Η Τουρκία έστειλε 200 μισθοφόρους στη Λιβύη | 350 ανήλικοι μαχητές στις δυνάμεις του Ερντογάν

Η Τουρκία έστειλε 200 μισθοφόρους στη Λιβύη | Υπάρχουν 350 ανήλικοι μαχητές στις δυνάμεις του Ερντογάν

Το Σάββατο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) δήλωσε ότι δεκάδες μισθοφόροι της Τουρκίας επαναπατρίστηκαν από τη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες. Σε μια δήλωση, το SOHR ανακοίνωσε ότι σχεδόν 140 Σύροι μαχητές από διαβόητες ομάδες της Συρίας, όπως το τμήμα Al-Hamza, o ηγέτης του οποίου πολέμησε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ η Faylaq Al-Majd, η Sultan Murad και οι Al-Mu’tasim είχαν επαναπατριστεί από τη Λιβύη στη Συρία.

Πρόσθεσε ότι αυτό το βήμα δεν ήταν μέρος της συμφωνίας για απόσυρση μαχητών από τη χώρα, αλλά για την ανάπτυξη νέων μαχητών. Το Παρατηρητήριο ισχυρίστηκε επίσης ότι μια τουρκική ομάδα από περισσότερους από 200 μαχητές από τις ίδιες παρατάξεις στάλθηκαν στη Λιβύη από την τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Libyan Review.

Το Παρατηρητήριο σημείωσε ότι οι επαναπατρισμένες ομάδες αποτελούνται συχνά από 100-250 μισθοφόρους, με ομάδες παρόμοιου μεγέθους να αναπτύσσονται στη Λιβύη. Ο επαναπατρισμός αυτών των μαχητών λέγεται ότι βασίζεται σε ορισμένες συνθήκες υγείας και ασφάλειας.

Παραμένει μια συνεχιζόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των μαχητών, και η δυσαρέσκεια όσον αφορά τη μη λήψη των μισθών τους και την έντονη επιθυμία τους να επιστρέψουν. Πολλοί από τους μισθοφόρους σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν λάβει τους μισθούς τους για μήνες και ορισμένοι προσπάθησαν να διαφύγουν από τα στρατόπεδά τους στην Τρίπολη.

Ορισμένοι προσπάθησαν επίσης να φύγουν στην Ευρώπη, μέσω της Ιταλίας με αρκετούς να το καταφέρνουν σύμφωνα με όσα είχαν δηλώσει οι δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο αριθμός των Σύρων μισθοφόρων που αποστάλθηκαν στη Λιβύη από την Τουρκία εκτιμάται σε 18.000, συμπεριλαμβανομένων 350 ανηλίκων κάτω των 18 ετών. Η πλειονότητα αυτών των παιδιών στρατιωτών προσλήφθηκαν από την πολιτοφυλακή “Sultan Murad”, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τις προσωπικές τους δυσκολίες για να τους στρατολογήσουν.

Περίπου 10.750 μισθοφόροι πιστεύεται ότι επέστρεψαν στη Συρία μετά το τέλος των συμβάσεών τους. Ο αριθμός των τζιχαντιστών που πιστεύεται ότι έχουν φτάσει ανάμεσά τους είναι 10.000 μαχητές, εκ των οποίων 2.500 ήταν υπήκοοι της Τυνησίας.

Οι τουρκικές χερσαίες, αεροπορικές και θαλάσσιες δυνάμεις συντονίστηκαν με τον Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA) στη Λιβύη. Η Τουρκία έστειλε 300 μισθοφόρους από το SNA για να υπερασπιστεί την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) τον Δεκέμβριο του 2019. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, απεστάλησαν 18.000 Σύροι μαχητές στη Λιβύη. Η δύναμη περιλαμβάνει και 350 παιδιά στρατιώτες. 

Η υποστήριξη της Τουρκίας προς τη GNA περιελάμβανε εκπαίδευση και επιχειρησιακή υποστήριξη. Η Τουρκία χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα Bajraktar (UAV), καθώς και στοιχεία πληροφοριών μαζί με τον SNA, τα οποία βοήθησαν στην έκβαση των συγκρούσεων.

Η ανάπτυξη της Τουρκίας στη Λιβύη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ασφάλειας και Στρατιωτικής Συνεργασίας 2019 μεταξύ Τρίπολης και Άγκυρας.

Τον Μάιο του 2021, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε την παρουσία 6.630 Σύρων μισθοφόρων στη Λιβύη. Αυτοί οι μαχητές δεν ήθελαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Απαιτούσαν τον επαναπατρισμό σε προορισμούς στην Ευρώπη όπου αντιπροσωπεύουν μια πέμπτη φάλαγγα. 

Πέτρος Κράνιας

One thought on “Η Τουρκία έστειλε 200 μισθοφόρους στη Λιβύη | 350 ανήλικοι μαχητές στις δυνάμεις του Ερντογάν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *