Χαμάς | Τουρκικές παραστρατιωτικές ομάδες στη Λιβύη εξοπλίζουν τους τρομοκράτες

Χαμάς | Τουρκικές παραστρατιωτικές ομάδες στη Λιβύη εξοπλίζουν τους τρομοκράτες

Οι παραστρατιωτικές ομάδες της Λιβύης που χρηματοδοτούνται από το Ιράν, το Κατάρ και την Τουρκία βοηθούν την ένοπλη παλαιστινιακή ομάδα της Χαμάς να παρακάμψει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού περιοδικού The National Interest.

Οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τη Χαμάς εναντίον πόλεων του Ισραήλ κατά την πρόσφατη διένεξή τους προήλθαν από το Ιράν, ανέφερε το αμερικανικό περιοδικό, επικαλούμενο πρόσφατα σχόλια ενός αξιωματούχου της παλαιστινιακής ομάδας που δημοσιεύθηκαν από το Middle East Media Research Institute.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Τα όπλα της Χαμάς, όμως, είναι πολύ πιθανό να προέρχονται από τη Λιβύη, όπου τόσο το Ιράν όσο και η Τουρκία υποστηρίζουν ισλαμιστικές ομάδες που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο όπλων στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το περιοδικό.

Η Τουρκία έχει παρεμβεί στη Λιβύη για να στηρίξει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας που εδρεύει στην Τρίπολη κατά του Εθνικού Στρατού του Στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, αναπτύσσοντας drones αλλά και μισθοφόρους από τη Συρία.

Σύμφωνα με το National Interest, Λίβυοι αξιωματούχοι κατηγορούν τόσο την Τουρκία όσο και το Ιράν ότι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την ανομία που επικρατεί στη χώρα ως “πλατφόρμα χρηματοδότησης της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς στη Γάζα”. Όπως συνεχίζει το περιοδικό, εκτός από τη Λιβύη, η Τουρκία χρηματοδοτεί τη Χαμάς απευθείας, μέσω της τράπεζας Kuveyt Turk που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.

Η Kuveyt Turk, που ανήκει εν μέρει στο τουρκικό κράτος, είχε δεχθεί μηνύσεις από αμερικανικές δικηγορικές εταιρείες τον Σεπτέμβριο του 2019 για φερόμενη βοήθεια και συνέργεια στην παλαιστινιακή ομάδα, η οποία χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

One thought on “Χαμάς | Τουρκικές παραστρατιωτικές ομάδες στη Λιβύη εξοπλίζουν τους τρομοκράτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *