Χαλκιάς | Ζηλιασκόπουλος | Προφυλλίδης| Τα πρόσωπα που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στον σιδηρόδρομο

Τα 2 πρόσωπα που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στον σιδηρόδρομο
Τα 2 πρόσωπα που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στον σιδηρόδρομο

Την τριμελή επιτροπή, η οποία αποτελείται από δύο ειδικούς και τον επίτιμο πρόεδρο του Νομικού συμβουλίου του Κράτους, που θα διερευνήσει τις αιτίες της τραγωδίας, ανακοίνωσε χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η Επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος στα Τέμπη είναι τριμελής και συμμετέχουν οι:

Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρος. Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως μέλος. Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος. Η Επιτροπή θα επιτελέσει το έργο της στο συντομότερο δυνατό χρόνο και θα καλέσει τεχνικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες ή όποιο άλλο πρόσωπο κρίνει απαραίτητο, προκειμένου να τη συνδράμουν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση: Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοινώνει τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Η Επιτροπή είναι τριμελής και συμμετέχουν οι: – Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρος. – Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως μέλος. – Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος.

Η Επιτροπή θα επιτελέσει το έργο της στο συντομότερο δυνατό χρόνο και θα καλέσει τεχνικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες ή όποιο άλλο πρόσωπο κρίνει απαραίτητο, προκειμένου να τη συνδράμουν.

Η σύσταση της Επιτροπής προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι “η ανακοίνωση των εκλεχτών εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης δεν χαίρει καμίας διακομματικής συναίνεσης και προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερκομματική επιτροπή”.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο τομεάρχης Μεταφορών του κόμματος, Νίκος Παππάς σχολίασε ότι “ο κ. Ζηλιασκόπουλος, μέλος της επιτροπής Γεραπετρίτη, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το 2010 έως το 2015. Θα ελέγξει ο ίδιος τις ευθύνες του. Κοροϊδία και προσβολή”.

Τα πρόσωπα που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στον σιδηρόδρομο

Το who is who των Αθ. Ζηλιασκόπουλου και Β. προφυλλιδης

Ο κ. Ζηλιασκόπουλος, από το 1996 έως το 2004, κατείχε τη θέση “Lοuis Berger Professor” στον τομέα των Συστημάτων Μεταφορών του Πανεπιστημίου Northwestern στο Evanston του Ιλινόις των ΗΠΑ.

Από το 2004 είναι καθηγητής Παραγωγής και Μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ στο διάστημα 2010 – 2015 διατέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αποτελώντας έναν από τους πρωτεργάτες της εμπορικής συμφωνίας με τη Cosco για τη διεξαγωγή εμπορευματικών δρομολογίων από τον λιμένα του Ικονίου.

Παραιτήθηκε, στα τέλη του 2015, υπό τη σκιά του αποκομμένου σιδηροδρομικού δικτύου στην Ειδομένη και έπειτα από διαφωνίες με τον τότε υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη.

Συνεργάζεται με την Asian Development Bank ως εμπειρογνώμων επί θεμάτων υποδομών και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα έργων δημοσίων και ΣΔΙΤ στην Ασία.

Ως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Logistics, το 2014, συμμετείχε στη διαμόρφωση του ν. 4302/2014, ο οποίος ρυθμίζει θέματα Εφοδιαστικής, το 2020 ορίστηκε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα της Εφοδιαστικής και το 2021 ορίστηκε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Αντίστοιχα, ο Βασίλειος Προφυλλίδης είναι καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Επίσης, είναι Πολιτικός Μηχανικός του ΑΠΘ, Συγκοινωνιολόγος Πολυτεχνείου Παρισίων – Ecole Nationale des Ponts et Chaussées, Διδάκτορας Πολυτεχνείου Παρισίων – Ecole Nationale des Ponts et Chaussées και πτυχιούχος Νομικής ΑΠΘ.

Ακόμη, έχει διατελέσει ερευνητής στους Γαλλικούς Σιδηροδρόμους – SNCF (1981 – 84), επιστημονικός σύμβουλος του ΟΣΕ (1984 – 86), συγκοινωνιολόγος του Δήμου Θεσσαλονίκης (1987 – 90), ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Δημοσίων Έργων (1991 – 93) και ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Μεταφορών (1995 – 96).

Μεταξύ άλλων, έχει συγγράψει τα βιβλία, με τίτλο “Railway Management and Engineering”, “Railway Engineering”, “Οικονομική των Μεταφορών” και “Σιδηροδρομική”.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη σιδηροδρομική αγορά, η εντολή που έχει λάβει η Επιτροπή είναι, εκτός από τη διερεύνηση και αποτύπωση όλων των παθογενειών του ελληνικού σιδηροδρόμου, η λήψη άμεσων ενεργειών για τη συντήρηση του δικτύου, την εποπτεία της κυκλοφορίας και τη βελτίωση του τροχαίου υλικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *