγαγε 11 δημοσκοπήσεις για τον Σκάι. Τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η μεταξύ τους διαφορά ήταν τα εξής:

Pulse ND Syrizq 2020
Xronosiera pulse 2020

Τα συμπεράσματα

Από την παρατήρηση των δημοσκοπήσεων της Pulse, με χρονική σειρά, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

1. Η Νέα Δημοκρατία κλείνει τη χρονιά, παραμένοντας κυρίαρχη του πολιτικού παιχνιδιού. Απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα της τάξης του 15%. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι ενάμισι χρόνο μετά την εκλογή της, διατηρείται κοντά στο ποσοστό των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, όπου είχε πάρει 39,85%. Σαφώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήκει στους κερδισμένους του 2020.

Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός απέχουν πολύ από τα εντυπωσιακά ποσοστά αποδοχής που κατέγραψαν στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού, όταν κι έφτασε το 45% και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ στις 23 μονάδες.

Από τον Μάιο και μετά αυτή τη διαφορά συρρικνώνεται συνεχώς. Με τον σημερινό συσχετισμό, η όποια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα σημάνει διπλές εκλογές αφού δεν είναι εφικτή η αυτοδυναμία με την απλή αναλογική.

2. Σίγουρα το 2020 δεν ήταν καλή χρονιά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Το κόμμα παρέμεινε στάσιμο στο ποσοστό που πήρε στις ευρωεκλογές (23,75%), μακριά από το 31,53% των βουλευτικών εκλογών. Η διαφορά με τη ΝΔ είναι πολύ μεγάλη (15 μονάδες), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πιάσει ακόμα τα ποσοστά που είχε τον Γενάρη και τον Φλεβάρη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι (προς το παρόν τουλάχιστον) μοιάζει να μην μπορεί να επωφεληθεί από την καταγραφόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια για την κυβερνητική διαχείριση του δεύτερου κύματος του κροωνοϊού.

Ωστόσο, για την αξιωματική αντιπολίτευση τα χειρότερα μοιάζουν να έχουν περάσει. Η σημερινή εικόνα του πολιτικού συσχετισμού είναι πολύ διαφορετική από αυτήν του Απριλίου. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε στο πολύ δύσκολο για αυτόν 2020 ότι δεν είναι κόμμα «μιας χρήσης», αλλά έχει σταθεροποιηθεί ως ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος.

Τι είναι η απλή αναλογική

Η μέθοδος της απλής αναλογικής είναι τ ένα εκλογικό σύστημα (ή εκλογικός νόμος) σύμφωνα με το οποίο υπολογίζεται η εκπροσώπηση των κομμάτων στη βουλή.

Για την ακρίβεια το εκλογικό σύστημα που ισχύει κάθε φορά είναι αυτό που καθορίζει τις έδρες που λαμβάνουν τα κόμματα ή οι συνασπισμοί κομμάτων που μετέχουν στις εκλογές. Οι υπόλοιπες λεπτομέρειες καθορίζονται από τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

Η απλή αναλογική είναι το σύστημα κατά το οποίο κάθε κόμμα παίρνει σχεδόν (υπάρχουν οι βουλευτές επικρατείας) ακριβώς όσες έδρες αναλογούν στο ποσοστό που πήρε στις εκλογές. Το σύστημα αυτό είναι η λεγόμενη καθαρή απλή αναλογική.

τι είναι καθαρή απλή αναλογική
Το πρόβλημα του συστήματος αυτού είναι ότι είναι πιο δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση, καθώς απαιτείται συνεργασία πολλών κομμάτων εκτός αν κάποιο κόμμα καταφέρει να πάρει το 50,1% των ψήφων, που είναι γενικά δύσκολο.

Από την άλλη πλευρά το καλό της απλής αναλογικής είναι ότι τα κόμματα (και άρα οι ψήφοι των πολιτών) εκπροσωπούνται με δίκαιο τρόπο, ειδικότερα όσον αφορά στα μικρότερα κόμματα.

Παραλλαγές της απλής αναλογικής

Ωστόσο, εκτός από την καθαρή μορφή της, υπάρχουν και διάφορες παραλλαγές της απλής αναλογικής. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι οι εξής δύο:

Απλή αναλογική με όριο
Πρόκειται για την πιο γνωστή παραλλαγή της απλής αναλογικής. Στην ουσία με το σύστημα αυτό καθορίζεται ένα ελάχιστο όριο για την είσοδο στη βουλή και συνεπώς στο μοίρασμα των εδρών.

Το όριο αυτό στη χώρα μας βρίσκεται στο 3%. Στην απλή αναλογική με όριο όσα κόμματα δεν ξεπεράσουν αυτό το όριο που ισχύει δε μπορούν να συμμετέχουν στην κατανομή εδρών και άρα δεν μπαίνουν στη βουλή.

το όριο του 3%

Απλή αναλογική ανά περιφέρεια
Η δεύτερη εναλλακτική της απλής αναλογικής είναι η απλή αναλογική ανά περιφέρεια. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, οι έδρες κατανέμονται με βάση το ποσοστό κάθε κόμματος ανά εκλογική περιφέρεια.

Αν και με μια πρώτη ματιά αυτό το εκλογικό σύστημα φαίνεται να μοιάζει πολύ με την καθαρή απλή αναλογική, στην πραγματικότητα η απλή αναλογική ανά περιφέρεια ζημιώνει σημαντικά τα μικρότερα κόμματα.

Στην πραγματικότητα το σύστημα αυτό είναι κάτι μεταξύ της απλής και της ενισχυμένης αναλογικής. Στη χώρα μας ίσχυσε στις βουλευτικές εκλογές του 1989 και του 1990.

Γιατί έχουμε 300 βουλευτές;

O αριθμός αυτός έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα. Για την ακρίβεια συμβολίζει τους 300 Σπαρτιάτες που πολέμησαν στο πλευρό του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες το 480 π.Χ.

Ο νέος εκλογικός νόμος που θα διαδεχθεί την απλή αναλογική

Με το νέο εκλογικό νόμο που πέρασε η Νέα Δημοκρατία, εφόσον το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων.

Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%. Τ

α ανωτέρω ισχύουν και σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από την δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων.

Ποιοι ψήφισαν το νέο εκλογικό νόμο;

Με 163 θετικές ψήφους από την ΝΔ και την Ελληνική Λύση εγκρίθηκε η αλλαγή του εκλογικού συστήματος από την Ολομέλεια της Βουλής (24/01/2020) και την ακύρωση της απλής αναλογικής και την επαναφορά του μπόνους προς το πρώτο κόμμα.

Καταψήφισαν 121 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.

Το εκλογικό σύστημα που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση δεν συγκέντρωσε τις 200 ψήφους που απαιτούνταν, με βάση το Σύνταγμα, προκειμένου να έχει άμεση εφαρμογή ο νέος εκλογικός νόμος

. Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν (σ.σ. η κυβέρνηση δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας), θα διενεργηθούν με την απλή αναλογική που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο νέος εκλογικός νόμος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *