
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της McKinsey & Company για λογαριασμό της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, η ελληνική ναυτιλία αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους πυλώνες της παγκόσμιας ναυτιλιακής οικονομίας, με επιδόσεις που ξεπερνούν κατά πολύ το μέγεθος της χώρας. Η Ελλάδα διαχειρίζεται περίπου το 20% της παγκόσμιας θαλάσσιας μεταφορικής ικανότητας, ενώ η συνεισφορά της στο παγκόσμιο ΑΕΠ είναι κάτω από 0,5%.
Ο ελληνικός στόλος ξεπερνά τα 5.000 πλοία, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα πρώτη ναυτιλιακή δύναμη παγκοσμίως με βάση τη χωρητικότητα. Ο κλάδος δημιουργεί ετήσια έσοδα άνω των 40 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 14 δισ. δολάρια επιστρέφουν στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα, ο τομέας προσφέρει 150.000 θέσεις εργασίας, άμεσα και έμμεσα, σε θάλασσα και στεριά.
Η ελληνική ναυτιλία ελέγχει τους μεγαλύτερους στόλους δεξαμενόπλοιων και πλοίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ενώ κατέχει τη δεύτερη θέση στα bulk carriers και LPG. Πάνω από το 40% του αργού πετρελαίου που φτάνει στην Ευρώπη διακινείται με ελληνικά πλοία.
Παράγοντες Επιτυχίας της Ελληνικής Ναυτιλίας
- Παράδοση και Κρατική Στήριξη: Η ναυτιλία στην Ελλάδα έχει βαθιές ρίζες, που ενισχύθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Πολιτεία, με νόμους όπως ο 89/1967, διευκόλυνε την εγκατάσταση ξένων ναυτιλιακών εταιρειών, δημιουργώντας φορολογικά κίνητρα.
- Συνεργατική Κοινότητα: Οι ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις λειτουργούν ως ένα ισχυρό δίκτυο: ανταλλάσσουν πληροφορίες, συνεργάζονται σε αγορές υλικών (όπως καύσιμα και χρώματα), και διαμορφώνουν κοινές στρατηγικές μέσω φορέων όπως η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ).
- Ευέλικτα Επιχειρηματικά Μοντέλα: Οι περισσότερες ελληνικές ναυτιλιακές είναι οικογενειακές και μικρομεσαίες. Ασχολούνται κυρίως με “tramp” ναυτιλία, δηλαδή πλοία χωρίς σταθερά δρομολόγια, που προσαρμόζονται στις ανάγκες της αγοράς.
- Ρίσκο και Στρατηγικές Επενδύσεις: Οι Έλληνες πλοιοκτήτες δεν φοβούνται να επενδύσουν ακόμα και σε περιόδους κρίσης. Αγοράζουν πλοία όταν οι τιμές είναι χαμηλές και πουλούν όταν η αγορά είναι ευνοϊκή, ενισχύοντας τον στόλο και τα έσοδα τους. Το 2023 και 2024 η Ελλάδα βρέθηκε στην τρίτη θέση παγκοσμίως σε παραγγελίες για φορτηγά και δεξαμενόπλοια.
- Άμεσες Αποφάσεις: Ο ιδιοκτήτης είναι συχνά και διευθύνων σύμβουλος, εμπλεκόμενος σε κάθε λεπτομέρεια της λειτουργίας. Αυτό επιτρέπει γρήγορες και ευέλικτες αποφάσεις, χωρίς γραφειοκρατία.
Η ελληνική ναυτιλία, λοιπόν, έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και για την ελληνική, καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγικό τομέα, απασχολώντας περίπου το 6% του ιδιωτικού εργατικού δυναμικού της χώρας.