Αμερικανικές Εκλογές 2020 |H Γερουσία παραμένει στους Ρεπουμπλικάνους

Αμερικανικές Εκλογές 2020 |H Γερουσία παραμένει στους Ρεπουμπλικάνους

Οι Ρεπουμπλικάνοι οδεύουν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας των ΗΠΑ, καθώς η γερουσιάστρια Σούζαν Κόλινς, που φερόταν να κινδυνεύει, εξασφαλίζει την επανεκλογή της στο Μέιν, ενώ άλλα στελέχη της Γερουσίας που ανήκουν στο GOP παραμένουν μπροστά από τους Δημοκρατικούς αντιπάλους τους στις λιγοστές κούρσες που δεν έχουν κριθεί.

Οι Δημοκρατικοί, που ενόψει εκλογών πιστευόταν πως είχαν καλές πιθανότητες να αποκτήσουν πλειοψηφία στο σώμα, κερδίζουν μόνο μία έδρα μέχρι εδώ και οι πιθανότητές τους να αυξήσουν το μέγεθος της κοινοβουλευτικής τους ομάδας εξανεμίζονται, παρ’ όλο το προβάδισμα που διέθεταν σε διαθέσιμα κεφάλαια τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν πλειοψηφία 53 εδρών έναντι 47 των Δημοκρατικών στη Γερουσία. Για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο του σώματος, οι Δημοκρατικοί καλούνταν να αποσπάσουν τρεις έδρες από τους αντιπάλους τους αν ο Τζο Μπάιντεν εκλεγόταν πρόεδρος και η Κάμαλα Χάρις αντιπρόεδρος με ψήφο στο σώμα. Αν ο Μπάιντεν έχανε από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, θα χρειαζόταν να αποσπάσουν τέσσερις έδρες.

Στις αναμετρήσεις για πέντε έδρες στη Γερουσία που δεν έχουν κριθεί ακόμη οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται σε Αλάσκα, Τζόρτζια και Βόρεια Καρολίνα, ενώ ο Δημοκρατικός υποψήφιος Γκάρι Πίτερς προηγείται οριακά του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Τζον Τζέιμς στο Μίσιγκαν.

Τι είναι η Γερουσία των ΗΠΑ

Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η άνω βουλή του διθάλαμου νομοθετικού σώματος των Ηνωμένων Πολιτειών, και μαζί με τη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελούν το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η σύνθεση και οι εξουσίες της Γερουσίας καθορίζονται στο Άρθρο Ένα του Συντάγματος των ΗΠΑ (το οποίο δεν χρησιμοποιεί τους όρους “άνω” και “κάτω”).

Κάθε πολιτεία των ΗΠΑ εκπροσωπείται από δύο γερουσιαστές, άσχετα με τον πληθυσμό. Οι γερουσιαστές έχουν κλιμακωτές εξαετείς θητείες. Η αίθουσα της Γερουσίας των ΗΠΑ βρίσκεται στη βόρεια πτέρυγα του Καπιτωλίου, στην Ουάσινγκτον (Περιφέρεια της Κολούμπια), την εθνική πρωτεύουσα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνέρχεται στη νότια πτέρυγα του ίδιου κτηρίου.

Η Γερουσία έχει πολλές αποκλειστικές εξουσίες που δεν δίδονται στη Βουλή, μεταξύ άλλων τη συναίνεση σε συνθήκες ως προαπαίτηση στην επικύρωση και τη συναίνεση ή την επιβεβαίωση διορισμών των μελών του υπουργικού συμβουλίου, των ομοσπονδιακών δικαστών, άλλων ομοσπονδιακών εκτελεστικών επισήμων, των στρατιωτικών αξιωματούχων, ρυθμιστικούς αξιωματούχους, των πρέσβεων, και ομοσπονδιακών ένστολων αξιωματούχων, καθώς και τις δίκες των ομοσπονδιακών επισήμων που παραπέμπονται από τη Βουλή.

Η Γερουσία είναι και ένα περισσότερο συμβουλευτικό και με περισσότερο κύρος σώμα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, εξαιτίας των μακρύτερων θητειών της (6 χρόνια αντί 2), του μικρότερου μεγέθους, τις ταυτιζόμενες με τις πολιτείες εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες ιστορικά οδήγησαν σε μια περισσότερο κολλεγιακή και λιγότερο κομματική ατμόσφαιρα. Η Γερουσία συχνά περιγράφεται από τους Αμερικανούς ως το “μεγαλύτερο συμβουλευτικό σώμα του κόσμου.”

Το Άρθρο I, Τμήμα 3 του Συντάγματος ορίζει τρεις προϋποθέσεις για τους γερουσιαστές: 1) κάθε γερουσιαστής πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 ετών, 2) πρέπει να έχει υπάρξει πολίτης των ΗΠΑ για τουλάχιστον τα προηγούμενα εννέα έτη, και 3) πρέπει να είναι (την εποχή των εκλογών) κάτοικος της πολιτείας που θέλει να εκπροσωπήσει. Οι προϋποθέσεις της ηλικίας και της ιθαγένειας για τους γερουσιαστές είναι πιο αυστηρές από τις αντίστοιχες για τους αντιπροσώπους.

Η Γερουσία (όχι ο δικαστικός κλάδος) είναι ο μοναδικός κριτής των προϋποθέσεων ενός γερουσιαστή. Κατά τα πρώτα χρόνια, όμως, η Γερουσία δεν εξέταζε στενά τα προσόντα των μελών.

One thought on “Αμερικανικές Εκλογές 2020 |H Γερουσία παραμένει στους Ρεπουμπλικάνους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *