Μέδουσα 10 | Επεισόδιο αιγυπτιακής και τουρκικής φρεγάτας που το έβαλε στα πόδια

Μέδουσα 10 | Η τελική φάση της αεροναυτικής άσκησης  Αιγύπτου, Γαλλίας, Ελλάδας, ΗΑΕ, Κύπρου
Μέδουσα 10 | Η τελική φάση της αεροναυτικής άσκησης Αιγύπτου, Γαλλίας, Ελλάδας, ΗΑΕ, Κύπρου

Πληροφορίες από την Κύπρο, τις οποίες επικαλείται η ιστοσελίδα infognomonpolitics.gr, κάνουν λόγο για επεισόδιο που έγινε κατά της κοινής αεροναυτικής άσκησης «Μέδουσα» Ελλάδας και Αιγύπτου, στην οποία συμμετέχουν Κύπρος, Γαλλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μια τουρκική φρεγάτα τύπου «Perry» επιχείρησε να μπει στον χώρο της άσκησης. Παρά τις προειδοποιήσεις αρνήθηκε να υπακούσει, με την αιγυπτιακή φρεγάτα να ορμάει κατά πάνω της για την εμβολίσει. Αυτό ανάγκασε τον Τούρκο κυβερνήτη να το… βάλει στα πόδια και να μην επιχειρήσει να επιστρέψει στον χώρο της άσκησης.

Μέδουσα 10 | Επεισόδιο αιγυπτιακής και τουρκικής φρεγάτας που το έβαλε στα πόδια

Στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα επιβεβαιώνουν μάλιστα την ύπαρξη της τουρκικής φρεγάτας στην περιοχή, ωστόσο, επισημαίνουν πως δεν έχουν σαφή εικόνα προς το παρόν για την ύπαρξη επεισοδίου με αιγυπτιακή φρεγάτα. Οι ελληνικές δυνάμεις που συμμετέχουν στη «Μέδουσα» επιχειρούσαν πολλά μίλια μακριά από το σημείο όπου φέρεται να επιχείρησε εισβολή του τουρκικό πολεμικό πλοίο, συνεπώς δεν υπήρξε άμεση οπτική επαφή και ξεκάθαρη εικόνα των γεγονότων.

Μέδουσα 10 | Η τελική φάση της αεροναυτικής άσκησης Αιγύπτου, Γαλλίας, Ελλάδας, ΗΑΕ, Κύπρου

Με εντυπωσιακές ασκήσεις αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, ασκήσεων με πραγματικά πυρά, διακομιδής τραυματιών καθώς και επικοινωνιών και ελέγχου θαλάσσης, αμφίβιες επιχειρήσεις και ασκήσεων έρευνας και διάσωσης, πραγματοποιείται σήμερα στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας η τελική φάση της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 10», παρουσία των υπουργών Άμυνας της Ελλάδας Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Αιγύπτου Στρατηγού Μοχάμεντ Ζάκι.

Στην άσκηση, που πραγματοποιείται δύο φορές κάθε χρόνο και συμπληρώνει φέτος μία πενταετία, συμμετέχουν μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων, μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων καθώς και 2.100 άτομα προσωπικό, από τέσσερις μεσογειακές χώρες, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο.

Η όλη καταγραφή και παρακολούθηση της εξέλιξης της άσκησης, η οποία στηρίζεται σε υποτιθέμενη αποβατική κίνηση εχθρών που θέλουν να καταλάβουν περιοχή της βόρειας μεσογειακής ακτής και όπου οι μονάδες και των πέντε χωρών συντονίζονται και δίνουν την απάντηση, πραγματοποιείται από το περίφημο ελικοπτεροφόρο, Ανουάρ Ελ Σαντάτ, το Μυστράλ που αποτελεί και τη ναυαρχίδα του Βόρειου Στόλου του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού.

Επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας είναι ο αντιστράτηγος Περβολαράκης, επιτελάρχης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, παρουσία του διοικητή Πολεμικού Ναυτικού της Κύπρου υποναύαρχου Χαραλάμπους και του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Όμηρου Μαυρομάτη.

Η Ελλάδα συμμετέχει με τις Φρεγάτες «Θεμιστοκλής» και «Λήμνος», το υποβρύχιο «Κατσώνης», το αρματαγωγό «ΧΙΟΣ», επιθετικά ελικόπτερα, ειδικές δυνάμεις και μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Η Κύπρος συμμετέχει με το πλοίο ανοικτής θαλάσσης «Ιωαννίδης», με 36 άτομα προσωπικό.

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, η κοινή αεροναυτική άσκηση αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της θαλάσσιας ασφάλειας στη Μεσόγειο Θάλασσα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 thoughts on “Μέδουσα 10 | Επεισόδιο αιγυπτιακής και τουρκικής φρεγάτας που το έβαλε στα πόδια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *