Αμερικανικές Εκλογές 2020 | Οι αγορές δε λύγισαν | Γιατί

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:11 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Αμερικανικές Εκλογές 2020 | Δε λύγισαν οι αγορές | Γιατί
Αμερικανικές Εκλογές 2020 | Δε λύγισαν οι αγορές | Γιατί

Ανεβαίνουν οι τιμές των μετοχών με «κλειδί» την οριακή νίκη Μπάιντεν – Πτώση του δείκτη φόβου άνω του 16% παρά την αβεβαιότητα – Ενισχύονται τα αμερικανικά futures – Ισχυρή άνοδος στα ασιατικά ταμπλό – Προς ανοδικό άνοιγμα και η Ευρώπη

κείμενο Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου

Η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς στις ΗΠΑ την επομένη των εκλογών έδειξε ότι… κάθε δικαιολογία είναι καλή για να ανέβουν οι τιμές των μετοχών.

Ενώ τις προηγούμενες ημέρες οι επενδυτικές αναλύσεις στάθμιζαν το ενδεχόμενο μιας μακράς ταραγμένης περιόδου αμφισβητήσεων και από τις δύο πλευρές και οι επιχειρήσεις σφράγιζαν τις προσόψεις των καταστημάτων για να προστατευτούν από πιθανά επεισόδια, την τελευταία στιγμή οι επενδυτές ανακάλυψαν ότι σε κάθε περίπτωση οι προοπτικές για τις μετοχές είναι ευοίωνες.

Η χθεσινή μέρα έδειξε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι έλλειψη ταραχών και απουσία μεγάλων ανατροπών με δυσάρεστες εκπλήξεις για τις επιχειρήσεις και την κερδοφορία τους. Εάν αυτή η υπόθεση γίνει πραγματικότητα, αυτό που μένει είναι ότι τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης («τύπωμα χρήματος») και η ενίσχυση της οικονομίας με κρατικό χρήμα (stimulus) θα συνεχιστούν απρόσκοπτα. Επομένως, οι χρηματιστηριακές αγορές θα συνεχίσουν να κινούνται από την  υπερβάλλουσα ρευστότητα, η οποία θα οδηγήσει τις τιμές ψηλότερα, έστω και με ενδιάμεσες διορθωτικές πτώσεις που τελικά διευκολύνουν τους επενδυτές.

Για το ότι μια νίκη Τραμπ θα γινόταν δεκτή με σαμπάνιες στα γραφεία των χρηματιστών δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά οι επενδυτές έδειξαν να «λατρεύουν» ακόμα και τα αποτελέσματα της Τετάρτης  που έφεραν τον Τζο Μπάιντεν πιο κοντά στην προεδρία, χωρίς όμως να ελέγχει και τη Γερουσία.

Η αγορά δεν έδειξε να τρομάζει από το γεγονός ότι ο Μπάιντεν είχε ως κεντρικό άξονα της πολιτικής του την αύξηση των φορολογικών εσόδων στα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα για να αυξήσει τις δαπάνες στην πράσινη ενέργεια, τις υποδομές και την ανώτατη εκπαίδευση.

Το «κλειδί» είναι ότι η εκλογική μάχη ήταν οριακή και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι Ρεπουμπλικάνοι θα κρατήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, με αποτέλεσμα  εάν ο Μπάιντεν καταλάβει το Οβάλ Γραφείο να μην μπορεί να περάσει τις ακραίες πολιτικές, τις οποίες υποστηρίζει η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών.

Έτσι, ένας Μπάιντεν στην προεδρία, θα αυξήσει μεν τα φορολογικά έσοδα, αλλά όχι με μεγάλη άνοδο  των φορολογικών συντελεστών που ήθελαν ο Μπέρνι Σάντερς και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Από την άλλη πλευρά, όμως, ίσως κάνει πίσω στον εμπορικό πόλεμο, κάτι που σημαίνει λιγότερους δασμούς και καλύτερο περιβάλλον για τις μπίζνες και τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες. Επιπλέον, εάν οι Δημοκρατικοί δεν ελέγχουν τη Γερουσία θα είναι πολύ δύσκολο να περάσουν και τα άλλα ριζοσπαστικά σχέδια όπως το σπάσιμο του Facebook και άλλων ψηφιακών μονοπωλίων.

Χώρια που οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ένα γενναίο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων, με μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές και ενίσχυση των αμερικανικών προϊόντων, το οποίο, χωρίς τη Γερουσία, δύσκολα θα περάσει, επομένως η οικονομία θα πρέπει να υποστηριχθεί με ακόμα περισσότερο «τύπωμα» χρήματος που έχει αποδειχθεί το καλύτερο «φάρμακο» για τις μετοχές.

Ράλι στις αγορές παρά την αβεβαιότητα

Την εβδομάδα που προηγήθηκε των αμερικανικών εκλογών, η εικόνα στις αγορές ήταν έκδηλη της ανησυχίας των επενδυτών. Ωστόσο, από τη Δευτέρα η εικόνα στη Wall Street άρχισε να αλλάζει και χθες οι κατέγραψαν κέρδη με «πρωταγωνιστή» τον τεχνολογικό Nasdaq ο οποίος έκλεισε με κέρδη 3,85%.

factset
Αμερικανικές Εκλογές 2020 | Οι αγορές δε λύγισαν | Γιατί

Η πορεία των δεικτών μέχρι το χθεσινό κλείσιμο – Πηγή γραφήματος: CNBC, FactSet

Σήμερα τα αμερικανικά futures καταγράφουν άνοδο καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι σύντομα θα καθοριστεί ο νικητής των αμερικανικών εκλογών.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Dow Jones ενισχύονται κατά σχεδόν 200 μονάδες, ενώ ανοδικά κινούνται και τα αντίστοιχα του S&P 500 και του Nasdaq 100.

Οι Δημοκρατικοί προβλέπεται ότι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής, ενώ μια ανατροπή για τη Γερουσία φαντάζει όλο και πιο απίθανη.

«Χωρίς ένα “μπλε κύμα”, είναι πιθανό να δούμε τη Γερουσία να παραμένει διαιρεμένη, κάτι που θα περιορίσει τις πολιτικές επιλογές για όποιον κερδίσει την προεδρία. Αυτό πιθανότατα αποκλείει οποιαδήποτε σημαντική πρωτοβουλία σε ό,τι αφορά τη φορολογία ενώ περιορίζουν και τις πιθανές ενέργειες για την άσκηση ελέγχου των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών», σχολιάζει ο Μπραντ ΜακΜίλαν της Commonwealth Financial Network.

Ωστόσο, πάντα υπάρχουν κι οι φωνές που εκφράζουν την αντίθετη άποψη: ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές σημείωσαν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο κανείς προσώρας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν θα αμφισβητηθεί, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απότομη πτώση των μετοχών βραχυπρόθεσμα.

«Πάνω από οτιδήποτε άλλο, η αγορά αναζητά μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας. Η κοινωνική αναταραχή ή οι αμφισβητούμενες εκλογές θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική άνοδο της μεταβλητότητας », σχολιάζει ο Ντον Καλκάνι, επικεφαλής επενδυτικών υπηρεσιών της Mercer Advisors.

Στα ασιατικά ταμπλό, κι ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να περιμένουν το αποτέλεσμα από τις ΗΠΑ οι δείκτες καταγράφουν κέρδη και οι μετοχές τεχνολογίας κάνουν ράλι.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο (2,83%). Ο ιαπωνικός Nikkei με άνοδο 1,73% και ο ευρύτερος Topix ενισχύθηκε κατά σχεδόν 1%.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης κέρδισε 2,40% ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai composite ενισχύθηκε κατά 1,30%.

Στην Αυστραλία ο  S&P/ASX 200 με άνοδο 1,28%, ενώ συνολικά ο  MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύεται κατά 1,76%.

Ράλι κάνουν οι μετοχές τεχνολογίας, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον αμερικανικό Nasdaq. Ενδεικτικά η μετοχής της Tencent κερδίζει πάνω από 5% και η Softbank 4.74%.

Ανοδικά αναμένεται να ανοίξουν και οι αγορές της Ευρώπης, με το βλέμμα για ακόμα μια ημέρα στις αμερικανικές εκλογές, αλλά και στα lockdown που αρχίζουν να εφαρμόζονται σε διάφορες χώρες της ηπείρου (από σήμερα «λουκέτο» βάζει η Βρετανία).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *